Cirkular
Krenuo sam da ovo nacrtam, al ne klavirim gde dodje vreteno kojim se vertikalno podize/spusta cirkular. Naravno moguce je da sam jos nesto promasio, pa da zato ne mogu da ga uklopim 
Evo kako izgleda parce koje sam do sada nacrtao:

Odnosno u tri projekcije:

A ovo ne klavirim gde dodje:

Ovako sa crteza i naravno ako sam ovaj ostatak skidajuci sa fotografija iscrtao kako treba, doslo bi po sred osovine cirkulara, gde naravno ne moze da bude.
Ako sam dobro ukapirao:

Ovo sto je obelezeno crvenim linijama se okrece oko neke osovine (i naravno zajedno sa njim i list cirkulara, motor, podizac...), otprilike kako je nacrtana ova crvena strelica, pri promeni nagiba testere. Gde je ta osovina? Pretpostavljam da je po vertikali sto je moguce blize gornjoj ploci, a po horizontali u ravni lista testere.
Dalje, ako sam dobro shvatio ovo obelezeno plavom strelicom su nosaci u kojima su klizne caure od mesinga, a ovo zelenom strelicom su osovine preko kojih te caure klize pri podizanju/spustanju.

Evo kako izgleda parce koje sam do sada nacrtao:

Odnosno u tri projekcije:

A ovo ne klavirim gde dodje:

Ovako sa crteza i naravno ako sam ovaj ostatak skidajuci sa fotografija iscrtao kako treba, doslo bi po sred osovine cirkulara, gde naravno ne moze da bude.
Ako sam dobro ukapirao:

Ovo sto je obelezeno crvenim linijama se okrece oko neke osovine (i naravno zajedno sa njim i list cirkulara, motor, podizac...), otprilike kako je nacrtana ova crvena strelica, pri promeni nagiba testere. Gde je ta osovina? Pretpostavljam da je po vertikali sto je moguce blize gornjoj ploci, a po horizontali u ravni lista testere.
Dalje, ako sam dobro shvatio ovo obelezeno plavom strelicom su nosaci u kojima su klizne caure od mesinga, a ovo zelenom strelicom su osovine preko kojih te caure klize pri podizanju/spustanju.
Profesore, vidi se da si metalac(mozda i rok).Sve je kako treba.
Osovina klizaca je gore fiksirana ravnim imbusom.Klizaci se montiraju sa dva srafa
zbog podesavanja paraliteta i ostalog.Klizac je malo ufrezovan(posto je fi) dsa bi se lako
zavario flahajzn radi lakse montaze klizaca.

Profesore, kada sam radio masinu bazirao sam se na prethodnim iskustvima,
tada nije bilo da se moze videti sklop, samo slika masine spolja, sve ostalo sam morao sam
dumati.Prema tome dozvoljene su ti varijace, nista nije cementirano, ali masina
odlicno radi(pod uslovom da ti je testera ostra).Uvek radim sa jednim kaisem, da za
ne daj boze lakse moze da proklize.Motor je trofazni 2,2 Kw (to je najjaci) na ostalim
masinama 1.5Kw (diht, abrihter, frezer(jedan cak 1,2Kw) i slabiji 1,2 Kw(tracna brusilica,
horizontalna busilica itd.).Sad znate koji motori vam zadovoljavaju potrebe.
Osovina klizaca je gore fiksirana ravnim imbusom.Klizaci se montiraju sa dva srafa
zbog podesavanja paraliteta i ostalog.Klizac je malo ufrezovan(posto je fi) dsa bi se lako
zavario flahajzn radi lakse montaze klizaca.

Profesore, kada sam radio masinu bazirao sam se na prethodnim iskustvima,
tada nije bilo da se moze videti sklop, samo slika masine spolja, sve ostalo sam morao sam
dumati.Prema tome dozvoljene su ti varijace, nista nije cementirano, ali masina
odlicno radi(pod uslovom da ti je testera ostra).Uvek radim sa jednim kaisem, da za
ne daj boze lakse moze da proklize.Motor je trofazni 2,2 Kw (to je najjaci) na ostalim
masinama 1.5Kw (diht, abrihter, frezer(jedan cak 1,2Kw) i slabiji 1,2 Kw(tracna brusilica,
horizontalna busilica itd.).Sad znate koji motori vam zadovoljavaju potrebe.
Profesore za sledecu temu ce mo odraditi tracnu ili trakastu slajfericu.
Mala je, ne zauzima puno prostora,mobilna je (na cetiri tockica),
1,35m je ukupna traka, a kroz nju mozes provuci(koliko ti prostor sa strane
dozvoljava.Sistem je bio originalan(mucio sam se kako da odradim da
je mocna a da ne zauzima prostora kao standardana) sve dok nisam nasao
sliku original fabricke.Obocno kad nesto uradis, patis se, zavrsis, mislis da si
originalan, a onda nadjes sliku toga. Ali zadovoljstvo odradjenog je nesto sto nema cenu.
Mala je, ne zauzima puno prostora,mobilna je (na cetiri tockica),
1,35m je ukupna traka, a kroz nju mozes provuci(koliko ti prostor sa strane
dozvoljava.Sistem je bio originalan(mucio sam se kako da odradim da
je mocna a da ne zauzima prostora kao standardana) sve dok nisam nasao
sliku original fabricke.Obocno kad nesto uradis, patis se, zavrsis, mislis da si
originalan, a onda nadjes sliku toga. Ali zadovoljstvo odradjenog je nesto sto nema cenu.
Paaa, u doba dok mi je glavna preokupacija bila sta ima novo od muzike, i kako smuvati neku zgodnu "sojku" Deep Purple, Cepelin, Rainbow i drustvo su bili glavni 
Ove slikice su naravno tu da se vidi kako nesto funkcionise "u principu" i "idejeno" resenje. Za konkretne mere, vec svako mora da uklapa prema onome sta ima od materijala, da neke konkretne veze ostvaruje prema dimenzijama koje je odabrao za neko drugo parce itd, itd.
Danas mi je nesto guzva na poslu, pa ne postizavam (zatvara se PDV), al narednih dana cu iscrtati i ostatak.
Kad posaljes slikice za ostale masine, iscrtacemo i njih.

Ove slikice su naravno tu da se vidi kako nesto funkcionise "u principu" i "idejeno" resenje. Za konkretne mere, vec svako mora da uklapa prema onome sta ima od materijala, da neke konkretne veze ostvaruje prema dimenzijama koje je odabrao za neko drugo parce itd, itd.
Danas mi je nesto guzva na poslu, pa ne postizavam (zatvara se PDV), al narednih dana cu iscrtati i ostatak.
Kad posaljes slikice za ostale masine, iscrtacemo i njih.