Intarzija
to je poznata tehnika mada se ja tek ucim. Sustina je da istovremeno seces dva furnira (svetliji i tamniji) a onda umeces svetlije delice u tamnu pozadinu. Onda to zalepis na podlogu (obicno medijapan). Sece se modelarskim testericama.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
- vladapvlvc
- Samostalni majstor
U Nišu ima knjižara u blizini umetničke škole u kojoj se mogu naći mnoge stvari kojih nema na drugim mestima. Između ostalog i tutkalo, shelak . . . Å to se tiče tutkala imali su zečje i riblje. Koriste ga za pripremu podloge za slikanje ikona. Ako ne možeš da nađeš mogu da ti pošaljem.velja wrote:Uzgred, ima li negde da se kupi tutkalo?
Moram prvo da odem do njih da uzmem telefon. Mislim broj telefona. Ali sad sam se setio jedne druge solucije. Na ovom sajtu se nalazi škola ikonopisa. Čovek koji upravlja tim sajtom, forumom ili šta je već (možda se ne kaže tako. Možda ne upravlja ali važno "glavni je tamo"), prodaje sve potrebno za ikonopis pa između ostalog i zečje tutkalo. Poseti sajt i videćeš na njemu. Mislim da piše prodavnica ili tako nešto. Kad uđeš tu imaš lepo sve sa cenama i načinom kako da se poruči. Vidim od ostalih na forumu da to funkcioniše bez problema i vrlo brzo stiže. Pa pokušaj, a ja ću da pribavim broj telefona za svaki slučaj.
Sajt je www.waysha.com
Sajt je www.waysha.com
Čime ga sečeš ovako precizno. Na koji način učvrstiš sloj preko sloja dok ga sečeš a da se ne pomeri. Ikako rešavaš problem cepanja furnira. Ja sa veći komadima nemam problema ali prilikom isecanja manjih dešava mi se vrlo često da mi se furnir pocepa uzdužno. Već duže vreme mi stoji jedan ram za ogledalo koji sam furnirao, a ostao je nezavršen samo jedan deo na kome sam planirao da uradim intarziju. Međutim nije mi baš pošlo za rukom. Zapeo sam oko isecanja aplikacije, pa ako može neki savetić u vezi sa tim. A može i savet oko lepljenja. I na kraju kako dolaziš do furnira. U Nišu sam ga ranije uzimao na stovarištu Å IK Kučevo. Ali oni sada ne rade a na drugom mestu ga ne mogu naći. Pogotovu neke egzotičnije vrste.velja wrote:to je poznata tehnika mada se ja tek ucim. Sustina je da istovremeno seces dva furnira (svetliji i tamniji) a onda umeces svetlije delice u tamnu pozadinu. Onda to zalepis na podlogu (obicno medijapan). Sece se modelarskim testericama.
- stolar-to-be
- Šegrt
Pozzdrav. Ovo divno izgleda ali se neka pitanja sama namecu. Ako se dva lista furnira istovremeno seku modelarskom testericom, sta se desava sa debljinom same testerice tj. da li se javlja "luft" izmedju dva isecka? Problem fiksiranja oba lista prilikom secenja je takodje prisutan.
Last edited by stolar-to-be on 26 Mar 2008 11:36, edited 1 time in total.
Furnire prodaje mimex i alpo furniri. Vec je pisano o tome. Cepanje se resava tako sto zalepis novinski papir odozdo. Stavis furnire jedan preko drugog (onaj koji nosi unutrasnji deo , kod mene beli, i onaj koji nosi pozadinu. pricvrstis ih sitnim eksercicima na parce tanke sper ploce. Seces modelarskim ramom i testericama (za opstetehnicko). Na mestima ulaska ili okreta busis rupice milimetarskom burgijom. Povadis elemente, udenes ih u pozadinu, sa stanom paira prema tebi, prelepis odozgo. Sve to zalepis na podlogu i kad se osusi navlazis papir i ostruzes i tad ti se pojavi lice. Proreze popunis sa sitnom piljevinom.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Da apsolviramo:
-Da li je važno koji je odozgo a koji odozdo?
-Ako sam dobro razumeo isečene elemente (kod tebe braon boje) baciš?
-Ako ubacuješ elemente na neku veću površinu, da li izrezuješ na celom parčetu ili ostavišsamo manji deo. Nisam lepo objasnio (ali tako je kad umetnički zanat učiš na daljinu). Dakle kod tebe: Da li si izrezivao na celoj ovoj braon traci ili sizalepio ostatak trake, a ostavio za isecanje samo manji deo oko intarzije. Nadam se da me razumeš.
-Čime ih lepiš.
-I sad malo da preteram, jesi li negde možda čuo nešto o ubacivanju žice ili šta je već od zlata ili bakra tako da odvaja dva furnira.
Izvini ako sam malo preterao
-Da li je važno koji je odozgo a koji odozdo?
-Ako sam dobro razumeo isečene elemente (kod tebe braon boje) baciš?
-Ako ubacuješ elemente na neku veću površinu, da li izrezuješ na celom parčetu ili ostavišsamo manji deo. Nisam lepo objasnio (ali tako je kad umetnički zanat učiš na daljinu). Dakle kod tebe: Da li si izrezivao na celoj ovoj braon traci ili sizalepio ostatak trake, a ostavio za isecanje samo manji deo oko intarzije. Nadam se da me razumeš.
-Čime ih lepiš.
-I sad malo da preteram, jesi li negde možda čuo nešto o ubacivanju žice ili šta je već od zlata ili bakra tako da odvaja dva furnira.
Izvini ako sam malo preterao