Moj prvi klub sto

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
anticzlatko
Precizni šegrt

Moj prvi klub sto

Post by anticzlatko »

Evo da se i ja malo "pohvalim".
Sklepao sam moj prvi stocic od iverice.

Image

Sklopio sam ga uz pomoc drvenih tipli fi8 i lepkom po spojevima.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

anticzlatko wrote:Evo da se i ja malo "pohvalim".
Sklepao sam moj prvi stocic od iverice.

http://www.nokia-mobile-phones.info/klub-sto.jpg

Sklopio sam ga uz pomoc drvenih tipli fi8 i lepkom po spojevima.
super...sam gledaj drugi put da ti se prate godovi
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Znam, to sam primetio kad je vec bilo gotovo.(iseceno)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Nije lose za prvi put. Bravo! :D
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Gledao sam po radnjama i ovakav stocic se prodaje po ceni od nekih 2300-2400 dinara.
Mene je materijal kostao 950 dinara. Da li vredi krenuti u prodaju ovakvog sitnog namestaja?

Moje razmisljanje je da idem i na nizu zaradu.

Znaci, ja pravim i prodajem. Od troskova mesecnih bi imao: lokal 100-150 eur i penziono oko 100 eur
Da li moze to da se zaradi od prodaje stocica, cipelarnika, nocnih stocica, civiluka... i sl.?
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Moze , ako koristis "otpadni" materijal ili imas nabavnu cenu koja je oko 20% niza od maloprodajne cene materijala (ako pogledas bolje te stocice, videces da su uglavnom napravljeni od ultra tankog materijala - cca 12 mm). Cena koju si naveo ima u sebi PDV i marzu prodavca (koja cesto ide i preko 50 % od nabavne cene), pa ti izracunaj koliko bi trebalo da kosta prema trgovcu (probao sam i to u trenucima besparice i nisam se obogatio :) - u stvari nisam nista zaradio). Uostalom , pitaj neke trgovce , koliko bi oni platili takav (ili slican) stocic. Najbolje sam prolazio na pijaci (imam karavan auto)...napravim nekoliko komada od otpada i posadim se u blizini autobuske stanice , poredjam stocice i prodajem ...prosecno po dva - tri komada za 3-4 sata prodam i kad mi postane dosadno , ja lepo , razvezem stocice po kucama (uracunato u cenu) i milina :). U troskovnik si zaboravio da uracunas i porez (pausalni), koji nije manji od 100 eur mesecno (i jos ti dodaju razliku u martu ), a da ne zaboravimo troskove registracije (najcesce mora i fiskalana kasa) i taksu za isticanje firme (koja je za ovu godinu bila 17 400 din). Mozda druge kolege imaju razlicito misljenje...
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Nisi me razumeo.
Ja imam registrovanu firmu, dodao bih novu lokaciju sa novom delatnoscu.
A porez sam uracunao...rekao sam 100 eur porez i doprinos.

Ne znam zbog cega bih pitao trgovce da li bi kupili to ako bih ja sklapao sam i prodavao ih sam u lokalu.

Rekao sam da me je taj stocic kostao 950 dinara ( ne otpad vec regularna cena od 750 din po kvadratu) a isti takav sam video da prodaju po ceni od 2300 dinara. Ako stocice i ostalo prodajem u mom lokalu to znaci da je razlika zarada.

A pitanje je da li mogu da napravim zaradu za mesec dana da platim lokal od 100-150 evra i POREZ od oko 100 eura.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

U pravu si, izvini, - totalno sam pogresno razumeo. Kao i svaka roba ili usluga , potencijalana zarada zavisi od dosta stvari...ako se "procuje" (a lokal vec ima neki promet) , vrlo je verovatno da ces zaraditi za te troskove , pa i vise. Ako si mislio na lokal sa iskljucivom namenom za stocice (i tome slicnu galanteriju) , onda ne znam , jer takvo nesto nisam video, pa necu da filozofiram. Ja i dalje pravim stocice kad sam zaludan , ali ih ne prodajem na pijaci (nemam vremena , mada mi je zao - mnogo slatka lova, a ume da bude zabavno) , nego ih uglavnom poklanjam , ponekad i prodam neki klijentu koji ga vidi u radionici i svidi mu se.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Mislio sam da na nekom prometnom mestu u gradu uzmem lokal.
U toj prodavnici bih prodavao nekih 5-6 razlicitih stocica u 3-4 nijanse, cipelarnike, police za diskove, zidne police, zidne civiluke.... + izrada po meri i zelji.

Bio bi to manji lokal od nekih 20-ak kvadrata pa bi bio na oko pun robe. U principu mogu da puknem kiriju za mesec-dva ako mi ne uspe.

Decembar je mesec kada cu pripremiti (sklopiti) proizvode a u januaru krecem.

Bicete obavesteni o rezultatima.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Pa bre probaj , mozda i lepo krene , nikad se nezna

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Moram da probam, kopkalo bi me da ne probam. Imam ja lokal ali je u periferiji grada i mislim da je za ovo bolje da bude u centru.
Obisao sam salone po gradu i zapisao cene i dimenzije i uporedio i definitivno mogu da im konkurisem sa cenama.
Prednost je naravno sto bih sve sam sklapao i prodavao. Sve je prva ruka.

Dovoljno da je isti stocic jeftiniji za 200-300 dinara i ljudi i to gledaju kao ustedu danas.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

anticzlatko wrote:Gledao sam po radnjama i ovakav stocic se prodaje po ceni od nekih 2300-2400 dinara.
Mene je materijal kostao 950 dinara. Da li vredi krenuti u prodaju ovakvog sitnog namestaja?

Moje razmisljanje je da idem i na nizu zaradu.

Znaci, ja pravim i prodajem. Od troskova mesecnih bi imao: lokal 100-150 eur i penziono oko 100 eur
Da li moze to da se zaradi od prodaje stocica, cipelarnika, nocnih stocica, civiluka... i sl.?
prvo probaj ,,moj savjet,, da na crno to radiš ispipaj teren provjeri koliko je takvih proizvoda ,tj kako idu ti proizvodi, pored lokala i penzionog imaš i ,,porez,,i dobro pazi šta ćeš da otvoriš i navedeš štaćeš da praviš i prodaješ,to ti govori čovjek koji za sekundu nije propao zbog nepoznavanja zakona ,tj rupa u zakonu ili ono što nije definisano ,a ima značaja,sreća da sam poznavao ljude na položaju,kako volim da kažem za ,,guzonje,,ode sve u pm.što sam htjeo reći ,ne odgovaram ja tebe od tvoje ideje niti podržavam kršenje bilo kakvog zakona,pa eto nama su uveli tu j....u fiskalizaciju da čak i napijaci onaj što prodaje mrkvu mora da ima kasu,nema više paušala,pa umjesto 300e sad ću za te poreza da dajem3-4 -5 puta više ako nenađem način kako da ih z...bem.a to je neminovno i kod vas ,već se neke kolege žale i žele da zatvaraju radnje,svetska kriza kuca na vratima a oni i ono malo što čovjek zaradi hoće da otmu ,pa čovjek moler prvi put dobio bolji poso da uradi ,ovi zlikovci skontali pa pušal odma zviznuli 1000e,pa lik poludio šta ako nedobije više ni jedan velikiposao,može da zatvori radnju otpusti ljude,ko će da hrani te porodice,država ,smiješno,mada sam otišo sa teme ,i nemojte zamjeriti,ali kad vidim da neko pokušava da se sam izbori za život pošto mu to država nije u mogućnosti da obezbijedi,red je da čovjek zna šta sve da očekuje,smoje strane ja ti želim puno posla a stim i para,kad ima para ima i ostalog,još jednom izvinite za skretanje sa teme ,a ako je toliki problem brišite,meni je lakše kad sam napisao ovo,pa tek sada sam vidjeo da imaš registrovanu radnju izvini,
Last edited by BODARA98 on 22 Nov 2008 12:06, edited 1 time in total.
ko radi taj se i umori
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Hvala na savetu. Ovo je bilo od srca.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Ja bih , na tvom mestu , zaobisao januar...To je valjda , najduzi mesec u godini , a bolje prolaze u januaru podrumi(diskonti) pica :) (a i ovi sto su na drzavnim jaslama vole u to vreme da skupljaju dzeparac za drzavu) . Kolega je napisao (uglavnom) ono sto sam i ja mislio , ali nisam hteo da budem negativan. Zelim ti uspeh u tome poduhvatu (nekako mi je drago kad vidim uspesnog kolegu ) , a ko zna, mozda se posao prosiri , pa bude i neke saradnje :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Hvala na lepim zeljama.
Ovaj zanat ili hobi, kako god, mi prija i opusta me. Pa bih voleo da spojim lepo sa korisnim.
Post Reply