Moj prvi stocic

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
Nikola
Majstor majstora

Moj prvi stocic

Post by Nikola »

Image

Image

Image

Evo, ovo je moj prvi stocic! Pravio sam ga jesenas jedno cetiri dana. Srednji deo gornje ploce je od tresnje, i povezan je sa ramom od bukve drvenim tiplovima. Stranice od bukve spojene su sa nogicama od parene bukve spojevima cep-rupa. Osnova je sa gornjom plocom spojena drvenim tiplovima, i jos par dodatnih skrivenih srafova odozdo (morao sam da se osiguram). Nogice su mi posle sklapanja ispale malo nakrivljene na unutra. Na spojevima stranica i nogica (cep i rupa) ostali su mi malo procepi pa sam ih popunio piljevinom i lepkom. Nogice su malo krive ali stocic je stabilan i tezak, i za prvi - zadovoljan sam. S obzirom da sam od alata imao rucni cirkular, rucno rende, vibraciou slajfericu (onu najjeftiniju), jedno ravno dleto i rucnu testeru, nije tako lose.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Svaka cast, samo hrabro!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Evo one ideje o kojoj ja pricam. Uz volju, i MALO alata, može se napraviti nešto lepo, kao na ovim slikama.

A sad, za te procepe između prečki i nogu, ne brini ništa, na sledećem se stolu skoro neće videti. :)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Nikola
Kada bih ti pokazao svoje prve radove :P, ti bi mogao da se uobraziš, pa zato neću. :D

Samo naprijed. Bitno je da razumiješ konstrukciju i izračun mjera, a preciznost je stvar vježbe.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Hvala :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Nikola wrote:S obzirom da sam od alata imao rucni cirkular, rucno rende, vibraciou slajfericu (onu najjeftiniju), jedno ravno dleto i rucnu testeru, nije tako lose.
svaka čast!:)
djagi
Majstor

Post by djagi »

ne da nije lose nego odlicno.Sobzirom sta si imao od alata dobro si ga i napravio.Samo nastavi i sa srecom
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Nikola, meni se tvoj stocic svidja! :)

Svaka cast!

pozdrav

bogi
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Svaka cast za prvi komad !!!
Kakvi su krsevi bili moji prvi komadi :-()
rooky
Dodavač alata

Post by rooky »

Ipak su u ovom poslu bitniji volja i zivci od nekog ekstra alata,bar mi se cini...
pomocnik pomocnika dodavaca alata
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

he ali i extra alat dobro dodje :D:D:D
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Dean wrote:he ali i extra alat dobro dodje :D:D:D
I te kako :) mada naravno sa malo alata se moze solidno raditi , mislim mora se imati onaj osnovan alat bez njega se ne moze . bez alata nema zanata :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply