Sto - vise tesrski nego stolarski
Sto - vise tesrski nego stolarski
ovo je sto od hrastovine koji je moj cica napravio pre vise od 40 godina. znaci vise od 40 g stoji napolju.
rekao sam sebi da ako je mogao moj cica koji nije bio stolar napravi sto valjda mogu i ja :forvonad: i
trupac presecen na pola
ivice u sredini sredjene (ovo treba da se sredi pre presecanja trupca na pola tj zareze se jedna strana trupca pa se onda pod 90 stepeni trupac presece na dva dela ali sta je tu je)
sta ce da nosi plocu tj balvane?
usecanje u trupce za gredice
ploca kako bi trebalo da stoji
tada samo uvideli da nam ploca nije dovoljno siroka tj da je trupac trebalo da bude deblji pa je dodata jos jedna polovina
uklapanje trece polovine
ploca od tri 1/2
poravnate ivice
izrada nogu 6 pari (sto i dve klupe)
klupa noge i sedalo. obrada kosnika za naslone
montirane noge na sto i klupe i nasloni
dodati kosnici na klupe - ovo je inovacija tj toga nije bilo na orginalu
PS
zakrivljenost je posledica objektiva tj 17mm
PSS
e sad glavni problem. kako i cime zastititi hrastovinu. laneno ulje, firnajz, teak oil koji gde kupiti ili tung oil - takodje gde kupiti !!! naravno nadam se da cw bar sledecih 40g stajati napolju
PSSS
verovatno sam malo udavio slikama ali ko zna zasto je to dobro
rekao sam sebi da ako je mogao moj cica koji nije bio stolar napravi sto valjda mogu i ja :forvonad: i
trupac presecen na pola
ivice u sredini sredjene (ovo treba da se sredi pre presecanja trupca na pola tj zareze se jedna strana trupca pa se onda pod 90 stepeni trupac presece na dva dela ali sta je tu je)
sta ce da nosi plocu tj balvane?
usecanje u trupce za gredice
ploca kako bi trebalo da stoji
tada samo uvideli da nam ploca nije dovoljno siroka tj da je trupac trebalo da bude deblji pa je dodata jos jedna polovina
uklapanje trece polovine
ploca od tri 1/2
poravnate ivice
izrada nogu 6 pari (sto i dve klupe)
klupa noge i sedalo. obrada kosnika za naslone
montirane noge na sto i klupe i nasloni
dodati kosnici na klupe - ovo je inovacija tj toga nije bilo na orginalu
PS
zakrivljenost je posledica objektiva tj 17mm
PSS
e sad glavni problem. kako i cime zastititi hrastovinu. laneno ulje, firnajz, teak oil koji gde kupiti ili tung oil - takodje gde kupiti !!! naravno nadam se da cw bar sledecih 40g stajati napolju
PSSS
verovatno sam malo udavio slikama ali ko zna zasto je to dobro
Posto ti je firnajz jedini lako dostupan (dostupno je i ostalo, ali komplikovano), mislim da ce zavrsiti posao.
Cisto laneno ulje se susi mnogo duze. U odnosu na firnajz daje nesto svetliju, da kazem "zuckastiju" nijansu, dok je firnajz malkice "crveniji". Ali to je stvar ukusa.
Za firnajz sam nasao sledece pravilo za mazanje, koje mi se nekako dopalo:
svaki dan tokom nedelju dana
svake nedelje tokom mesec dana
svaki mesec tokom godinu dana
svake godine dok god traje
Prvu ruku bi valjalo razrediti terpentinom ili uljanim razredjivacem pola-pola, kako bi sto dublje prodrla. Takodje nije lose malo ga zagrejati. Ako ga grejes, NIKAKO na otvorenom plamenu, obavezno u vodenom kupatilu. Mada na ovim temperaturama, sasvim dovoljno je i da kanticu ostavis pola sata na suncu.
Prvih nekoliko ruku mazes "bogato", posle je dovoljna i nakvasena krpica. Naneses, sacekas 15-tak minuta, i obrises visak koji nije upilo. Videces sam prema tome koliko ostane nakon 15-tak minuta kad je vreme da predjes na krpicu.
Krpe zamazane firnajzom, rasiris dok se ne osuse, i nakon toga mozes da ih bacis u djubre. Ako ih ostavis zguzvane, moze da se desi da se zapale same od sebe (firnajz pri susenju oslobadja toplotu).
E sad, ima firnajza i firnajza. Nisu svi istog kvaliteta niti iste cistoce. Od onoga sto sam uspeo da pregledam, najvise mi se dopao Piturin. Nekako je najsvetliji i najbistriji, a plus je u metalnoj ambalazi (smeta mu svetlo).
I meni se ucinilo da je nagib naslona malo prevelik. No ako se ne prevrce, sve je OK.
Cisto laneno ulje se susi mnogo duze. U odnosu na firnajz daje nesto svetliju, da kazem "zuckastiju" nijansu, dok je firnajz malkice "crveniji". Ali to je stvar ukusa.
Za firnajz sam nasao sledece pravilo za mazanje, koje mi se nekako dopalo:
svaki dan tokom nedelju dana
svake nedelje tokom mesec dana
svaki mesec tokom godinu dana
svake godine dok god traje
Prvu ruku bi valjalo razrediti terpentinom ili uljanim razredjivacem pola-pola, kako bi sto dublje prodrla. Takodje nije lose malo ga zagrejati. Ako ga grejes, NIKAKO na otvorenom plamenu, obavezno u vodenom kupatilu. Mada na ovim temperaturama, sasvim dovoljno je i da kanticu ostavis pola sata na suncu.
Prvih nekoliko ruku mazes "bogato", posle je dovoljna i nakvasena krpica. Naneses, sacekas 15-tak minuta, i obrises visak koji nije upilo. Videces sam prema tome koliko ostane nakon 15-tak minuta kad je vreme da predjes na krpicu.
Krpe zamazane firnajzom, rasiris dok se ne osuse, i nakon toga mozes da ih bacis u djubre. Ako ih ostavis zguzvane, moze da se desi da se zapale same od sebe (firnajz pri susenju oslobadja toplotu).
E sad, ima firnajza i firnajza. Nisu svi istog kvaliteta niti iste cistoce. Od onoga sto sam uspeo da pregledam, najvise mi se dopao Piturin. Nekako je najsvetliji i najbistriji, a plus je u metalnoj ambalazi (smeta mu svetlo).
I meni se ucinilo da je nagib naslona malo prevelik. No ako se ne prevrce, sve je OK.
ja sam se pogubio sa nasim firmama
pitura nije ni zvezda, ni helios ni .... ???
http://www.pitura.co.rs/kategorija/pomocna-sredstva/69
kolika su im pakovanja? 1, 3, 5l ....????
gde ima njihove robe? ili je najlakse da ih zovem da me upute
pitura nije ni zvezda, ni helios ni .... ???
http://www.pitura.co.rs/kategorija/pomocna-sredstva/69
kolika su im pakovanja? 1, 3, 5l ....????
gde ima njihove robe? ili je najlakse da ih zovem da me upute
Pomogao bi ti i klasican wipe on lak, tj lak koji se nanosi krpom, i samo brisanjem, u jedno dve ruke. Nije peterano sjajan, finis vise izhleda kao ulje.
Pravi se od jednakih delova alkidnog laka za camce, uljanog razredjivaca ili trpentina, i firnajza. Inace se koristi za zastitu stolarskih tezgi, i slicnoh stvari. Smesu pravis pred samo nanosenje, koje radis krpom, i rukom u rukavici.
Pravi se od jednakih delova alkidnog laka za camce, uljanog razredjivaca ili trpentina, i firnajza. Inace se koristi za zastitu stolarskih tezgi, i slicnoh stvari. Smesu pravis pred samo nanosenje, koje radis krpom, i rukom u rukavici.
Na osnovu cega si zakljucio da ga on nije stitio? kod nas je stajao 40g i mi ga nismo stitili ali davno je bilo da bi ja smeo da tvrdim da nije bio zasticen na startu i to upravo firnajzom ili lanenim uljem sto je u to vreme bila glavna zastita
@BR
jeli neko ovo vec probao ne bih da mi eksperiment ne uspe pa da na klupu ne smem da sednem sledcih 20 godina
@BR
jeli neko ovo vec probao ne bih da mi eksperiment ne uspe pa da na klupu ne smem da sednem sledcih 20 godina
Probao sam, i sasvim lepo radi. Ne lepi se uopste, a suvo je za nekoliko sati na dodir. No logika probanja je uvek ispravna, posto moze da se desi da bas tom laku koji si kupio ne odgovara neka od drugih komponenti. Zato napravis malu kolicinu, probas na nekom otpadnom komadu, vidis da li ti se svidja, kako se susi, pa posle udri po volji.
Da se ne shvatimo pogresno, prvi sam od onih sto uvek probaju na necemu nebitnom, i to svima savetujem.
Al izbor navedenih komponenti je postao prilicno sirok, pa ima previse varijabli, to jest, dok se sve isproba, moze da ispadne poskupo.
A hemija ko hemija, cas posla nesto nije bas isto kao ono od drugog proizvodjaca, isko su ga isto nazvali.
Al izbor navedenih komponenti je postao prilicno sirok, pa ima previse varijabli, to jest, dok se sve isproba, moze da ispadne poskupo.
A hemija ko hemija, cas posla nesto nije bas isto kao ono od drugog proizvodjaca, isko su ga isto nazvali.