Prva glodalica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
bozama
Majstor

Prva glodalica

Post by bozama »

Pozdrav dobrim ljudima na forumu. Dugo Vas čitam i pratim a evo i nešto da Vas pitam.
Nešto više od godinu dana sam počeo da se zanimam za stolariju, uradio sam i nekoliko sitnih projekata tipa hifi polica, klub stolić za dnevnu sobu, polica za CD... Odlučio sam da kupim ručnu frezu pošto sam oduševljen mogućnostima koje ova alatka pruža. Pošto u glavnom radim sa univerom imam neke projekte što bi se reklo na papiru koje bih želeo da realizujem. Posebno mi je zanimljivo obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni i falcovanje a naravno kad u projekte uključim i MDF i masiv mašti nema kraja.
Najzanimljivija mi je B&D XTW1500 o kojoj se dosta pisalo na forumu a i prodavci je hvale, (nadam se ne zato što je previše imaju na lageru :-) ) međutim ova glodalica kao i sve ostale u hoby varijanti kad je uzmem sa obe ruke za rukohvate i blago pomeram levo desno osetim da postoji luft tj. imam osećaj klackalice dok kod profi glodala to nisam osetio (stvarno sam otkrio toplu vodu :)). Moje pitanje bi bilo: neki od projekata koje želim da realizujem zahtevaju obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni, (recimo spajam 4 kom iverice u kocku), da li ću moći sa ovom ili bilo kojom drugom hoby alatkom da uz odogovarajući bit postignem tačan ugao ? Moram napomenuti da do sad nisam nikad radio sa glodalicom.
Čekam Vaše odgovore!!

Srdačan pozdrav!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moje pitanje bi bilo: neki od projekata koje želim da realizujem zahtevaju obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni, (recimo spajam 4 kom iverice u kocku), da li ću moći sa ovom ili bilo kojom drugom hoby alatkom da uz odogovarajući bit postignem tačan ugao ? Moram napomenuti da do sad nisam nikad radio sa glodalicom.
Ukoliko će ti glodalica služiti samo nameni spajanja ivica pod 45 stepeni, tu ti ona nije ni potrebna. Za to ti je potreban bilo koji cirkular (ručni ili stoni) na kome je ugao rezanja podešen na 45 stepeni. Naravno, što je cirkular lošiji više ćeš trebati da šteluješ tačan ugao i da upropastiš više materijala na probe. Za štelovanje nagiba lista će ti najbolje koristiti neki plastičan jednakostraničan trougao (onaj za osnovnu školu je sasvim dovoljan). Kod jeftinih modela nemoj puno da se oslanjaš na kojekave ugrađene skale. One su tu samo zato što tako treba!

Ukoliko želiš i falcove da praviš, a i da profilišeš ivice, e tu ti je glodalica za raznim glodalima neophodan alat. O izboru glodalice je dosta pisano na sajtu. Od najjeftinijih, pa do onih od 40.000 :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Proveri da li se klacka kad je "zakocena", odnosno kad je fiksirana na neku visinu (posto ces je u sustini tako najcesce korisiti).
Jefitinije glodalice nemaju tako precizno uradjene vodjice, da ne bi uopste kalckale u njima, ali obicno kad se stegne na nekoj visini, fiksira se.
Ako klacka i tada, ili ako je klackanje kad je slobodna mnogo izrazeno, probaj drugi komad. Ako je i dalje isto, zaobidji i trazi neki drugi model.
bozama
Majstor

Post by bozama »

U baš ste brzi sa odgovorima :).
Bio sam u nekoliko prodavnica, u Merkuru je najveći izbor pa sam se tu i najviše naklackao :lol:
Å to se tiče B&D na par glodalica u nekoliko prodavnica klackanje je isto ali kad se fiksira nema klackanja, sve mi se čini da po principu pokušaja i greške se dolazi do tačnog ugla. Kao što sam rekao, ovo je kod svakog hoby alata izraženo, čak je i Perlesova glodalica malo plesala levo desno ali tek tek.
Razmišljao sam i o ručnom cirkularu ali zbog njegove ograničene primene sam se odlučio za glodalicu, pogotovo što radim u stanu, znači nemam radionicu, čini mi se da glodalica stvarno radi mnoge stvari ili ja slepo verujem ovom sajtu ;)
A da, još par pitanja! Da li iverica spada u tvrdo ili meko drvo? I da li je za njenu obradu potrebno koristiti posebnu kategoriju glodala? Da li postoji glodalo koje obara ivicu po uglom od 45 stepeni za ivericu debljine 25-28mm?

pozdrav!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

pogotovo što radim u stanu
Uh, spremi se za OOOOOOzbiljan razgovor sa lepsom polovinom ako nameravas da glodalicu upalis u stanu. Pravi neverovatnu kolicinu najfinije prasine koju mozes da zamislis. Sta mislis sto sam se ja ozenio tek sa 43 :) (trebalo je naci neku koja ce to da trpi)
A da, još par pitanja! Da li iverica spada u tvrdo ili meko drvo
Zavisi kako je posmatras. Sto se tice cvrstoce jednostavno ne moze da se poredi posto ima sasvim dugacije karakteristike.
Sto se tice alata spada u tvrdo, pa jos malo gore. Naime smola (lepak) kojom je iverica napravljena je vrlo neprijatna prema alatu.
Za nju koristi iskljucivo glodala od tvrdog metala (vidija). Glodala od HSS celika, ce se istupiti u par prolaza.

Sto se tice glodalice kao prvog alata, nisam bas siguran. Ja bih pre pazario cirkular. Ustvari ja i jesam svojevremeno prvo pazario cirkular (kao verovatno i najveci broj ostalih). Nemoj da te zbuni sto svi pricamo o glodalicama. Ona jeste jako univerzalna alatka, i bas zbog toga je interesantna za pricu.
Ali sa druge strane, cirkular je jako efikasna alatka. Pogotovu dok "ne udjes u fazon" (bez uvrede naravno), mislim da ces moci mnogo vise posla da zavrsis njim.

Recimo to obaranje ivice, ako ja dobro razumem o cemu pricas. Pretpostavljam da mislis da kompletnu ivicu svedes na ugao od 45 stepeni. Nije nemoguce to izvesti sa glodalicom, ali je pre svega skupo (glodala uopste nisu jeftina a tupe se), a onda i sporo (cirkular to odradi daleeeeeko brze), a i za tu debljinu ti treba ozbiljno jaka glodalica.

Usput, sta to nameravas da radis pa ti je neophodno da napravis 45 stepeni na tako debeloj iverici?
Ako nameravas da ih spajas tako, onda ce ti biti neophodna i kekserica.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da li postoji glodalo koje obara ivicu po uglom od 45 stepeni za ivericu debljine 25-28mm?
Kad se upoterbi malo trigonometrije dobije se da bi nož takvog glodala trebalo da bude dugačak minimum 40mm i da prečnik bude jedno 65 mm, sa lagerom, (ukoliko želiš posao da završiš u jednom prolazu). Ne kažem da ih nema, ali ja ih nisam viđao, a i glodalica koja bi to pokretala mora da bude maaaaaaaaalo ozbiljnija igračka.

Naravno, postoje i drugačija rešenja. Može se napraviti pomagalo koje vodi glodalicu pod željenim uglom i da se onda koristi drugačije glodalo. Ali sve to je nadogradnja. Mislim, kao i mbole, da ti je za tu akciju najbolje da upotrebiš cirkular.
Last edited by metabo on 29 Nov 2008 23:18, edited 1 time in total.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Rucna glodalica (kao sto rece kolega) je univerzalna alatka (tj. za mnogo raznih zadataka) , ali tesko da moze da ti posluzi za obaranje ivice pod 45 stepeni na ploci debljine 25 mm (ivica koju dobijes je preko 35 mm - za debljinu od 28 mm i vise). Glodala koja mogu da stanu u osovinu hobby frezera su sa osovinom od 6 - 8 mm i ne verujem da postoje tako velika za tu dimenziju (a o snazi glodalice i da ne govorim) i ne verujem da bi mogla da prodju kroz otvor u stopi glodalice. Prasina koju stvara je materijal za posebnu temu (jer toliko je ima , pa i malo vise :) ). Ako imas dosta da obradjujes , onda ti glodala nece dugo trajati , pa makar i profesionalana. Cirkular je resenje (mada i on pravi piljevinu). Ako cirkular nije dovoljno precizan , uvek mozes doterati povrsinu sa slajfericom. Svakako ti zelim srecu u kupovini , ali prethodno doobroo razmisli :)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

bozama wrote:Pozdrav dobrim ljudima na forumu. Dugo Vas čitam i pratim a evo i nešto da Vas pitam.
Nešto više od godinu dana sam počeo da se zanimam za stolariju, uradio sam i nekoliko sitnih projekata tipa hifi polica, klub stolić za dnevnu sobu, polica za CD... Odlučio sam da kupim ručnu frezu pošto sam oduševljen mogućnostima koje ova alatka pruža. Pošto u glavnom radim sa univerom imam neke projekte što bi se reklo na papiru koje bih želeo da realizujem. Posebno mi je zanimljivo obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni i falcovanje a naravno kad u projekte uključim i MDF i masiv mašti nema kraja.
Najzanimljivija mi je B&D XTW1500 o kojoj se dosta pisalo na forumu a i prodavci je hvale, (nadam se ne zato što je previše imaju na lageru :-) ) međutim ova glodalica kao i sve ostale u hoby varijanti kad je uzmem sa obe ruke za rukohvate i blago pomeram levo desno osetim da postoji luft tj. imam osećaj klackalice dok kod profi glodala to nisam osetio (stvarno sam otkrio toplu vodu :)). Moje pitanje bi bilo: neki od projekata koje želim da realizujem zahtevaju obaranje ivica pod uglom od 45 stepeni, (recimo spajam 4 kom iverice u kocku), da li ću moći sa ovom ili bilo kojom drugom hoby alatkom da uz odogovarajući bit postignem tačan ugao ? Moram napomenuti da do sad nisam nikad radio sa glodalicom.
Čekam Vaše odgovore!!

Srdačan pozdrav!
Samo jedan savjet...Festool potopni cirkular sa vodilicom...radio sam nedavno 38mm iveral pod kutem 78 stupnjeva....bez problema....45 isto tako...
bozama
Majstor

Post by bozama »

Uh, spremi se za OOOOOOzbiljan razgovor sa lepsom polovinom ako nameravas da glodalicu upalis u stanu. Pravi neverovatnu kolicinu najfinije prasine koju mozes da zamislis. Sta mislis sto sam se ja ozenio tek sa 43 (trebalo je naci neku koja ce to da trpi)
Pa za moju dragu samo najfinije :lol:. Ja joj poturim Casabravu i kažem ovo ću da ti napravim...problem rešen.
Usput, sta to nameravas da radis pa ti je neophodno da napravis 45 stepeni na tako debeloj iverici?
Ako nameravas da ih spajas tako, onda ce ti biti neophodna i kekserica.
KAko šta? Pa kocke...mnogo volim da se kockam i klackam :D. MNogo se ložim na ovaj italijanski stil, čiste forme, minimalizam, nema vidljivih spojeva, savršeno.
Sad kad ste napomenuli keksaricu shvatio sam da sam Vas na neki način nesvesno slagao, u naslovu teme je ''Prva glodalica'' ustvari ja sam prvo pazario keksaricu a to je isto glodalica zar ne?
Dobro sad su mi mnoge stvari jasnije, obaranje sa glodalicom je skupa rabota, a i malo sam preterao sa debljinom mada ipak ću da je kupim jer sam se potpuno zarazio celom pričom a ipak je znašajno da nije iz hira jer ko što rekoh više od godinu dana majstorišem po sobi i bukvalno pravim komade nameštaja (a to je ono najlepše)...
Ono što me je odbija kod cirkulara je težina samog alata i baratanje snjim, čini mi se da nisu baš za fine radove, ili se varam? Pogotovo što sam razmišljao o nekom Dewaltovom modelu ali odbila me težina.
MAda ne znam ni sam, nikad nisam radio s cirkularom. Sa glodalicom sam naravno mislio da obaram ivice iz nekoliko prolaza, a ova B&D prima i bitove >12mm i ima 1600W ili je to malo više marketinški?!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

MAda ne znam ni sam, nikad nisam radio s cirkularom. Sa glodalicom sam naravno mislio da obaram ivice iz nekoliko prolaza, a ova B&D prima i bitove >12mm i ima 1600W ili je to malo više marketinški?!
To >12mm može do 1/2 cola, a to je 12.7 mm. Kod nas je standard glodala 8mm. Retko se nalaze 6mm, a nikako 1/2 cola.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Cirkular se , za takve radove , stavlja ispod radnog stola i komad guras po stolu uz granicnik. Kod cirkulara vazi: sto teze - to bolje (naravno , ne doslovno , ali kad uzmes u ruke profi cirkular i neki "bofl" - bice ti jasno). Sto se bitova tice , prvo proveri da li postoje takvi , kakvi ti trebaju (i koliko kostaju) , pa onda u shoping (glodalica nece pobeci).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ono što me je odbija kod cirkulara je težina samog alata i baratanje snjim, čini mi se da nisu baš za fine radove
Kako koji cirkular :)
Tezina je pozeljna osobina. Sa jedne strane ukazuje na robusnost, a sa druge verovao ili ne lakse je voditi tezak od laganog cirkulara. Njega prvo sopstvena tezina pritiska na materijal (umesto da to ti radis), a drugo "ne leprsa", odnosno ta njegova masa mu daje stabilnost.

Ono sto ce ti praviti problem sa cirkularom je krzanje ivica.
Dva nacina koji mi padaju na pamet da to sprecis:
1. Kupis dobar (skup) cirkular sa vodjicom i zastitnom gumom (recimo ovaj festov koji pomenu tomislav, ali bojim se da ti je to malo van budzeta).
2. Stavis i pritegnes (prilepis dvostranom trakom...) preko povrsine na kojoj izlazi list testere (u slucaju rada "iz ruke" to je gornja povrsina, u slucaju rada na stolu to je donja) neku drugu "zrtvenu" plocu, tako da se krza ona.

Dzaba ti nekoliko prolaza sa glodalicom. Razmisli malo kako izgleda glodalo sa uglom 45 stepeni (ustvari samo glodalo na vrhu ima ugao 90 stepeni, samo mu ostrice stoje pod 45 stepeni u odnosu na osu okretanja). Kad podignes/spustis glodalicu ne nastavljas u istoj liniji. A sto rece metabo, toliko glodalo za rucnu glodalicu nikada nisam video.
Jedino da koristis čeono (ravno) glodalo, i neki sablon tako da glodalica stoji pod uglom od 45 u odnosu na materijal.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Kad podignes/spustis glodalicu ne nastavljas u istoj liniji.
E moj mašinac... Ne nastavlja u istoj ravni, ali ako putanju glodala i oborenu ivicu zamisliš kao paralelogram, spuštanjem glodala u jednom trenutku će se poklopiti dve ivice tog romba (ivica sečiva i ivica obratka). Dakle, može više prolaza, ali oni da idu po stranicama paralelograma dok se ne poklope ivice.

Sad sam gledao CMT sajt. Čak ni za Amere ne prave tolike budže. Visina glodala je max. 5/8, dakle ni 18mm, što je neki standard za debljinu ploče. Å to znači da za ovu akciju definitivno glodalica sa tim profilom nije rešenje.
Last edited by metabo on 30 Nov 2008 08:54, edited 1 time in total.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Sad sam gledao CMT sajt. Čak ni za Amere ne prave tolike budže. Visina glodala je max. 5/8, dakle ni 18mm, što je neki standard za debljinu ploče. Å to znači da za ovu akciju definitivno glodalica sa tim profilom nije rešenje.
:o Pa to znači da ne mogu da oborim ni ivericu debljine 18mm???
. Stavis i pritegnes (prilepis dvostranom trakom...) preko povrsine na kojoj izlazi list testere (u slucaju rada "iz ruke" to je gornja povrsina, u slucaju rada na stolu to je donja) neku drugu "zrtvenu" plocu, tako da se krza ona.
AKo sam dobro razumeo, komad koji sečem leži na žrtvenom komadu u kojeg uranja list testere?!
Da li te šine mogu na sve vrste cirkulara? Recimo kupim Dewalta i klizam po ga po šini koju sam kupio u radnji gde prodaju Bosch-a?
Dobro, recimo da ste me nagovorili da kupim cirkular (lako žabu u vodu naterati :lol:), da li je za sečenje iverice 18-25mm pod uglom 45-90 dovoljno jak i precizan i da daje fin rez neki od najmanjih modela (prečnik lista 160mm) recimo Perles, Boscha...?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne trebaju ti nikakvi skupi klizači. Jednostavno, pritegneš ravan komad stegama uz ivicu koju treba da odrežeš, na testeri napraviš nagib 45 stepeni i udri. List od 160 mm dozvoljava dubinu reza oko 50-55mm, znači može. Važno za ivericu je da uzmeš list sa što više zuba (>40) i da oni budu vidijumski. Dalje postupi kako ti je mbole rekao u smislu zaštite ivice od krzanja. (Moje iskustvo je da to pije vodu i meni je bila dovoljna obična krep traka da zaštiti od krzanja.)

Ukoliko imaš više rezanja, tom ravnom komadu možeš da posvetiš više pažnje i odnjega napraviš pomagalo "skoro kao pravo". Na ovom sajtu imaš temu viewtopic.php?id=746 gde ima gomila korisnih dodataka baš na tu temu.
Post Reply