Tamburica

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
XXL
Brzi dodavač alata

Tamburica

Post by XXL »

Poštovani,

Možda je tema malo više za muzičke instrumente, ali pošto je ovo moj prvi samostalni rad, nekako mi se više svideo baš taj naslov.
Naime, moj otac je iz hobija napravio nekoliko sličnih od kojih je samo ova tamburica preživela. Stara je oko 30 godina. Pošto je šerlak bio skoro uništen (pretpostavljam loše uradjen), gornja ploča skroz rasušena, vrat zapinjao pod rukom, a ja emotivno vezan za ovaj instrument, zimus sam rešio da ga malo sredim. Posle čitanja po forumima, svidela mi se ideja o obradi tungovim uljem. Prvo krajnji proizvod ne izgleda kao klasično lakovan instrument što mi se mnogo svidja, drugo, pod rukama bi trebalo da se oseti drvo a ne lak što se na kraju i ispostavilo kao tačno, treće boja drveta se minimalno promenila u odnosu na prirodnu. Tamburici je uradjeno sledeće:
1.šmirglanjem u nedogled od 280-2000 (ove vodene sam koristio u kombinaciji sa uljem)
2.celu sam je očistio sa white spirit-om (terpentin-ispravite me ako grešim)
3.prva ruka 80% whit.s. , 20% tungovo ulje, pa kad je osusilo, smirglanje
4.druga ruka 50%/50%, sa smirglanjem
5.tr.ru. 20%/80%
6. 4.-7. ruka čisto tungovo ulje sa šmirglanjem uglavnom sa 2000

Malo sam imao proglema pri kraju jer sam bio nestrpljiv da čekam da se dobro osuši pa se ulje malo povlačilo za šmirglom (kao kad se odlepi nalepnica pa na podlozi ostane malo lepka), ali sve u svemu ja sam zadovoljan. Å to je jako bitno, instrument je dobio lepši zvuk (isto se dogodilo i sa gitarama kada sam ih premazao preko postoljeće politure).

Nisam smeo ovo sve da napišem na nekom od specijalizovanih sajtova za instrumente jer pitaj boga da li je ovo dobro što sam uradio ili ne, ali na ovom forumu je (izvinite muzičari) više bitno kako to izgleda nego kako svira.

Eto toliko. Ako nisam nista pametno doneo ovom forumu u ovom postu bar sam se pohvalio.

Pozdrav,
P.S. ako imate neka pitanja, pazite se, ne znam puno.
A sad ću da probam i da okačim slike.
ImageImageImage
I moj novi projekat:
Image Image
Last edited by XXL on 19 Jun 2012 14:53, edited 1 time in total.
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

malo su mi čudni godovi na tamburici,ili je napravljena od neodgovarajuće vrste drveta ?
XXL
Brzi dodavač alata

Post by XXL »

jomiwiork,

Jasen je telo i vrat, a gornja ploča je verovao ili ne od čamovine. Majstor je bio nervozan pa je stavio šta je imao. I pored toga ima pristojan zvuk.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Camovina, to jest smreka (koja pored jele spada u camovinu), nije nista neobicno za muzicki instrument. Smreka se oduvek koristi za violine (kazu da je Stradivarijus koristio smreku iz Gorskog Kotara).

White spirit nije isto sto i terpentin.
White spirit je destilat nafte, dok se terpentin dobija destilacijom smole bora
XXL
Brzi dodavač alata

Post by XXL »

Mbole,

Kod kuće imam parče smreke koja je po boji tamnija od ploče na ovoj tamburici a koja će nadam se postati ploča nove. Razlika u boji je evidentna. Smreka mi je na obe gitare. Gornje ploče su od nje i obe su tamnije. Bilo bi mi drago da je i ova na tamburici od smreke.

I malo off topic-a:

Kad smo kod white spirita, da li je realno da ako se modifikovano laneno ulje razredi sa w.s. dublje prodre u drvo. Juce smo drugar i ja imali nedoumice oko toga da li da razredi laneno ulje (1/1) i maze ga u 2 ruke po štaflama, a kasnije da doda jos 2 ruke cistog ulja. Svrha štafli je pod na splavu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Neki "naucni dokaz" da razredjeno ulje prodire dublje neznam, ali to se navodi kao razlog za razredjivanje gde god sam citao o uljanom finisu. Ima "zdravorazumskog" osnova.
Post Reply