Moji skromni radovi

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
rsinisa
Majstor

Moji skromni radovi

Post by rsinisa »

U opisu foruma piše "Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni." E sad, moji radovi i nisu nešto, ali sam ja ipak ponosan jer sam bez iskustva i (do nedavno) maltene bez stolarskog alata. Naravno da su sve kritike dobrodošle jer verujem da je sve to moglo i bolje.

Prvi rad (kao i par narednih) koji pokazujem radio sam pre 3 godine kada sam sredjivao sobu, a radi se o pločastim materijalima. U pitanju je plakar sa kliznim vratima koji sam radio na neuobičajen način. Nisam hteo da ga radim klasično jer nisam hteo da sve to bude preteško, a i generalno više volim minimalistički pristup.

Korpus se sastoji iz dve bočne stranice koje su prišrafljene za dve uske trake od iverice koje su ušrafljene u zid, i dve trake za gornju i donju šinu koje povezuju bočne strane. I to je sve, nemam ni gornju ni donju ploču.
Image

Ova uska traka sa leve strane je za gornju šinu.

U nekom časopisu sam video aluminijumske profile približno pravougaonog preseka koji sa dve naspramne strane imaju T kanal u koji se ubacuju nosači polica čime se postiže proizvoljno podešavanje po visini, ali to u Srbiji nisam uspeo da nadjem. U stvari, našao sam u jednoj firmi u Beogradu, ali su prodavali samo u varijanti da oni sklope sve i to je bilo nešto papreno skupo pa sam pribegao alternativnom rešenju - kupio sam gvozdene pravougaone profile i izbušio rupe na raznim visinama tako da mogu da podešavam visine polica u koracima. Doduše, za sada nisam imao tu potrebu.

Image
Imam 4 ovakva stuba, tj. 3 vertikale sa policama.

Image
Police su montirane na vinkle koje su ušrafljene u stubove.

Nisam hteo ni da mi vrata budu teška pa sam za ispunu stavio leksan od 10 mm.
Image

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Evo ga i stočić koji sam radio tih dana.

Image

Noge i drvenu rešetku sam skinuo sa starog stola koji je bio jedno 50% veći i zbog dimenzija mi se nije uklapao. Ploču stola sam probao da skratim onim starim stonim cirkularom sa nekom tupom reznom pločom (u to vreme sam pored toga od stolarskog alata imao još samo ubodnu i šlajfericu), ali to nije ličilo ni na šta pa sam naručio novu od univera. Po ivicama sa donje strane postavljene su trake od istog univera kako bi se dobio izgled debele ploče, a okolo je zalepljena široka traka za kantovanje. Obzirom da po stolu uvek ima nekih sitnica koje vole da skliznu sa njega, isekao sam otvor i ispod njega ubacio parče leksana preostalo od vrata plakara.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 20 Jan 2014 22:43, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Sledeći rad možda i ne može da se računa kao stolarski jer ima samo dno od univera i drvene nogice, ostatak je od gvoždja i pleksiglasa. Radi se o polici za muzički stub, takodje nije uobičajena i zato je postavljam ovde, možda se nekome svidi pa iskoristi ideju za nešto slično.

Osnova je, kao i stočić iz prethodne poruke, napravljena prividno dvostruke debljine, a na nju su učvršćene navojne šipke.
Image

I da skratim, evo kako izgleda nakon sklapanja, montiranja komponenti i postavljanja RGB LED koje prosvetljavaju police.
Image
Gore je naknadno postavljen gramofon.

I za kraj, evo i dve noćne fotografije u drugim bojama.
Image
Image

Pozdrav.
Sinisha
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

lepo simpaticno
:pljesk:
Last edited by miloscale on 21 Jan 2014 11:56, edited 1 time in total.
Tomo10
Brzi dodavač alata

Post by Tomo10 »

Ovo s plakarom je upravo ono što i meni treba, hvala na ideji,
Pozdrav :tummenupp:
Last edited by Tomo10 on 21 Jan 2014 15:28, edited 1 time in total.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Odlični radovi, samo razmotri da unutrašnjost plakara ofarbaš nečim, tipa masnom farbom,ili da obložiš, jer ćeš ovako opet imati prašinu na garderobi... Kuda si lepio LED diode, imam i ja jednu policu iznad šanka, koju bi možda tako poboljšao, pa me interesuje?
Last edited by -NIKOLA- on 22 Jan 2014 16:30, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Tomo10 wrote:Ovo s plakarom je upravo ono što i meni treba, hvala na ideji
Ne znam koji deo ti treba, da li je u pitanju komplet ideja ili samo stubovi pa sam hteo da dodam da sam u njih ubacio drvene letve kako bi šrafovi koji drže vinkle imali više materijala za držanje.

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

NIKOLAJ 4x60 wrote:Odlični radovi, samo razmotri da unutrašnjost plakara ofarbaš nečim, tipa masnom farbom,ili da obložiš, jer ćeš ovako opet imati prašinu na garderobi... Kuda si lepio LED diode, imam i ja jednu policu iznad šanka, koju bi možda tako poboljšao, pa me interesuje?
Drago mi je da imaš pozitivno mišljenje o mojim radovima, lepo je to čuti od takvog majstora. Drago mi je da se svidja i ostalima, da ne ispadne neka diskriminacija. ;)

Na zidovima unutar plakara je, kao i na svim zidovima, polikolor koji se ne otire, ne pravi prašinu tako da je garderoba čista, mada ipak ima malo prašine na gornjim policama jer od gornje ivice do plafona ima 2 cm lufta. Malo pre sam prvi put posle 3 godine proverio na vrhu jednog stuba i nije da nema prašine, ali nije strašno posle toliko vremena.

LED-ovke su iz trake, postoje grupe po 3 diode vezane na red, ja sam to sve iskasapio i po jednu LED stavio na sredinu zadnje strane svake police (sem donje, jer bi to bila sedma LED, a veće je zezanje ako nisu po 3), sve to povezao nazad u 2 grupe, a svaku LED prekrio plastičnim završnim profilom za leksan koji sam zalepio sa malo salotejpa kako ne bi spao.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 22 Jan 2014 20:35, edited 1 time in total.
Tomo10
Brzi dodavač alata

Post by Tomo10 »

rsinisa wrote:
Tomo10 wrote:Ovo s plakarom je upravo ono što i meni treba, hvala na ideji
Ne znam koji deo ti treba, da li je u pitanju komplet ideja ili samo stubovi pa sam hteo da dodam da sam u njih ubacio drvene letve kako bi šrafovi koji drže vinkle imali više materijala za držanje.

Pozdrav.
Sinisha
Ma ideja je OK. Ja ću je samo malko prilagoditi svojem prostoru.

Pozdrav.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

A sada nešto sasvim drugačije - pravo drvo (da ne kažem puno drvo :) ). Moj prvi drveni rad uradjen pre 6 meseci na onom starom metalnom cirkularu
viewtopic.php?pid=68948#p68948
i uz to su još upotrebljeni dleto, ručno rende "Stanley 4" i šlajferica.
Image
Image
Uradjen je od jedne bukove ogrevne cepanice koja je bila taman koliko treba, pa čak i nešto manja jer se na dršci vidi malo kore. U samom malju (ili kako se već zove deo kojim se udara) postoje dve komore u koje je ubačeno olovo.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 28 Jan 2014 17:04, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pre 3 meseca tražio sam savet oko zatvaranja šanka (da podsetim):
Image

Pre neki dan je to najzad završeno, oteglo se zbog raznih razloga i evo kako izgleda na kraju:
Image
Image
Bilo je malo više muke oko uklapanja polica zbog svit tih letvi, ali je na kraju sve ispalo prilično dobro. Bitno da je drugar zadovoljan.
Hvala svima koji su mi pomogli savetima oko ovoga.

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pre par dana završena su i vrata protiv komaraca:
Image
Posle malo razmišljanja i konsultovanja sa drugarom, ipak je postavljen štok na postojeći i upotrebljene nasadne šarke.

Image
Ručica malo odskače od okvira jer je uradjena od jove, dok je okvir od čamovine. Napravio sam ručicu i od čamovine, ali mi se nije svidelo kako izgleda na krajevima, vlakna su nekako suviše uočljiva i šuplja (nemam bolji izraz). ::neznam::

Image
Malo pirografije sa unutrašnje strane. Tu je i neodijumski magnet, izmedju šrafova, kojim se pokretno, veće krilo drži za manje.

Image
Drugi, isti takav magnet postavljen je u lajsnu kako bi sila privlačenja bila jača.

Hvala svima na pomoći oko dilema koje sam imao u vezi izrade.

Pozdrav.
Sinisha
Post Reply