Jos malo "krstenja jarica"
Pre par nedelja, dok sam cekao da ovi moji u firmi zavrse sa radom kako bih mogao da im maltretiram server, ubijem vreme obilaskom Niskog buvljaka.
I ulovim ovo:
Vec duze vreme sam trazio takav cekic, doduse malo manjih dimenzija (juce sam nasao i takav na Bubanj potoku). Cekic je namenjen za "peening" sto ne znam kako se kod nas kaze (mozda iskivanje, ili otkivanje), u sustini hladno kovanje neke metalne povrsine kako bi ona postala tvrdja. No takodje se koristi za ispravljanje lista testere. No o tome u nekoj drugoj prici, kad naucim kako to da radim
Kao sto se vidi sa slika , cekic je video i bolje dane (poslednja slika u redu je nakon sto je glava vec ociscena od rdje, nazalost propustio sam da ga sa te strane uslikam pre ciscenja)
No nakon malo ciscenja rdje, maleckom celicnom cetkom na dremelu, pokazalo se da od njega moze da bude nesto.
Malo (hmmm... malo vise

) smirglanja jasenove drske, i kad vec imam priliku za igranje, hladno bruniranje glave. Drska je skracena prvo zato sto mi originalna duzina nije odgovarala (ovako mi ima bolji balans za ono za sta mi treba), a drugo jer je deo koji je ulazio u glavu bio prilicno razlokan, i dosta lose nasadjen, a i ne svidja mi se metalni klin.
Nasadjen, ubacen i ulepljen klin od jasena (nazalost nisam imao parce sa guscim godovima)
I konacan izgled. Drska je uradjena u crvenom ulju, i namazana slojem voska za kundake.