Kako kupiti dobar električni alat na pijaci?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
bozama
Majstor

Kako kupiti dobar električni alat na pijaci?

Post by bozama »

Rođaci! Evo postavljam novu temu koja po mom mišljenju može biti vrlo korisna pogotovo što mi se čini da slične nema u ovom delu foruma.
KAko sam danas kvalitetno proveo dva sata na buvljaku ''Najlonu'' u NS video sam gomilu raznovrsnog polovnog profi alata, gledao sam ručne freze i cirkulare, bilo je tu svega: Makite, Atlas Copco, B&D (neki minijaturni model od pre desetak godina)...Molim Vas da date svoje predloge šta i kako treba gledati prilikom kupovine polovnog alata!

Pozdrav!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E prijatelju to ti je kao da pitaš kako da dobijem milion eura na lotu,kako TEÅ KO.Ako imaš dobrog prijatelja i pouzdanog i još k tome da je električar ili majstor od alata onda odite zajedno ali niti to nije dobitna kombinacija.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

kupovina polovnog alata na pijac ti je macka u dzaku , sad moze da se potrevi da bude dobar , a moze i da ne bude dobar :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

u svakom slučaju ako je cena normalna kao polovan alat ,polovan alat nije star 10 godina ,i njegova cijena nemože da bude veća od trećine novog alata,ponekad se isplati uzet polovan alat po normalnoj cijeni jer ako je markiran i ako se model proizvodi za još koju marku ili euro možeš da napraviš od babe curu.samo što se tiče profy alata .moje neko mišljenje,a ja pod polovan alat smatram sve što je radilo oko dve godine,u tom slučaju dajem novac u vrednosti od pola novog ,stariji alat od dve godine ne kupujem.a pouzdanog suda dali je alat dobar nema bez servisa u kojem si naravno dobar sa vlasnikom istog.i ako ima sve papire što treba da imajedan alat sve što nema nikakav papir ne kupujem i zabranio bi da se takvo što prodaje čak i na buvljacima,jer smatram
da je na takvim mjestima naj više ukradene robe što je lako moguće ako nema nikakav papir ili se nezna porijeklo robe.
Last edited by BODARA98 on 30 Nov 2008 20:35, edited 1 time in total.
ko radi taj se i umori
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

gledam uvek alate koje poznajem i po zvuku i po onom sto poznajem npr busilice,kod njih mora se znati kako radi nova ,zatim gledati dali je glava uredu,kad kupim polovnu stvar obavezno je otvaram.mislim kuci je otvaram.Ja neznam za druge stvari kao brusilica to bi uzeo novo,ali busilece npr fein one se industriske,to jest prof one mogu biti dobre ali delovi su problem.najvise je placam do 50 eur.Poznajem dosta dobavljaca i koji su preprodavci .znatno je bolje da se alat kupuje od onih koji nisu preprodavci.
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

i zabranio bi da se takvo što prodaje čak i na buvljacima,jer smatram
da je na takvim mjestima naj više ukradene robe što je lako moguće ako nema nikakav papir ili se nezna porijeklo robe
Vidis tu nam se misljenja razlikuju.
Ne treba unapred sve smatrati kriminalcima, pa da oni treba da dokazuju da to nisu. Stvari stoje upravo obrnuto: svako je nevin dok se drugacije ne dokaze. Na ovaj nacin bi sprecio sve koji sasvim regularno zele da prodaju svoj stari alat, da to urade i tretirao bi ih kao lopove.

Recimo za koliko malo starijeg alata koji posedujes imas neki papir? Koliko se secam ja nemam vise ni za jedan. Mozda i postoje u nekom budzaku, al jako je tersko naci ih. Imam originalna uputstva za vecinu (ni to nemam za sve). Zagubilo se godinama.
Da se razumemo svaki alat koji imama sam regularno kupio u prodavnici. Mozda par nekih rucnih na buvljacima.

Ljudi na buvljacima i prodaju stari alat, zato sto je star. Samim tim sto je star, znaci da niko vise nema pojma gde mu se nalazi originalni racun. Ako ga je uopste i dobio (ne zaboravi da smo nekih 10-tak i kusur godina sve kupovali "na crno", i da je racun bio mislena imenica).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Inace kupovina polovnog alata je isto sto i kupovina polovnih kola.
Nema pravila. Nikada ne znas koliko je "presao", kako ga je prethodni vlasnik odrzavao, i da li ga je maltretirao.
A bogami i kod novog alata, nikada nisi siguran da li ce da radi 10 godina ili ce da crkne sutra. Da toga nema, garancija bi bila besmislena. Imas samo vecu ili manju verovatnocu da ce raditi.
Ono sto generalno mozes da proveris na licu mesta je da li postoji "luft" u lezajevima i zupcanicima. Da li prekidaci i potenciometri funkcionisu glatko, znaci bez struganja i zapinjanja.
Nemoj ocekivati da je alat star 5-6 godina bez ogrebotina i da mu je kuciste "ko novo". Prica "ma skoro da nije koriscen" odgovara onoj "auto je samo po malo vozila moja tetka, zato je presao tako malo". Ne kazem da je to nemoguce, ali je mnogo verovatnije u pitanju sminka nego stvarnost.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

subotom ima alata na najlon pijaci treba doci oko 7,30h ili 8h obici jje svu prvo pa onda kad se svi raspakuju.mogu se naci dobre stvari,a sto se tice prodaje starog alata to je sve uredu.U nemackoj se prvo daje oglas ili austriji svedskoj da se izbacaju stvari stare u odredjen dan kako kucama tako i radionicama,onda se sve kupi kao kod nas staro gvozdje,onda slede parcanje robe neko belu tehniku neko ,garderobu neko neke druge stvari a oni koji samo alat dobijaju je stvar podela kod skupljaca,ovo je prica jednog takvog skupljaca a ja sam je slusao.alat je bio dobar posao jer recimo za neku hilti busilicu koja je placena 2 eura taj je covek koji je pricao prodao za 150 eura neznam kakva je bila ali mi se tok price ucinio interesantnim,onda ide cesljanje kod servisera,i prodaja,sto ne radi odmah nosi grupa drugih skupljaca i na sitno servisira,zatim prodaje ili prodaje odmah sa defektom.
Rad je molitva.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

mbole wrote:
i zabranio bi da se takvo što prodaje čak i na buvljacima,jer smatram
da je na takvim mjestima naj više ukradene robe što je lako moguće ako nema nikakav papir ili se nezna porijeklo robe
Vidis tu nam se misljenja razlikuju.
Ne treba unapred sve smatrati kriminalcima, pa da oni treba da dokazuju da to nisu. Stvari stoje upravo obrnuto: svako je nevin dok se drugacije ne dokaze. Na ovaj nacin bi sprecio sve koji sasvim regularno zele da prodaju svoj stari alat, da to urade i tretirao bi ih kao lopove.

Recimo za koliko malo starijeg alata koji posedujes imas neki papir? Koliko se secam ja nemam vise ni za jedan. Mozda i postoje u nekom budzaku, al jako je tersko naci ih. Imam originalna uputstva za vecinu (ni to nemam za sve). Zagubilo se godinama.
Da se razumemo svaki alat koji imama sam regularno kupio u prodavnici. Mozda par nekih rucnih na buvljacima.

Ljudi na buvljacima i prodaju stari alat, zato sto je star. Samim tim sto je star, znaci da niko vise nema pojma gde mu se nalazi originalni racun. Ako ga je uopste i dobio (ne zaboravi da smo nekih 10-tak i kusur godina sve kupovali "na crno", i da je racun bio mislena imenica).
to što nam se mišljenja razlikuje je normalno,mislim svako ima svoje ja nemogu da znam dalije alat ukraden ako nema nikakav pirpaš,a sad ni taj nemože da dokaže da je alat njegov i da nije ukraden ako nema nikakav dokaz da je njegov što u većini slučajeva i jeste tako da nije od prodavca on ga samo kupi dal od nekog ko hoće da se reši starog alat ili od nekog što ga je marno,a ja lično sve papire čuvam kao što je i moj otac radio pa on ima račun od bleckerove bušilice koju je kupio 80 i neke godine,tako barem ja radim ili jasnije tako me je otac naučio da treba da se radi svi važniji papiri su na jednom mjestu koje služi samo za to i to niko ne dira osim mene niti sme da dira.sad što je neki alat u nekom vremenu kupljen kada je bila anarhija nemora da znači da se tako treba i danas kada sve ko fol funkcioniše kako bi trebalo,i stojim iza tog da većina alata ili druge opreme za bilo što nema nikakav podatak je ukradeno barem kod nas ,a da nepričam po većim gradovima gdje je mogućnos nalaženja traga nečemu ukradenom svedena na minimum .pozdrav,,
ko radi taj se i umori
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Krajem devedesetih i ja kupim na buvljaku novi frezer marke STALION 1200w 18000o/m ne kod nas vec u Istambolu.
Pocnem da ga koristim ali vraga posle desetak minuta zagrejo se ne mogu rukom da ga dohvatim.
I tako jedno vreme malo radi pa se hladi. Onda uzmem pa ga rasklopim,promenim donji lager jer sam primetio da se cuje.
Od tada se vise ne greje ne gasim ga i po dva sata. I danas me dobro sluzi.
Post Reply