Pecin astal za oberfrez

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
TigraT
Dodavač alata

Post by TigraT »

Poštovani "vukodlače", zamolio bih za link odakle ste skinuli nacrt?
Hvala
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobro nam došao :)
Drago mi je da si se prijavio u forum. Da li si pogledao linkove koje smo dalu u FAQ?
Tu se mogu naći i lepi planovi...
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Mnogo linkova sa odlicnim idejama ne samo za radne stolove nego i za druge sablone i pomagala.Od kako sam na ovom forumu neprestano me vuce da mnoge od njih napravim i pravo da vam kazem da sam malo zapostavio vec ugovorene poslove.
Pazljivo sam pogledao skoro sve linkove pa sam opet ,po svom nahodjenju,zapoceo sa radom.Svaki bolji sto radjen je sa upotrebom metalnih klizaca(za pomeranje napred nazad firunga,na samom firungu za postavljanja i stelovanja ceslja,ili dodatnog firunga za stelovanje otvora i ugla u zavisnosti od glodala,zatim mnogo potrbni da ih nazovem stuc klizaci na samom stolu ).Posto verujem da se tesko mogu naci na trzistu i da toliki broj klizaca nebi bas bio jeftin resio sam da ih odradim od drveta.Imam neke hrastove duge i sa rucnim frezerom sam na njima obradio lastine repove .Probao sam ovako... i mislim da ce biti dobri i u praksi kada ih budem rasporedjivao na stolu.Posto vidim da na pecinom stolu nema klizaca mozda bi mu odgovarali i ovi ili slicni drveni klizaci.Ako uskoro uhvatim vreme nastavicu sa montazom stola,slikacu deo po deo,pa cemo da vidimo jel vredelo truda.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
djagi
Majstor

Post by djagi »

Vuce, svaka cestitka.
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

Pozdrav!

Evo da oživim ovu temu. Ovo mi je prvi post na ovom forumu. Inače odličan forum, sa jako puno korisnih savjeta, barem meni amateru/hobisti.... Svaka čast!

Javljam se na ovu temu jer na slikama vidim staru Iskrinu glodalicu koju i sam imam. Isto bi je htio postaviti na stol. Problem je što na njezinoj ploči nema nikakvih vijaka kao kod novijih glodalica, već je crvena plastična ploča zalijepljena na metalno podnožje. Zbog toga neznam kako bi je postavio na stol, tj. okreno da visi.
Gledao sam slike i nisam uspio shvatiti kako je zakačena. Molim vlasnika stola, ili nekoga tko to zna da mi objasni.

Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko vidim na ovoj slici:

Image

Stopa je probusena na uglovima i prisrafljena za plocu imbusima (u desnom uglu stope na slici).

PS
Upisi lokaciju u profilu (pravila foruma)
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

Lokacija riješena :)

Hm, kod mene su te rupe predviđene za pričvrščivanje bočne vodilice i ne prolaze do dna stope. Jedine dvije rupe koje imam na stopi (sa donje strane) su one za kopirnu čahuru. Autor je baš probušio cijelu stopu glodalice i napravio navoje na ploči da donje strane? Nisam baš najbolje shvatio. Sa gornje strane ploče na stolu (ove crvene na slikama) ne vidim rupe. Vidim samo rupe na rubovima, one sa kojima se ploča fiksira za stol.

Razmisljao sam i da probam glodalicu pričvrstiti na pleksiglas ploču pomoću te dvije rupe predviđene za kopirnu čahuru, ali se bojim da su one preblizu rubu.
Last edited by TomoS on 20 Sep 2012 11:14, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Najlakše i najjednostavnije je kroz ploču šaraf sa ravnom glavom i konusom ( obično za imbus ključ ) i probušiti kroz ploču od glodalice , te odozdola staviti matice .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
era
Majstor početnik

Post by era »

Ovo je odlično, samo imam jedno zapažanje, sistem za podizanje i spuštanje frezere pokriva usisno deklo, koje sa velikim razlogom ima otvore , moj savet je modifikovati podizač tako da se hlađenje može sprovoditi neometano, tu konstrukciju sam našao na forumu, ali iskreno u stisci sam sa vremenom da bih je prikačio jer sam je video pre oko godinu, ali ako naletim u arhivi prikačiću je, sem toga ovo je savršeno.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Na ploci frezera postoje dve rupe fi 4mm u koje sam direktno kroz gornju plocu usrafio dva srafa sa konusnom glavom.Inace ovaj sto vise ne postoji,a ovaj frezer mi sluzi za rucne radove.Napravio sam novi sto na koji sam okacio makitu 3612 c.Kad stignem slikacu ga,trenutno resavam firung.
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

becka75 wrote:Na ploci frezera postoje dve rupe fi 4mm u koje sam direktno kroz gornju plocu usrafio dva srafa sa konusnom glavom.Inace ovaj sto vise ne postoji,a ovaj frezer mi sluzi za rucne radove.Napravio sam novi sto na koji sam okacio makitu 3612 c.Kad stignem slikacu ga,trenutno resavam firung.
To su pretpostavljam one dvije za kopirnu čahuru?

Htio bi izbjeći bušenje stope od glodalice, već nekako iskoristiti postojeće rupe, a za ove sam mislio da su premale i previše blizu sredini (glodalu) da bi kvalitetno držale glodalicu.
Jesu držali ti sarafi glodalicu u pogonu i bez ovog sustava za podešavanje visine? Makar mislim i to napraviti, ali naknadno..
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Ta dva srafa su dovoljna,pod uslovom da je ploca dovoljno debela.
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

E super, korisna informacija!

Računam da bi 5mm pleksiglas bio dovoljno čvrst.

Hvala svima na savjetima
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Evo slika frezera.Firung sam napravio od ostataka delova cnc masine,ali imam mali problem.Kako da resim fiksiranje firunga na zeljenom mestu?Na pamet mi pada neka ekscentar stega ili tako nesto.Molim kolege za neko resenje.:tillfreds:

Image

Image

Image

Image

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze ekscentar samo onda bi ti trebao neki flah da ga postavis na ivicu na koju bi nalegao ekscentar. Mada ova sipkica mi deluje "nezno" za ekscentar.
najjednostavnije je da na obe strane postavis po jednu "stegicu" ko sto je metabo pravio ovde: http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj (druga slika).

Posto glodalici nije neophodna paralelna vodjica ko cirkularu, mislim da je za nju bolja varijanta sa slobodnim firungom (bez vodjice) i fiksiranjem na oba kraja. Tako mozes mnogo finije da je podesis (jedan kraj ovlaz pritegnes, i onda drugi fino pomeras, a posto hvatas ne rastojanju koje je dalje od oslonca nego glodalo, mozes mnogo finije da pomeras).
Post Reply