Izbor glodalice makita/bosch

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Goshke
Precizni šegrt

Izbor glodalice makita/bosch

Post by Goshke »

Zdravo svima, treba mi savet u vezi kupovine glodalice. Glodalica bi se koristila retko, amater sam, ali ne bih isao na kineske verzije, kao ni na polovne.

Razmisljam se izmedju ove dve:

Makita RT0700C
https://www.kupujemprodajem.com/Alati-i ... -oglas.htm

Bosch POF 1400 ACE
https://www.emmi.rs/elektri%C4%8Dne-glo ... ctId=80857

Mozda bih je ugradjivao i u sto. Koristio bih je za drvo u 95% slucajeva (lipa, camovina, hrast), sa ostalim materijalima retko radim, skoro nikako.

Uglavnom sav alat koji imam je makita neke srednje klase i zadovoljan sam. Bojim se da mi ova nece biti slaba, to je jedini razlog zasto gledam ostalo u ovom cenovnom rangu.

unapred hvala na odgovoru :)
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ta dva frezera je nemoguće uporediti. Namena im je različita...
Nešto kao da uporedjuješ voz I autobus . Oba služe za prevoz
Last edited by daleko on 16 Mar 2019 11:08, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Po cenu da mi svaki post bude isti, a sta bi ti radio sa glodalicom.
Goshke
Precizni šegrt

Post by Goshke »

Razumem, cenovno sam nasao ova dva da su mi ok, pa zato pitam sta mi preporucujete.

Da znam, i da imam iskustvo ne bih ni pitao vec bih uzeo ono sto znam da ce mi sluziti :) Nisam imao frezer, niti sam ga koristio niti sam ga video uzivo osim na youtube-u :D Da vam bude jasnije zasto uporedjujem ova dva :D

Za pocetak koristio bi ih za pravljenje falceva i ostalih "udubljenja" u okviru izrade kosnica za sopstvene potrebe, mozda i cink spojeva ako se pokaze da je lakse frezerom nego cirkularom (trenutno koristim makitu mlt100). Takodje za obradu ivica na nekim malim drvenim kutijama koje izradjujem. I ostalo za sta glodalica moze da se koristi...

Frezer koji kupujem sad, nameravam da koristim kao jedini naredne dve godine sigurno, mozda bi posle uzeo neki ozbiljniji stoni. Za sad ne planiram da ulazem u frezer vise od 150e. Hvala unapred na savetu.
Last edited by Goshke on 16 Mar 2019 19:48, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Makita je jednorucna glodalica male snage, za malecka glodala, radijuse,...
Kako ni sam nisi siguran kako i kuda, bosko je daleko bolji izbor za svastarenje
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

U najvecem broju slucajeva ta Makita pojede tog Boska za veceru. Sa njom mogu da se rade i vrlo ozbiljne stvari, ako znas kako, i uz malo vise znanja. U najvecem broju slucajeva nema potrebe raditi rez iz jednog prolaza, a onda Makiti ne fali snage.

Glavni problem je sto je ta Makita koja ti odgovara sa cenom sa fiksnom bazom. Samo za ivice, i varijante u kojima ne moras da ulazis odozgo u ono sto radis. Za neke stvari je vise nego dovoljna, ali nije univerzalno resenje. Kada je uzmes u kompletnoj konfiguraciji, dodje na nekih 250 eura.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ja jednostavno ne vidim preteranu korist od manjeg rucnog frezera za izradu kosnica... falc izvadjen testerom mozda ne izgleda kao kad se uradi glodalicom ....Ali slaba glidalica ce raditi sporije imas dodatni trosak ostrenja I nabavke kvalitetnog alata(noza),a pcelu bas briga za to😂
Po meni kosnica mora da se napravi lako I brzo I bez preterane kupovine alata da bi imalo smisla praviti je sam.
Goshke
Precizni šegrt

Post by Goshke »

Hvala svima na dobrim savetima.

Sto se tice kupovine, narucio sam ipak bosch pof 1400, 14200din sa dodatnim setom od 6 glodala.

Zao mi je sto ipak nisam kupio makitu ali sa svim dodacima cifra je duplo veca od boscha (oko 30000), a za mene ce i ovo odlicno raditi posao nadam se :)

slazem se za isplativost, mada ovo mi je hobi, tako da sam isplativost prevazisao jos odavno :D
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

oprosti sto ti upadam u temu ali imam i ja pitanje o ovoj makiti naime nasa sam stranicu u njemačkoj koja prodaje tu makitu po dosta nizoj cijeni nego u nas stranica je povjerena sto se tice sigurnosti slanja itd ali makita je made i china ovaj makiti alat koji imam kupljen je u hr i made in rumunjska je nesto sam malo gleda koliko je to bitno nisam dosa do pametnog zakljucka sto vi mislite evo link https://www.bueromarkt-ag.de/oberfraese ... 0cx2j.html
Last edited by Joca7 on 18 Mar 2019 18:37, edited 1 time in total.
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

To je cena na tom sajtu za firme, bez poreza , klikneš na ono u gornjem desnom uglu i dobiješ šop sa uračunatim MwSt, i onda je cena 197,53€.

A na amazonu je https://www.amazon.de/Makita-RT0700CX2J ... 172&sr=8-1 189€
Joca7
Precizni šegrt

Post by Joca7 »

aa u tome je caka :) a to sto je made in china da li se pokazalo nesto losije kvalitete ili je svejedno ako imaju nekakve kontrole?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nemam pojma da li su u svemu iste, ali postoje dobri razlozi zasto kod nas ne uzeti tu sa Amazona.

Makita za Evropsko trziste proizvode prasvi u Rumuniji, u svojoj fabrici. DFa bi smanjila troskove. Kada registujes lokalno kupljeni proizvod na Makitinom sajtu, dobijes jos godinu dana garancije, ukupno tri godine.

Ovi sa Amazona imaju samo Nemacjku garancuiju, koju ne daje Makita, nego prodavac. Cena je niza zato sto nije iz regularnog kanala, nego je u pitanju glodalica za neko drugo trziste, obicno indijsko, a onda se mulja. Ista prica kao sa Foto opremom preko bare, mozes da uzmes kod distributera, uz vecu cenu, i zastitu kao beli medved, ili sa Amazona, za manje pare, al kada se desi nesto sednes i places.

Inace postoji i jeftina kineska kopija Makite, u celom kompletu, za nekih 70 eura, ako se dobro secam.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Skoro sam imao sam priliku da radim sa kineskom kopijom makitine srafilice ne gledajuci na libricu kvalitet plastike ....
Levi desni smer kontra od originala.
Navika je cudo...ispada da neznam da radim s kopijom, strasno nervira😂 mimo kvaliteta I ostalog
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Odavno je poznato da su najkvalitetnije makite one proizvedene u Japanu, Engleskoj i Nemackoj, a sve ostalo je sumnjivo.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Stvar je u tome što u svakoj fabrici proizvode ne sve. Primer diht samo UK. Tako da nemački nemoguće kupiti.
Dobra stvar je što pre zakaza na internetu kupac može znati gde je proizvod napravljen. Po slovu na kraju serijskog broja
Y ili K= kina
E= japan
G= UK
A= USA
R= rumunija
D= nemačka
....... ima ih još ( Kannada, Brazil)
Last edited by daleko on 20 Mar 2019 10:17, edited 1 time in total.
Post Reply