Hrastova kuhinja.

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Tako sam i mislio, da kolicima dobijem potrebnu visinu. Hvala u svakom slucaju, cekam slike od Tislera pa da se krene sa radom, pozdrav
Last edited by drvodeljac on 29 Apr 2010 07:10, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Ne razumijem kakav je frezer kod tebe i kakav problem imas Evo slike al sumnjam da ce ti pomoc jer je moje glodalo iz 3 komada....mozda nekom i pomogne Image

Onaj treci ravni 11mm ne koristim jer mi treba 9mm Vrata su debljine 40 ili 41mm.Uklade radim od gotovih ploca 22mm i kad ih obradim na glodalu ostane mi 9mm "mesa"Evo kako uradim kontraprofi.

ImageImage

pa onda saram profil
ImageImage

zatim krivine koje iskruzim po sablonu
Image

i na kraju falc za uklade 9mm i cep na kontraprofilu Image

i dobijem ovo
Image
Image
Image

Mozda sam nekom dosadan sa ovoliko slika jer su nepotrebne pa lajsne drugi put
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nisi nikom dosadan, slike najviše govore. Ako nekome smeta slikovnica, nek pređe na "Rat i mir". Tamo ima opisa koliko voliš. :)

Nego tishler, zbog čega ne podmetneš neki komad iza obratka kad radi glodalica, pa da ti se ne krzaju delovi vrata na izlazu iz profila/kontraprofila?
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Ma slike su uvek dobrodosle. kao sto rekoh moje glodalo je iz jednog dela, pa kad radim kontra profil,cep prolazi iznad glogala, zato je neophodno da se osovina spusti skoro do ispod stola. Ali to cu vec resiti, ali me zanima kako pravis lajsne za polukruzni deo, da li je samo savijes, ili mora da se reze polukruzna lajsna. Da li imas kolica na ovom frezeru, vidim da ima dva lastina repa ali to je za granicnik?
Last edited by drvodeljac on 04 May 2010 07:43, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

drvodeljac wrote:ali me zanima kako pravis lajsne za polukruzni deo, da li je samo savijes, ili mora da se reze polukruzna lajsna
Obeleži se olovkom uz šablon i reže sa malom nadmerom 1-2mm (ubodnom najčešće). Zatim se "višak" poravna nekim ravnim glodalom sa lagerm (kopirno), koje se takođe vodi uz isti šablon.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Fina vrata lep rad , fabrički izvedeno, ležaj ti je graničnik i cepaj nema filozofije !?
Kolko para na komad ova puna ?? :rolleyes:
Last edited by MapleMan on 04 May 2010 08:59, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Lajsne na krivinama i polukrugovima ne radim nikako i evo da pokusam da objasnim kako i zasto mi ne trebaju lajsne .
Bilo koju krivinu koja je inace na gornjoj strani vrata uopste ne diram ona je nasarana sa obije strana vrata a takode i donju stranu otvora za staklo,dok lijevu i desnu stranu otvora za staklo skinem saru i to u vecini slucajeva radim malim frezerom.
evo kako to izgleda ..

Image

Ovdje mi trebaju lajsne ..znaci samo ravne lajsne nista krivine i polukrugovi.Za te lajsne treba mi debljina 2cm Znaci neku dasku 10-akcm propustim kroz diht na 2cm,pa je onda na frezer istim glodalom kojim radim profil saru,pa onda na cekular.

Image

Pa onda opet na frezer sa ovim pomagalom

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Znaci lajsne su ravne i na njima radim kao kod vrata profil i kontraprofil.E sad je potreban dobar staklar jer sa strana postoje lajsne a sa gornje (gdje je krivina) i donje nema lajsniPo sirini izmjerim staklo i oduzmem 2 mm za luft e onda staklar isijece staklo po krivini sa "dubinom sare" ili profila a sa donje strane do "pocetka sare" ili profila.Prije ubacivanja stakla na donjem dijelu u onaj falc(16x9mm)ubacim male kajle (staklar ime neke plasticne)pa ostaklo guram u gornju stranu t.j. krivinu pa onda u donju gdje staklo lijeze na kajle Sa strana stavim lajsne i zakucam ih ekserima i gotovo.
Ostaje problem jer je falc sirine 9mm a staklo 4-5mm Tu treba malo vise silikona priblizno iste boje kao i vrata.

Eto jos jedna slikovnica koju ste nadam se skontali ako ne stampat cemo jos :)
Ja ovako ustedim na vremenu a izbjegnem i jedan opasan posao jer nije tako jednostavno prvit te lajsne za polukrugove ..

tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

MapleMan wrote:Fina vrata lep rad , fabrički izvedeno, ležaj ti je graničnik i cepaj nema filozofije !?
Kolko para na komad ova puna ?? :rolleyes:
Ovakva 170 eura pa navise
da li je samo savijes, ili mora da se reze polukruzna lajsna. Da li imas kolica na ovom frezeru, vidim da ima dva lastina repa ali to je za granicnik?
Nisam nikad savijao lajsne a kad pravim ulazna vrata debljine 7cm sa termoplan staklom i duplim ukladama (izmedu stiropor)radim kako je metabo objasnio Imam kolica (pravljena ,nisu fabricka) al ih ne koristim za vrata

drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Ali kod mene je falc 12mm, pa bi ostajalo mnogo mesta za silikon, a i videlo bi se, pa to nebi bilo bas majstorski uradjeno. jedino da se stavi duplo staklo 2x3mm i al lajsna od 5mm. a jel bi mogao mi uslikas ta tvoja kolica jer trebam da ih napravim pa je lakse kad vidim gotova. Hvala unapred
Last edited by drvodeljac on 05 May 2010 06:49, edited 1 time in total.
markonii
Precizni šegrt

Post by markonii »

i na kraju falc za uklade 9mm i cep na kontraprofilu Image

zar nije malo rizicno da ovakav komad pustis na frezer iz ruke, hocu da kazem, da bi mozda bilo dobro imati kao neki sablon, recimo od spera, koji je napred malo veci ili duzi bar 5 cm, na kome bi postavio daj deo koji obradjujes na frezeru, samim tim bi taj sablon prvi naiso na lezaj, a polukrug koji se obradjuje nakon njega, koji je pricvrscen stegama za taj sablon.... tesko je to objasniti..nacicu na yutubu, pa cu postaviti da vidis o cemu pricam...pozdrav...
kako citas....tako razumes...
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Svaki rad na frezeru je RIZICAN samo je neki manje a neki vise Znam na kakav sablon mislis i takav imam i koristim ga za fronte posto za njih idu manji komadi a ovdje su veci komadi s tim sto stegnem jedan kraci komad (firung) stolarskim stegama,koji mi sluzi samo dok ne naslonim komad na lezaj,i onda odvojim od tog firunga i gonim po lezaju.Da je opasno, opasno je zato treba biti odmoran i misliti na ono sto radis i ne zuriti

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za to bi trebalo da sluzi ona rupa u ploci koja je na slici levo od glodala (izmedju glodala i ove cevke koja pretpostavljam da je od usisivaca). Ako sam pogodio o kojoj rupi se radi, ona bi trebala da ima navoj i u nju se usrafi jedan trn (sraf sa prosirenim telom u odnosu na navoj i bez glave, obicno sa imbusom odozgo).
Na njega oslonis komad pre nego sto naidje na glodalo, i on ti pruza oslonac u pocetnom trenutku. Posle toga je problem daleko manji, posto sada imas oslonac na glodalu.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Takvih rupa ima 6 i sve su u blizini,poredane su po 3 u trkut .Jedne sluze da se pricvrsti "transporter"a druge 3 sluze za dodatak koji drzi osovinu frezera u centru Posto je osovina frezera duga na tom "dodatku" postoji "siljak" koji se stavi na vrh osovine i on ne dozvoljava da osovina baca pod opterecenjem velikih glodala.Taj dodatak je bio kad sam kupovo frezer al mi je bio i plitak dzep :)

drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Tishler, jel mi hocs pokazati kolica, ovih dana bi trebao da ih napravim
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako imaju navoj, mogle bi da posluze i za ovo (cini mi se da je zgodnije nego sa stegom i komadom). Samo nek ti neko napravi na strugu odgovarajuci trn.
Post Reply