Problem sa preklopnom pilom!!!

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
78L05
Majstor početnik

Problem sa preklopnom pilom!!!

Post by 78L05 »

Imam DeWalt DW717XPS ger (potezno preklopnu pilu) i ne mogu ju podesiti tako da je list pile okomit na lijevu i na desnu vodilicu u isto vrijeme. Ona ima podesavanje, ali jednostavno ako je poravnata sa lijevom vodilicom onda nije s desnom i obrnuto. Rezultat je naravno nemoguće postići pravilan rez.
Jel moguce da se ovo dogada na stroju reda 1000 eura ili?
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Dešava se. Uzroci mogu biti razni. Aj sfotkaj
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

https://ibb.co/8MSN8zP
https://ibb.co/Fny2VXf

Evo slike gdje se vidi primjerice da je lijeva vodilica okomita na list, desna nije.
Sve mi se čini da je to smeće od alata, ma koliko koštalo.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Polako polako....

Ja imam DW780XPS i savrseno radi :)

precizna do bola...

sve najj..

uzmi prvo neki dugacki lenjir pa prisloni na firung po duzini kad je testera podignuta.

desi se da je firung kriv ako je testera dohvatila neki komad pa iskrivila firung.

desi se da je testera kriva ili pakne testere ili u najgorem slucaju osovina pokrivljena.

pretpostavljam da masina nije nova..da si je kupio ili dobio polovnu.

ako si je ti licno kupio novu onda reklamacija u servis ili ako je istekla garancija opet u servis da se utvrdi kvar.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Singer je u pravu. Dugacki lenjir I pogledaj jel su u ravni.
Moguce je da je uštinulo neki komad i udarilo jako na firung
Mada najvece sanse su da je masina nekom ispala Ili pala sa nogara, stola....
Problem je resiv
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

Kad postavim ravnu letvu na postolje i poravnam s lijevom stranom firunga, na desnoj ima lufta par desetaka milimetra, maksimalno 0,5 mm. Čim tu letvu malo podignem iznad postolja, tok lufta više nema. To je nepopravljivo ako je u pitanju firung, on se ne može podešavati. Sutra ću probati nasloniti komad samo na lijevi dio firunga pa vidjeti dal je okomit i početni dio reza i zadnji dio reza, isto tako i na desnoj strani firunga. Javim se.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve moze da se popravi, samo je pitanje kako to izvesti i da li se isplati :)
Prvo treba da ustanovis sta je pokrivljeno. Nosac firunga, samo postolje...
Nosac firunga postoji kao rezervni deo, postolje takodje.
Plus... vecina stvari koje su iskrivljene, moze i da se ispravi. Ne kazem da je prosto, al moze.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Mozda zvuci blesavo ali jesi li proverio vinklu koju si koristio pri fotografisanju ?
Na zalost bar kod nas te luxove vinkle su retko precizne, od njih 20 mozda je jedna tacno pod 90 stepeni.....
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Zvone
Precizni šegrt

Post by Zvone »

Bas mi kolega veli da mu je gazda na poslu kupio novi dewaltov ger i da ne reze kako treba, a skupo je placen. Nije mi objasnjavao detalje ali kaze "laže" u rezanju. Ovaj problem koji imas ja sam uocio na ovom jeftinom geru koji ja imam, kod mene je u ravnini lijevi i desni dio vodilice, ali u sredini onaj komad metala elasticni koji gura obradak ka vani, uvijek izgura malo letvu pa na desnoj strani se pojavi taj zazor od par mm. Kad se izvrsi precizno podesavanje alata da reze pod sva 3 glavna ugla precizno, taj luft vise ne smeta sto se tice preciznosti, ali na tako skupom alatu nije normalno da se to pojavljuje. Je li ti slucajno onaj centralni dio okrugle ploce koja rotira malo viši od ostatka ploce?
Last edited by Zvone on 25 Jan 2019 09:33, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Slazem se da treba proveriti ugaonik prvo. Druga slika je nejasna, ne vidi se na koju stranu je odstupanje, moguce je da je sve zbog krivog ugaonika.

Probaj da stavis gredu sa jedne strane, napravis rez, stavis je sa druge strane, napravis rez, pa dobijeni odsecak proveris na paralelnost rezova. Da pocnemo od toga.

A sledeca pitanja su:

Kupio si tu testeru novu ili polovnu? Ako je polovna, da li znas sta je prethodni vlasnik radio sa njom. Ako je nova kod tebe, da li ti je ikada ispala?
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

Kupio sam ju polovnu staru 7 godina. Izgledala je ocuvana.
Imam ja ovdje za pocetak ipak jos jedan puno veci problem.
Dovedem u okomicu testeru i lijevi firung i sjecem komad sirine cca 15 cm.
Pocetak (gdje pila uđe) je potpuno okomit na zadnji rub daske, međutim, kraj (tamo gdje testera izađe) NIJE u vinklu sa prednjom stranom daske.
Ako idem podešavati da dovedem u okomicu prednji dio daske i kraj reza, onda ne valja početak.
Kad idem nakretati pilu da mi izađe okomit rez na prednjoj strani daske, naravno da onda odstupa prednji.
Nije sve zbog krivog kutnika, jedna strana ispada okomito, a druga ne. Da je ta pila u redu ispadale bi obje jednake, ili jednako "dobre" ili "loše".
Nevjerojatno.
Last edited by 78L05 on 25 Jan 2019 10:07, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pod proverom na paralelnost rezova mislim na komparater, na ravnoj povrsini. Uslovi nisu idealni, posto je povrsina odreska hrapava, ali ce se lepo primetiti promena srednje vrednosti.
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

Ne treba mi ništa više od kutnika da ustanovim kako on griješi na 1-2 mm na 150 mm dužine reza, na suprotnoj strani od one na kojoj počnem rezati. Kad okrenem dasku priča je druga. Znači provjeravam relativno, ne apsolutno, neravnine smetaju i jednom i drugom "mjerenju". Komparator nemam.

Ta pogreška na početku i kraju reza dužine cca 150 mm se vidi i običnim metrom kad se izmjeri dužina na početku i na kraju, to znaci 1-2 mm razlike.
Provjeravam na tvornički isječenim iveralima i svakog prije reza provjerim vinklom na sve 4 strane i tu nema greške.
Last edited by 78L05 on 25 Jan 2019 10:26, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nije neverovatno. neki deo se iskrivio. Zato je i bila na prodaju. Ista prica kao i kod automobila, i alat koji je bio u ozbiljnoj radionici koja puno radi posle 7 godina se menja posto vise ne radi kako treba.

Iz iskustva, kod novih masina, prilicno je tesko ispraviti livene delove, a novi rezervni su toliko skupi, da je cela prica neisplativa. Probaj da nadjes sta je u pitanju, pa proceni sam.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Kao prvo trebaju nove pakne,nova testera i provera osovine komparaterom i provera lufta u lezajevima diferencijala

kad se to resi tada se proverava firung i ako je kriv i ako je rizicno ispravljanje onda je najjeftinije odneti na masinsku obradu brusenjem.

to ne kosta puno a rad si siguran da je firung ravan.

p.s. moze da postoji luft i na osovinici gde je opruga preklapanja...

https://www.searspartsdirect.com/model- ... 44300.html
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply