Vec neko vreme trazim po prodavnicama finu raspu. Imam par komada sa dosta finim zubima, ali su vec na kraju svog radnog veka, posto su nove bile jos 70-tih godina. Ja sam ih dobio negde 80-tih, a pre toga su bile u jednoj skolskoj radionici za OTO, tako da su posteno odradile svoje.
Pre par dana, naletim u Woby-ju na ovo
Nije bog zna sta, cak su i zubi dosta krupni, ali su zato dosta gusti, pa bi krajnji efekat trebalo da bude kao da su dosta sitniji. Posto je bila svih 2.5 evica, pazarim, pa reko ako ne valja, sluzice za gips karton i slicne sloupotrebe alata. Za divno cudo, pokazala se sasvim lepo.
Obicno na turpije i dleta navucem parce bastenskog creva, kako bi ih zastitio prilikom trpanja jednih preko drugih u razne kutije, police, ormane... Medjutim, kako ova nema drsku, taj recept ne funkcionise.
Pre nekog vremena u podrumu sam naleteo na jednu policu koju je neko od komsija odbacio. Verovatno najruznija skalamerija sklepanih dasaka, ulepljenih belim silikonom, kartonom i ko zna cime vec ne, koju sam video u zivotu. Ali same daske u sasvim pristojan suv jasen debljine 16-tak mm. Rasturim u daske i slozim, zatrebace za par stvari koje mi se vrzmaju po glavi. Klasican hrcak
Posto sam vec imao daske, resim da napravim kutijicu za turpiju. Bice zgodna zanimacija za vikend.
Naravno najpre crtez:
Pri tom, resim se i da prilikom izrade ne koristim ovo:
Vec ovo:
Nisam bas od onih koji se pale na "sve je to radjeno iskljucivo rucnim alatom", posto ne vidim bas svrhu da covek sebe maltretira ako nesto moze da se uradi bolje i brze na neki drugi nacin, ali u ovom konkretnom slucaju bilo je par razloga za rucni a protiv elektricnog alata.
Najpre, dascice su dosta tanke (oko 16mm), i malo neravne, pa dok ih poravnam i skinem lak otici ce bar milimetar-dva.
Jos uvek nisam napravio ploce da bih mogao cirkular i ubodnu da ubacim u radni sto, a raseci po ivici dascicu od 16mm je jednostavno nemoguce bez firunga.
Cak i tada, cirkular bi na rez odneo oko 3mm, sto bi znacilo da su dobijene dascice na tesnih ispod 6mm, jos dok se malo obrade da se skinu risevi od cirkulara palo bi na ispod 5mm, a to je vec pretanko.
Cak i da sve to nekako moze da se izvede, napolju je jos uvek prilicno hladno, alat je u "zimovniku" u predsoblju, a cirkular i drustvo nije bas lepo ukljucivati vikendom u zgradi.
Sa druge strane, rucna testera ima sirinu reza od oko 1.5mm, njome mogu da radim i u 2 po ponoci, a da se komsiluk i moje dve devojke ne bune, isto je i sa blanjom, dletom, smirglom...
Ovih dana sam bas malo gledao po netu kako i sta ljudi rade sa rucnim alatom, pa sam zeleo i da isprobam ponesto sto sam iz toga naucio.
Tako da... nakon malo testerisanja i blanjanja, dobilo se ovo:
E sad je trebao izgerovati ove dascice (presek im je otprilike 6X8mm). Na brzinu sam od otpadnih komada spera i par letvica sklepao "magare":
Nemam pojma kakav je nas naziv za njega, a engleski termin je "donkey ear" sto bi u bukvalnom prevodu znacilo "magarece uvo".
Nakon sklapanja, probni rez na otpadnoj letvici:
I onda na pravim:
Rez je cist, gladak, i perfektno se uklapa. Duzine dascica mogu da se fino dovedu u manje od desete milimetra razlike. Stvarno zgodna, a krajnje jednostavna spravica.
Sve letvice izgerovane, probno uklapanje na suvo, lezi savrseno:
Jedan od problema je sto su letvice jako tanke, pa se lako i uviju. bilo bi gotovo nemoguce da ne pobegnu prilikom lepljenja i stezanja.
Ovu zezalicu sam kupio onako usput, znajuci da ce mi jednom trebati

Sluzi da pridrzi mali ekser kako bi mogli da ga zakucate, a da se ne mlatnete cekicem po prstima:
Sitni eksercici ukucani do pola u dascicu, a onda odseceni tako da jedva vire iz nje. Ali sasvim dovoljno da drze bokove kutijice na mestu prilikom lepljnja i stezanja:
Izmazano lepkom, stegnuto:
Nakon susenja, i malo brusenja povrsina koje treba da nalegnu jedna na drugu, posto letvice od kojih su bokovi nisu bile bas perfektno iste debljine, izgleda ovako:
Ovo braon boje sto je ubaceno na dno je materijal od koga se prave dihtunzi za recimo poklopce ventila. Dosta je debeo (oko 2mm) i neka je cudna smesa gume i rekao bih plute, ali je maltene idealan da turpija ne bi grebala po dnu kutije i "skakutala" unutar kutije. U poklopac je ubaceno kratko parce koje sam imao pri ruci, ali se pokazalo da turpija i dalje ima lufta, no znam kako to da resim.
Poklopac i dno treba nekako da se "drze na okupu". Nabavka maleckih sarki i bravica je ovde prilicno slozen posao (znam da ima firma u Trsteniku koja to pravi, al mi je to bilo predugo da narucujem, cekam...). Stoga, kao sasvim fino resenje mogu da posuze magneti. Magneti su dimenzija 3X4mm, ali sasvim lepo drze. Mrzelo me je da pravim odgovarajuce gvozdene umetke koji bi lezali na magnetima, pa sam jednostavno postavio po dva magnera u dno i dva u poklopac kutijice, vodeci naravno racuna da ih okrenem kako bi se medjusobno privlacili. Uz ove dve "ogradice" to jest granicnike, koji ne daju da se poklopac pomera horizontalno u odnosu na kutiju, drzi sasvim lepo. Taman da kutijica nece sama da se otvori, a da ju je lako otvoriti rukom. Rupe za ove magnetice sam naravno busio na stubnoj busilici. Ko sto rekoh, nisam od onih koji se loze na upotrebu iskljucivo ovog ili onog alata, vec koristim ono sto je u datom trenutku zgodno za datu namenu:
Malo zaobljivanja ivica. Prvo "rendencetom". Ovo je pravo rende, sa ozbiljnim secivom od HSS celika, nije igracka, i stvarno je fenomenalno za ovakve stvari. Jos jednom se zahvaljujem kolegi sa foruma od koga sam ga dobio na poklon.:
Onda jos malo smirglanja:
Par premaza rubin selakom, uz pivce dok se ceka susenje:
Par premaza voskom.. I gotovo. U poklopac je ubacen prilicno mekan i tanak sundjer, koji dolazi u pakovanjima racunarskih komponenti. Taman mekan da ne otvara kutiju, a taman dovoljno tvrd da drzi turpiju kako ne bi landarala unutar kutije: