Kanterica Minimax Me35

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Kanterica Minimax Me35

Post by Filip Rahelić »

Pozdrav, novi sam na forumu, nedavno sam kupio kantericu minimax me 35 polovnu, zanimaju me vasa iskustva sa njom, njene mane i opcenito koristenje
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Dosta agregata visi na nekakvim srafovima, povuces i podmetnes plehcic,...deluje malo kao stap i kanap.
Resenje sa testerom umesto copy round-a je onako...
Inace, radi super masinica
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Post by Filip Rahelić »

Da malo je "jeftino" napravljena al obraduje komade vrhunski, meni recimo kad ljepim na cosku ostane dosta ljepila pa me to malo smeta i kad ljepim akrile onda para njihovu zastitnu foliju, zato sam naceo ovu temu da vidimo kako ste vi takve situacije rjesili, inace imam dosta iskustva sa kantericama al ovoj sa te dvije sitnice nemogu doc u kraj!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Lepilo ostane na pocetku ili kraju komada?
Para zastitnu foliju samo u zoni obrade trake? Koji agregat to uradi?
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Post by Filip Rahelić »

Na straznjoj strani ostaje ljepilo na kutu, normalno je da malo toga bude al ovdje dosta ostaje, probava sam smanjiti ljepilo i stelati kotlic al nista, a foliju para frezer r2 jer je dosta dubok profil noza, probao sam odmicati al onda radijusni cikling presvise nosi abs-a a to nije dobro, znam 2 ljudi kojima se isto dogada na tom stroju i nisu to jos rjesili pa eto ako je netko uspija nek pomogne hehe
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mislim da bas trebas ici kontra i primicati glodalo frezera a da bude gotovo u ravni zastitne folije.
Ostalo je za radijusni cikling
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Post by Filip Rahelić »

Probat cu tako pa cemo vidit...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Poslah ti privatnu poruku
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

maricaiivica wrote:Dosta agregata visi na nekakvim srafovima, povuces i podmetnes plehcic,...deluje malo kao stap i kanap.
Imam ovu kantericu već 2 godine i nisam primijetio da nešto visi na šarafu niti išta podešavam povlačenjem ili podmetanjem limića.... Malo pretjeruješ i navodiš ljude na krivi dojam.... A easy round je puno bolje nego ništa, naravno nije savršeno ali... Odnedavno postoji varijanta sa pravim frezerom za postforming....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

tomislavm wrote:
maricaiivica wrote:Dosta agregata visi na nekakvim srafovima, povuces i podmetnes plehcic,...deluje malo kao stap i kanap.
Imam ovu kantericu već 2 godine i nisam primijetio da nešto visi na šarafu niti išta podešavam povlačenjem ili podmetanjem limića.... Malo pretjeruješ i navodiš ljude na krivi dojam.... A easy round je puno bolje nego ništa, naravno nije savršeno ali... Odnedavno postoji varijanta sa pravim frezerom za postforming....
Zanimljivo je kako ti vidis stvari.
Kazi mi, frezer je okacen na gornju gredu preko 2 lezaja koja se kotrljaju preko glave npr M10 stafa. Kako bi ti opisao takvo resenje? Genijalnim? Ozbiljnim?
Ok, vrlo slican sistem su ponovili i na ciklingu, ako se dobro secam?
Gde bese postoji neki nazubljeni lim koji zarotiras da upadne pod neki sraf i tako udalji agregat za njegovu debljinu? Mislim bas na frezeru, za promenu ravnog i radijusnog frezovanja, ali sam zaista zaboravio.
Nisam ja rekao da je masina losa. Ja samo mislim da su koristili jako primitivna resenja kako bi srozali cenu. To vise nije "onaj" SCM.

Edit:
Da ostali shvate moju pricu, dva lezaja na srafovima, u gornjem delu slike.
Tako je reseno pomeranje agregata napred-nazad
Image
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Post by Filip Rahelić »

Dobro tako jenapravljeno da bude jeftinije (iako nije bas ni to jeftino) al to funkcionira. moj je najveci problem sa njom sto sam je kupio u sloveniji od privatnog covjeka koji mi prakticki nije znao nista objasniti a i on je malo smotan pa mi se cini da je prckao po nekim stvarima po konim nije trebao, inace stroj nije puno ni radio kod njega u 3 godine je zaljepio 8 km
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

maricaiivica wrote:
tomislavm wrote:
Zanimljivo je kako ti vidis stvari.
Kazi mi, frezer je okacen na gornju gredu preko 2 lezaja koja se kotrljaju preko glave npr M10 stafa. Kako bi ti opisao takvo resenje? Genijalnim? Ozbiljnim?
Ok, vrlo slican sistem su ponovili i na ciklingu, ako se dobro secam?
Gde bese postoji neki nazubljeni lim koji zarotiras da upadne pod neki sraf i tako udalji agregat za njegovu debljinu? Mislim bas na frezeru, za promenu ravnog i radijusnog frezovanja, ali sam zaista zaboravio.
Nisam ja rekao da je masina losa. Ja samo mislim da su koristili jako primitivna resenja kako bi srozali cenu. To vise nije "onaj" SCM.

Edit:
Da ostali shvate moju pricu, dva lezaja na srafovima, u gornjem delu slike.
Tako je reseno pomeranje agregata napred-nazad
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1350_screenshot_20190512-183347.png[/url]
A meni je zanimljivo kako netko tko nešto nema niti koristi najbolje sve zna o tome.
Ležajevi koje si dao sliku... Naravno sa interneta jer tamo si to jedino i vidio služe samo da isključiš frezer ako želiš.... Kod kantiranja nemaju ulogu i NE služe za pomicanje agregata.
Ciklikg ista stvar, nema veze sa radom mašine, samo sa isključivanjem ciklinga na način da ga povučeš prema sebi a ne za podešavanje.
Za ovaj lim pričaš gluposti, to ne postoji na kanterici.
Postoje limovi raznih debljina koji služe za udaljiti komad na ulasku za onoliko koliko je debela traka. Je to jeftinije rješenje nego štelanje na vijak, ali apsolutno ok radi.

Naravno da za 5x manj cijenu od prije 10 godina ne možeš dobiti sve industrijske kvalitete, ali navedi jednu drugu firmu čija kanterica za istu cijenu ima te mogućnosti.
Last edited by tomislavm on 12 May 2019 21:15, edited 1 time in total.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Filip Rahelić wrote:Na straznjoj strani ostaje ljepilo na kutu, normalno je da malo toga bude al ovdje dosta ostaje, probava sam smanjiti ljepilo i stelati kotlic al nista, a foliju para frezer r2 jer je dosta dubok profil noza, probao sam odmicati al onda radijusni cikling presvise nosi abs-a a to nije dobro, znam 2 ljudi kojima se isto dogada na tom stroju i nisu to jos rjesili pa eto ako je netko uspija nek pomogne hehe
Meni se čini iz tvog opisa da pogrešno koristiš kantericu.

Za 1mm traku ne koristi se radijus cikling nego samo frezer i ravni cikling... Podešavanjem frezera po dubini apsolutno nema mogućnosti da ti drapa foliju.

Za 2mm traku koristi se frezer, radijus i ravni cikling.

Radijus cikling je tvornički podešen malo preprecizno, možeš ga odmaknuti za desetinku, dvije i to se ne može primjetiti a neće ti zagrebati foliju ako je iveral malo grbav.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

maricaiivica wrote:Mislim da bas trebas ici kontra i primicati glodalo frezera a da bude gotovo u ravni zastitne folije.
Ostalo je za radijusni cikling
Ne na ovoj kanterici... Radijus cikling se ne podešava prema debljinu trake nego je nariktan na 2mm I za to se koristi, za ostale debljine trake se isključuje...
Filip Rahelić
Zarezivač olovaka

Post by Filip Rahelić »

Frezer para foliju.... Kad odmaknem frezer da manje nosi onda ne para al tada cikling previse abs- a nosi
Post Reply