makita - made in PRC

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
pajko
Šegrt

makita - made in PRC

Post by pajko »

prvo da pozdravim sve na forumu :)

a sad moj problem, vec danima gledam koju cu da kupim aku busilicu i danas naletim na jednu prodavnicu alata gde su neke stare cene, neckam se izmedju de walt, bosch i makite, sve tri imaju 12v i 2Ah u koferu su sa brzim punjacima. odluka pada na makitu ali je ne uzimam jer na njoj pise made in PRC :/ dali neko ima iskustva sa makitama iz PRC serije ? jel su losije ili su iste kao japanske ? cena makite je 10500, de walt je made in germany , kosta preko 14 000 a bosch je made in malesia i ima cenu od 12 000.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobro došao :)

Srećna ti kupovina novog alata :). Ja ću ti dati samo delimičan odgovor. Ja sam skoro kupio plavi Bosch od 10.8V iz Malazije i on je odličan. Tamo im je fabrika ;) sa jeftinom radnom snagom. Jedan naš viđeniji kolega :) je skoro pazario Makitu, pa će tio on reći njegovo mišljenje. Koliko vidim po postovima, Makita je uglavnom iz PRC-a. Za DeWALT ne znam. U svakom slučaju, sva tri modela su sigurno OK. Jedino treba da obratiš pažnju i na tehnologiju baterija: Ni-Cd, NiMH, Li-ION. Ni-Cd izbegavaj u veelikom luku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam skoro pazario malu makitinu Li-ION, za 14000 i vise sam nego zadovoljan.
viewtopic.php?id=868

Nije za "teske" poslove, al je zato za vecinu srafljenja izuzetna. Mala, lagana...
Iskreno, uopste nisam pogledao gde je napravljena. Videcu veceras, pa cu javiti.
pajko
Šegrt

Post by pajko »

hvala na odgovorima tek sam sad u nedoumici :)

svraticu sutra do merkura i peveca da vidim sta ima u ponudi pa cu da vidim.

ova tri modela sto sam nabrojao imaju na zalost Ni-Cd bateriju, zbog tih baterija mi cetiri busilice sad skupljaju prasinu :( mada ako se pravilno postupa sa njima umeju dosta dugo da traju.

ova makitica sa Li-ION - skom baterijom mi izgleda malo ne prakticna , fali joj futer.
sutra cu nesto da pazarim pa vam javljam pozz.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

pajko wrote:hvala na odgovorima tek sam sad u nedoumici :)

svraticu sutra do merkura i peveca da vidim sta ima u ponudi pa cu da vidim.

ova tri modela sto sam nabrojao imaju na zalost Ni-Cd bateriju, zbog tih baterija mi cetiri busilice sad skupljaju prasinu :( mada ako se pravilno postupa sa njima umeju dosta dugo da traju.

ova makitica sa Li-ION - skom baterijom mi izgleda malo ne prakticna , fali joj futer.
sutra cu nesto da pazarim pa vam javljam pozz.
Ima Bosch model koji ima borfuter, Li-Ion i nije težak..a snage ima i viška...

http://www.bosch-pt.com.hr/boptocs2-hr/ ... t_id=16834
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

U temi koju je mbole linkovao je bilo reči o ovom Bosch modelu. Ja za tu šrafilicu imam samo reči hvale. Za standardne stolarske poslove je, rekao bih, k'o izmišljena.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Kolega ja ti preporucujem da uzmes makitu Japan made , he stvarno nisam znao da ima te iz kine to jest bar ovde u nemackoj ih nema, jednom je davno cale pazario makitu sto je bila iz kine i nije bila kao ova iz japana, ako vec nemozes da nadjes makitu japan made , onda uzmi HITACHI

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Marko Enter wrote:Kolega ja ti preporucujem da uzmes makitu Japan made , he stvarno nisam znao da ima te iz kine to jest bar ovde u nemackoj ih nema, jednom je davno cale pazario makitu sto je bila iz kine i nije bila kao ova iz japana, ako vec nemozes da nadjes makitu japan made , onda uzmi HITACHI

pozdrav
Marko
Tacno tako Makita ili Hitachi su pravi profi alat po pristojnoj ceni.
Nista ne fali ni Makiti iz PRC to je samo jeftinija varijanta ali je kvalitet sasvim OK.
Ja sam posle pljacke morao da kupujem malo jeftiniji alat na brzinu i ispostavilo se da je Makita iz Kine dobra varijanta, naravno nemozes da ocekujes da kabl ili futer traju vecito kao Japanska varijanta ali za 200 E manje sta te se samo tice :-)
Last edited by nikola145 on 06 Feb 2009 01:16, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Neznam koliko se krecu cene od MAKTEK-a , to je makita, samo valjda malo losija varianta i verovatno PRC

pozdrav Marko
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Stvari su proste Makita 1 god garancije , DeWalt 1 god, Metabo ,Aeg , Bosch 3 god.To valjda govori nesto.
Inace za manje para ja radim sa B&D i prezadovoljan sam za 30 procenata nizu cenu.
Po meni Bosch Malezija = Bosch Nemacka pa svetlosna godina Bosch Kina.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Ali gledajuci na Discovery kanalu montazu automobila, kamiona i sl u Americi njihovi radnici koriste DeWalt, Makitu, Snap-on, Hitachi i poneki put po meni najkvalitetniji aku alat na svetu (jaci i od Feina) Ingersoll Rand.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pogledao sam sinoc, i na zalost na samoj srafilici uopste ne pise ni jedno "Made in". Samo naziv firme i opsta odrednica, da je korporacija iz Japana. Samo na bateriji pise da je made in Japan (ali to je samo baterija).
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

He, kod nas se svasta izgleda uvozi i prodaju po debeloj ceni :) koliko si bese reko ono da si platio 170 eura ?? to je premnogo za taku alatku iz kine verovatno , ovde u germaniju za 160 eura ima takva Japan made srafilica ,
evo pokazacu vam sad ovde blizu mene jedna radnja dobila boschove plave sraubere i evo pogledajte koliko kosta model od 12 V :) 99 eura :D

http://www3.westfalia.de/shops/werkzeug ... sional.htm

Ja se neckam dal da ga uzmem :0 neznam videcu , ali verujem da je kvalitet sigurno duplo manji od makite, pa vi pogledajte sta se kod nas uvozi i po kojoj ceni ih prodaju , ovakav srauber verujem da kod nas kosta 160 eura

pozdrav Marko
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Marko Enter wrote:He, kod nas se svasta izgleda uvozi i prodaju po debeloj ceni :) koliko si bese reko ono da si platio 170 eura ?? to je premnogo za taku alatku iz kine verovatno , ovde u germaniju za 160 eura ima takva Japan made srafilica ,
evo pokazacu vam sad ovde blizu mene jedna radnja dobila boschove plave sraubere i evo pogledajte koliko kosta model od 12 V :) 99 eura :D

http://www3.westfalia.de/shops/werkzeug ... sional.htm

Ja se neckam dal da ga uzmem :0 neznam videcu , ali verujem da je kvalitet sigurno duplo manji od makite, pa vi pogledajte sta se kod nas uvozi i po kojoj ceni ih prodaju , ovakav srauber verujem da kod nas kosta 160 eura

pozdrav Marko
Takav se i tu da nabaviti za slične novce, možda 10-15% više ili čak manje ovisi kakve dogovore imaš sa prodavačima...inače to je tzv. basic duty serija, ustvari prodavač/serviser mi kaže da je apsolutno jednaka kao i zelena, samo je boja plava i da se po njemu ne isplati uzimati to...
Iznat toga je standard duty, pa hevy duty...to su već ozbiljniji alati...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

He, kod nas se svasta izgleda uvozi i prodaju po debeloj ceni smile koliko si bese reko ono da si platio 170 eura ?? to je premnogo za taku alatku iz kine verovatno , ovde u germaniju za 160 eura ima takva Japan made srafilica ,
Ko sto rekoh, nemam pojma gde je napravljena, posto na njoj ne pise (ili bar ja nisam pronasao da negde pise). Verovatno je pisalo na kutiji, al to sam zavrljacio.
Verovatno je na osnovu cega? Cene? Tip je u startu trazio nesto preko 200 Eur, al uz malo cenjkanja i pominjanja kupovine odgovarajuceg Boscha smo se nasli na oko 170.

A u germaniju, (i tata bi sine :)) je prica drugacija, tamo nemaju jos carinu, porez na budale, porez na porez na taksu, ako prodje prodje... Generalno gledano bar po onome sto znam ovde je cena alata uvek bila veca nego tamo.
Post Reply