Da li je neko radio povecanje banseka ubacivanjem bloka u stubnu konstrukciju?
Nemam iskustva sa ovim alatom, a plan je nabavka istog pa razmatram sve opcije.
primer video:
https://youtu.be/PSYaFnWXc2o
cenim misljenja, hvala.
povecanje kapaciteta visine reza kod banseka
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
povecanje kapaciteta visine reza kod banseka
Last edited by kriviekser on 03 Feb 2019 09:57, edited 1 time in total.
Postoji tu jos nekoliko trikova. Zavisi od banseka koji imas i sirine seciva koje mozes da stavis na njega.
Sto je veca visina reza vece je i rastojanje izmedju oslonaca na kojima se oslanja testera kada seces. To se resava tako sto stavis sto siru testeru kada pravis rezove velike visine, posto sira testera sprecava izvijanje. No onda dodjemo do drugog ogranicenja, da bi nategao siru testeru, moras da vise opteretis stub, a ti si ga oslabio.
Ja se vec duze vreme cekam oko pravljenja banseka po Matiasovom planu, uz neke moje modifikacije. Jedna od najbitnijih je povecanje dimenzija stuba, bas zato sto bi povecao debljinu secenja, da mogu da secem lepe quatersawn daske normalne visine. Ideja mi je da motornom testerom napravim cevtrtke stabla, a onda te cetvrtine secem u daske.
Za neke vrste drveta, kojih nema po stovaristima to je jedino resenje.
Sto je veca visina reza vece je i rastojanje izmedju oslonaca na kojima se oslanja testera kada seces. To se resava tako sto stavis sto siru testeru kada pravis rezove velike visine, posto sira testera sprecava izvijanje. No onda dodjemo do drugog ogranicenja, da bi nategao siru testeru, moras da vise opteretis stub, a ti si ga oslabio.
Ja se vec duze vreme cekam oko pravljenja banseka po Matiasovom planu, uz neke moje modifikacije. Jedna od najbitnijih je povecanje dimenzija stuba, bas zato sto bi povecao debljinu secenja, da mogu da secem lepe quatersawn daske normalne visine. Ideja mi je da motornom testerom napravim cevtrtke stabla, a onda te cetvrtine secem u daske.
Za neke vrste drveta, kojih nema po stovaristima to je jedino resenje.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
BR u tom smeru sam i ja hteo da idem, i shvatio da ja jednostavno nemam vremena da ga sam pravim, a malo malo pa zatreba. Oprostio sam se od te ideje. Mattiasov verzija sa prebacivanjem u horizontalni polozaj mi se dopada, stim da pravim kao njegov konstrukciju bi pravio od metala, jer imam odredjene zalihe
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
Ja sam imao ideju da napravimo u BGD seriju pod nekoliko komada. Vec nas ima dvojca, dodamo jos nekog, i ubrzamo celu pricu. Sablone pravis jednom, posto mi se Matiasov ofrlje nacin ne svidja uopste.
I ja razmisljam o tome da mi treba, medjutim ono sto mi zavrsava posao kosta preko 1000 eura. Mogu da ga napravim za 300, sa svime sto planiram. Jos jedna stavka u racunici je nedostatak bezbednosti radionice, kada sa Mathiasovog skines motor, postane potpuno nezanimljiv skupljacima svega sto nije ubetonirano.
E sad, vreme je potpuno druga imenica. Na kraju, dacu ovih dana 200 eura na turpije, skupice se valjda i za bansek
I ja razmisljam o tome da mi treba, medjutim ono sto mi zavrsava posao kosta preko 1000 eura. Mogu da ga napravim za 300, sa svime sto planiram. Jos jedna stavka u racunici je nedostatak bezbednosti radionice, kada sa Mathiasovog skines motor, postane potpuno nezanimljiv skupljacima svega sto nije ubetonirano.
E sad, vreme je potpuno druga imenica. Na kraju, dacu ovih dana 200 eura na turpije, skupice se valjda i za bansek

- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
BR da smo ovome pricali pre godinu dana prihvatio bi. Jednostavno nemam vremena da pravim. Nedavno sam pazario festool frezer i pravio lift za njega. Potrosio slobodan dan do koga teze dolazim, pa dan na ovo pomagalo pa dan na ono, a jos x pomagala mi treba. Pomenuti lift sam zeznuo, tacnije oblajznula mi u korenu navojna sipka i to nikako da sredim. Bansek mi treba za promenu pravca goda i za laminiranje koje cega, sto pre to bolje.