Balkonski ormar

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
User avatar
VladimirB
Šegrt
Posts: 32
Joined: 23 Jul 2019 18:03
Location: Banja Luka

Balkonski ormar

Post by VladimirB »

Obično se ovdje objavljuju zbilja vrhunski radovi, jer majstori traže savjete od drugih majstora, no evo jedan primjer šta SVAKO sebi može napraviti. To je takođe korisno za pogledati, pogotovo ljudima koji inače nisu majstori nego eto samo pokušavaju da sami riješe neki konkretan problem u svom domaćinstvu..
balkon.jpg
Meni je trebao na balkonu ormar koji će služiti umjesto ostave, pa sam napravio ovakav "unikatan" ormar od laminiranih jelovih ploca debljine 18mm, koje se mogu kupiti po većim trgovačkim centrima. Za stranice su poslužile dvije ploče od 400x2000, a police su 400x800.
Jedini izuzetak sam napravio za donju ploču - kupio sam ploču 400x1000, pa sam je skratio na 400x836, zato da bi stranice mogle stajati direktno na njoj. 836 je 800 + 18 +18. To jest, širina polica je 800, pa ako na to dodate širinu lijeve i desne stranice, znači da donja ploča mora biti 836, jer ona ne ide MEĐU stranice, nego ISPOD stranica.

Da bih mogao ponešto tako skratiti, prerezati i tsl, morao sam kupiti UBODNU PILU, no to zbilja nije skup alat, cijene idu od 30E za marke Villager ili Einhell, i to je majstoru amateru već dovoljno.

Police stoje na letvicama koje su vijcima pričvršćene za stranice.

Leđa su od šperploče debljine 4mm, koja se mora potražiti po uže specijalizovanim radnjama. Ona se prodaje u pločama malo većih dimenzija, ali obično dozvoljavaju da se kupi pola ploče, što je sasvim dovoljno za ovaj ormar.
Ormar je dakle vanjskih dimenzija 2018x836, znači da šperploče za leđa treba taman toliko, samo možda po 3-4 milimetra kraće i za dužinu i širinu - da ne bi štrčalo negdje preko ivice. Ona se može zakucati čavlima, no ja sam kupio (stepler za namještaj) da bih to uradio brže, a i trebalo mi je kasnije za nešto drugo.
Još sam ta leđa od šperploče i horizontalno učvrstio sa 4-5 letvica od hrastovine, i to je zbilja ispalo veoma čvrsto.

Dolje sam namontirao klasične nogice za namještaj koje se mogu pomjerati po visini, jer balkon je naravno nakrivljen da bi se slivala voda, pa se prednje nogice moraju odvrnuti za 1-2cm.

Prelakirao sam prvo nekakvim zaštitnim lakom namijenjenim za drvo koje će biti napolju, pa preko toga lakom za čamce. To se pokazalo dovoljno. Taj balkon je zatvoren kliznim prozorima, koji barem štite od kiše - znači ormar obično ne kisne.

Naprijed nema mjesta za vrata, a i bilo bi nepotrebno skupo, nego sam u prodavnici jysk pazario roletnicu za možda 5-6E i namontirao je na ormar. Vidite na slici da je ispalo zgodno, a i funkcionalno je.. Doduše, vjetar je uskoro izbacio i odnio laganu limenu letvicu iz roletnice, pa sam na njeno mjesto stavio drvenu letvicu slicnih dimenzija i učvrstio je vijkom sa navrtkom, i otada nije bilo nikakvih problema sa tim.. Čak se i ne prlja..

Na desnoj stranici još vidite da visi termometar i nekakav ukras. To je sve, možete izračunati trošak. Od alata je neophodno imati jedino bušilicu i ubodnu pilu. Ostalo je potrošni materijal - brusni papiri, četkice za lakiranje, čavli, letvice, itd. Sav posao se može uraditi u malo prostranijem hodniku ili balkonu. Ja sam ustvari radio u dnevnoj sobi jer u to vrijeme je još bila prazna zbog remonta.

Umjesto jelovine mogla se koristiti iverica, a umjesto šperploče lesonit, pa bi to sve ispalo još mnogo jeftinije. No ovako je sigurno dugotrajnije, a i neuporedivo LJEPŠE. Npr police od iverice bi se sigurno počele kriviti od težine nakon nekoliko godina, a i sve bi se to onda ofucalo od vlage i sunca.

Ovo sam radio prije tri godine, i zasad izgleda jednako lijepo, ništa se nije iskrivilo ili pokvarilo.
Znači pogledaj u radnji cijenu materijala i smjelo naprijed na posao! :prsgore:
User avatar
mbole
Profesor
Profesor
Posts: 14780
Joined: 22 Oct 2007 01:26
Location: Batajnica, Zemun

Re: Balkonski ormar

Post by mbole »

:clap: :prsgore:

Odlicno odradjeno.
Post Reply