"Reciklirani" zvučnici

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
lookic
Šegrt

"Reciklirani" zvučnici

Post by lookic »

Evo da predstavim jedan moj prošlogodišnji projekat.
U naletu zimske dosade, prinađem u šupi gomili otpadaka od osb ploča, i dođem na ideju da od njih napravim kutije za zvučnike za kancelariju, a sve sa minimalnom opremom (ubodna testera, šlajferica i još nešto sitnog alata) jer u NS-u gde živim nemam ni alata ni prostora za nešto više. Odavno mi se motala po glavi ideja o zvučnicima sa zaobljenim stranama i to mi je bio plan. Ceo poduhvat me je koštao oko 3000din, s tim što sam zvučnike kupio pre nekih 10god i nisu puno radili ( u pitanju su mađarski SAL zvučnici).
Image Image

Image Image

Image Image

Image

Da sam imao pravi alat, i radionicu, sigurno bi ispali mnogo bolje, ali bez obzira na sve, imam utisak da sviraju za bar duplo veće pare od utrošenih sredstava.

Eto, toliko od mene
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Je si li radio neki proračun kutija ili si odokativnom metodom pravio ?
Ovo je neki furnir na kraju ? Ko bi rekao da se i od OSB-a mogu napraviti zvučnici :)
To što stoje 10 godina i nije baš najbolje za zvučnike ako su membrane gumene jer guma vremenom propada.
lookic
Šegrt

Post by lookic »

Za proračun sam koristio WinSD ali s obzirom na to da mađarima nije verovati što se karakteristika drajvera tiče, mogu da kažem i da je odokativno :) na kraju nije furnir već masiv.
U principu, najbolje je kooristiti mdf, što sam i koristio za čelo, gornju, donju i zadnju stranu, a bočne su osb. preko čeone, gornjeg i donjeg mdf-a je masiv.
Pre ugradnje sam ig pregledao i malo podmazao glicerinom (mada nije bilo potrebe)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

dobro izgleda .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
lookic
Šegrt

Post by lookic »

Ono što je meni bitnije je da se čuje mnogo bolje nego što sam očekivao, i izgledaju lepo, pogotovo kombinacija drveta i kože. kad ih konačno odnesem u kancelariju i postavim na takođe reciklirane stalke, postaviću fotografiju.
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Odlično izgledaju :prsgore: Interesuje me koje si drvo koristio i koja je završna obrada? Jel to neki mahagoni
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
lookic
Šegrt

Post by lookic »

Da budem iskren, ne sećam se koje je drvo. Kupljeno je u Uradi sam u NS-u. Zavšrna obrada je neka trešnja (ne znam proizvođača, a bacio sam staru konzervu)
Plan je bio da se furnira, ali pošto je cilj bio smanjiti troškove što je moguće manje, jeftinije mi je bilo da kupim dve "daske" nego furnir (a i nisam nikad lepio furnir). Tek neku dan sam saznao da kod dede u šupi ima nekoliko kvadrata orahovog furnira, tako da ću morati da razmišljam o novom projektu, samo da nađem nekog kome trebaju zvučnici :)
Post Reply