Obicno sam brezon nije problem...
Cak i najkilavija navojna sipka kvaliteta 4.4 ima zateznu cvrstocu od oko 400MPa (ako je 8.8, onda je to 800MPa).
To ce reci (ugrubo), da moze da izdrzi oko 400 Njutna, ili da uprostimo oko 40 KG tereta, po kvadratnom milimetru preseka.
Ovo cenim da je M8, da kazemo da ima pun presek na povrsini od oko 35-36 kvadratnih milimetara (korak je 1.25, tako da je "jezgro" 8-1.25=6.75 precnik. poluprecnik je 3.375 na kvadrat * Pi=35.7mm^2)
Daklem 40*35.7=1430, to jest skoro tonu i po.
Ono sto obicno jeste problem je zid na koji je to prikaceno, to jest nedostatak dovoljno siroke podloske koja bi rasporedila tu silu na dovoljnu povrsinu bloka sa zadnje strane.
A ako toga nema, mos da stavis i brezon M20.. dazba, kad je zid slaba karika.
Moja skalamerija
- Hornbeam
- Pred-majstorsko zvanje
Re: Moja skalamerija
Brezon ili t a dijagonala je nekih 7 sa 9 cm.
A za blok sa druge strane sam stavio podlošku metalnu planiram i drvenu hrastovu dasku da smanjim pritisak na blok, onako ima mjesta gdje je na zgradi baš blok otišao a im ai gdje je snažan.
Razmišljam da probušim još jednu u sredi rupu. I to zategnem.
A navojna šipka je M10 što odgovara matici koja ide na ključ 17.
Druga "ruka" je ankerisana u betonski "vijenac" zgrade iznad prozora i onda u blok.
Ali opet da bi rasporedio silu i smanjio pritisak na jednu stranu planiram podlošku od drveta napraviti , možda čak od jedne rupe do druge nekih 40 -50 cm duge dasčice pa onda metalnu podlošku.
To će dati prednost i tome da podlošku neće tonuti u blok više .
Jedna anegdota
Uzeo ja veliki hoblić onaj i da ja to izhoblam malo, poravnam, naiđe otsac i kaže"
Pa ti ćeš nju tesanjem od 10x12 napraviti 8sa 5 kao štafnu, i promijeni plan samo ću brusilicom je obrusiri da onim šmirglom što dođe .
Sad ću napraviti još jednu L konzolu, pa ću "podrožnjaču " od 4 metra staviti gore na te tri konzole ali prije toga svega moram se uvjeriti da je čvrsto sve .
A za blok sa druge strane sam stavio podlošku metalnu planiram i drvenu hrastovu dasku da smanjim pritisak na blok, onako ima mjesta gdje je na zgradi baš blok otišao a im ai gdje je snažan.
Razmišljam da probušim još jednu u sredi rupu. I to zategnem.
A navojna šipka je M10 što odgovara matici koja ide na ključ 17.
Druga "ruka" je ankerisana u betonski "vijenac" zgrade iznad prozora i onda u blok.
Ali opet da bi rasporedio silu i smanjio pritisak na jednu stranu planiram podlošku od drveta napraviti , možda čak od jedne rupe do druge nekih 40 -50 cm duge dasčice pa onda metalnu podlošku.
To će dati prednost i tome da podlošku neće tonuti u blok više .
Jedna anegdota
Uzeo ja veliki hoblić onaj i da ja to izhoblam malo, poravnam, naiđe otsac i kaže"
Pa ti ćeš nju tesanjem od 10x12 napraviti 8sa 5 kao štafnu, i promijeni plan samo ću brusilicom je obrusiri da onim šmirglom što dođe .
Sad ću napraviti još jednu L konzolu, pa ću "podrožnjaču " od 4 metra staviti gore na te tri konzole ali prije toga svega moram se uvjeriti da je čvrsto sve .
- Hornbeam
- Pred-majstorsko zvanje
Ide ono sto sam rekao da cu uraditi za danas.
Podloske od hrasta izrađene od daske pa metalna , zid je poprilično čvrst, ali sam ojačao spoj tako što sam drugu stranu povezao sa serklažom.

I izrada još jedne L konzole .
Kako sam se prilagodio 21 vijeku
izbacio dlijeto iz ravnanja grede
I uzeo brusilica ,htio sam da paringujem što se na engleski kaže malo ivice nakon što sam ručnom testerođ isjekao komade ali bolje je ovako obrusiti.
Koristim obilnu građevinsku testeri da grubim Dijamant zubima , dobra je za poprečno rezanje, efikasna samo puno krivuda.
Listarica testera mi se slavila u toku rada pa s deformisala malo, ali i ona je dobra bila, imala je i "rog" na sebi više stočarskih šmeka je imala nego gruba građevinska .
Mada šta je tu je .

Podloske od hrasta izrađene od daske pa metalna , zid je poprilično čvrst, ali sam ojačao spoj tako što sam drugu stranu povezao sa serklažom.

I izrada još jedne L konzole .
Kako sam se prilagodio 21 vijeku

Koristim obilnu građevinsku testeri da grubim Dijamant zubima , dobra je za poprečno rezanje, efikasna samo puno krivuda.
Listarica testera mi se slavila u toku rada pa s deformisala malo, ali i ona je dobra bila, imala je i "rog" na sebi više stočarskih šmeka je imala nego gruba građevinska .
Mada šta je tu je .

Sa druge strane, bolja varijanta je dascica, ili jos bolje tvrda guma, pa onda metalna ploca recimo 5-6mm debela, 10x10cm
Dascica/guma sluzi da popije neravnine na bloku, a metalna ploca da rasporedi sile.
Ova podloska koja je na slici, je previse mala, tonuce u dasku vremenom.
M10 brezon moze da izdrzi preko 2 tone cak i kada je u najkilavijem kvalitetu (jezgro ima povrsinu od oko 57mm^2 * 40 kila=2268 kg).
Dascica/guma sluzi da popije neravnine na bloku, a metalna ploca da rasporedi sile.
Ova podloska koja je na slici, je previse mala, tonuce u dasku vremenom.
M10 brezon moze da izdrzi preko 2 tone cak i kada je u najkilavijem kvalitetu (jezgro ima povrsinu od oko 57mm^2 * 40 kila=2268 kg).
- maricaiivica
- Moderator
Plašio sam se da je to m8 i da postoji mogućnost da poklekne pod nekim mokrim snegom.
Sada vidim tačno šta si radio, a i mboje je pojasnio
Sada vidim tačno šta si radio, a i mboje je pojasnio