Rucna glodalica-frezer
- drvodeljac
- Majstor početnik
Rucna glodalica-frezer
Pozdrav svima, trebam da kupim neku rucnu glodalicu, vidim ma na oglasima makita M3600L prihvat alata 6-8-12 mm, 2000W, i makita 3612rb 1600w, isti prihvat, jel ima neko ovakve masinice, neko iskustvo sa tim alatom, hvala unapred
M3600L - 99% falsifikat http://www.stolarskaradionica.com/forum ... pid=105775
Obe imaju problem fiksnog broja obrtaja. Tako da dzabe prihvat 12mm, kad ne mozes da upotrebis vece glodalo (koje prirodno ide sa debljim prihvatom) zbog prevelike brzine (22000 obrtaja)
Obe imaju problem fiksnog broja obrtaja. Tako da dzabe prihvat 12mm, kad ne mozes da upotrebis vece glodalo (koje prirodno ide sa debljim prihvatom) zbog prevelike brzine (22000 obrtaja)
3600l nikad nije napravljen u fabrici. Potvrdili u glavnom ofisu makita ru
Imaju non stop besplatne konsultacije internetom i telefonom
3612 C se proizvodio u Japanskoj fabrics makite do 2009 godine. Brzina od 9000 do 22000 , težina 6 кg..... ozbiljna mašina. Å to se tiče frezera 3612 RB u predstavništvu nisu upoznati sa Tim modelom. .
.
Imaju non stop besplatne konsultacije internetom i telefonom
3612 C se proizvodio u Japanskoj fabrics makite do 2009 godine. Brzina od 9000 do 22000 , težina 6 кg..... ozbiljna mašina. Å to se tiče frezera 3612 RB u predstavništvu nisu upoznati sa Tim modelom. .
.
Last edited by daleko on 24 Jan 2019 19:09, edited 1 time in total.
Makita je pravila model 3600, odavno, pre 30-40 godina, ali on ni nalik ovim novim masinama. Imao je cetvrtastu bazu, video sam jedan pre koju godinu, koji jos uvek radi. Ne secam se detalja oko broja obrtaja osim da je prihva 1/2"
Triton sam gledao u dve verzije, ovoj i jacoj, i zabisao bih ga. Nezgrapan, grub, tvrd. Kod nas je i skup, al da to zanemarimo. Ovaj mali je i samo 8mm, mislim da je iako slabija Makita od 900 w bolja. A za te pare moze i RT0700, koji je ogranicen po snazi, ali dalako upotrebljiviji.
A snaga se za mnoge stvari nadoknadjuje mozgom, pogotovu za hobiste
Triton sam gledao u dve verzije, ovoj i jacoj, i zabisao bih ga. Nezgrapan, grub, tvrd. Kod nas je i skup, al da to zanemarimo. Ovaj mali je i samo 8mm, mislim da je iako slabija Makita od 900 w bolja. A za te pare moze i RT0700, koji je ogranicen po snazi, ali dalako upotrebljiviji.
A snaga se za mnoge stvari nadoknadjuje mozgom, pogotovu za hobiste
pa da, ali to je tesko objasniti pocetnicima jer se svi odmah hvataju za dzombe. A te dzombe od 6 kila jedino da se ugrade u sto... pa za vece zahvate mora da ide u 3-5 prolaza, pa svaki kompletic glodala kosta po 400-500 eura, bar u cmt. I kada sve sracunas, umesto te male dzombe, za istu cenu mozes kupiti pravi frezer i glodala sa cime mozes sve odradjivati u jednom prolazu sto je daleko preciznije i daleko brze. I kao i za sve ostale alate, pre kupovine se moras preracunati za sta ti to tacno treba, jer se niko nije usrecio od svastarenja niti je neko uspeo kompletirati alate za svastarenje.BILJEŽNIK wrote:Najčešće koristim RT 700, iako imam samo fiksnu bazu.
Evo i ova druga, sada aktuelna tema o problemu sa poteznim gerom, nije samo ger, nego je i kratilica i nagibna, pa se ne zna gde je problem... tako je to kad hoces previse od jednog alata i da ti sluzi za sve i svasta... i na kraju nista od posla. I ti da si znao u startu sta ce ti biti najkorisnije i najpotrebnije, ne bi kupovao 6 glodalica, zar ne ? Ja imam 3, a u 99% slucajeva koristim malu dw od 600w.
Last edited by Pezzo on 25 Jan 2019 12:22, edited 1 time in total.
I manji triton ima slican problem, imas osecaj da ce da se prevrne svakog trenutka, kada radis na sablonima iz ruke. Uz to adapter za PC bushing prodaju samo kao deo seta vodecih caura, koji je samo delimicno upotrebljiv. Ima samo jednu veliku cauru, od 30mm, a to je i jedina metricka, sve ostale su incne. A to onda automatski znaci incna spiralna glodala, a on dolazi sa 6mm i 8mm caurama za stezanje.
Dok ga uteras da radi ono sto treba, potrosis dane na skupljanje pribora, od koga je pola neupotrebljivo. Recimo, sa njegovim setom caura kako god da se turis, ne moze da se napravi normalan set koji vodi glodalo po unutrasnjoj i spoljnoj konturi na istom jigu. Op cvrc gevezn zajn.
Kod makite je to prosto, Axminster set metrickih PC bushinga + fabricka vodjica 40mm, za potapajucu bazu, pasuje i na RT0700 i na RP2300.
A PC pasiju direktno na fiksnu bazu.
Sto se tice broja glodalica, apsolutno se slazem sa tobom. Potreban broj glodalica je slican broju stega, tj N+1, gde je N trenutni broj.
Mene nesto svrbi da uzmem jos jednu RT0700, samo sa fiksnom bazom, pored ove koju sam skoro uzeo, a koja je ceo komplet. Ideja je da mogu da koristim dva glodala koja mi trebaju za pojedine stvari, a da ne moram da skidam glodalo iz masine, i prepodesavam sve svaki put. Recimo za klizajuce lastine repove, i suzavajuce lastine repove, kada se gro materijala skine ravnim glodalom, a glodalo za lastin rep mora da bude na istoj visini.
Moram da proverim kakve caure prima RP900, al ionako mi ne gine jos jedan set.
Dok ga uteras da radi ono sto treba, potrosis dane na skupljanje pribora, od koga je pola neupotrebljivo. Recimo, sa njegovim setom caura kako god da se turis, ne moze da se napravi normalan set koji vodi glodalo po unutrasnjoj i spoljnoj konturi na istom jigu. Op cvrc gevezn zajn.
Kod makite je to prosto, Axminster set metrickih PC bushinga + fabricka vodjica 40mm, za potapajucu bazu, pasuje i na RT0700 i na RP2300.
Sto se tice broja glodalica, apsolutno se slazem sa tobom. Potreban broj glodalica je slican broju stega, tj N+1, gde je N trenutni broj.
Mene nesto svrbi da uzmem jos jednu RT0700, samo sa fiksnom bazom, pored ove koju sam skoro uzeo, a koja je ceo komplet. Ideja je da mogu da koristim dva glodala koja mi trebaju za pojedine stvari, a da ne moram da skidam glodalo iz masine, i prepodesavam sve svaki put. Recimo za klizajuce lastine repove, i suzavajuce lastine repove, kada se gro materijala skine ravnim glodalom, a glodalo za lastin rep mora da bude na istoj visini.
Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.BR wrote:I manji triton ima slican problem, imas osecaj da ce da se prevrne svakog trenutka, kada radis na sablonima iz ruke. Uz to adapter za PC bushing prodaju samo kao deo seta vodecih caura, koji je samo delimicno upotrebljiv. Ima samo jednu veliku cauru, od 30mm, a to je i jedina metricka, sve ostale su incne. A to onda automatski znaci incna spiralna glodala, a on dolazi sa 6mm i 8mm caurama za stezanje.
Ti stvarno misliš da će žena da ti dozvoli da popuniš i dnevnu sobu sa alatom kao Bole :smejanje::smejanje::smejanje:
Čitam ovo o frezerima i razmišljam nešto. Pa I ja ih imam 6 komada.
Od festoola kromočni, mali, srednji i veliki
Makitu 1110
Triton od 2400 w koji je samo za sto dobar.
I tu fali još jedan al nikako da skontam koji
Kolika je cena 0700 kod vas tamo?
Ovde sve prodaje u torbi sa puno raznih dodataka za 180 eura otprilike
Rumunija zemlja porekla
Od festoola kromočni, mali, srednji i veliki
Makitu 1110
Triton od 2400 w koji je samo za sto dobar.
I tu fali još jedan al nikako da skontam koji
Kolika je cena 0700 kod vas tamo?
Ovde sve prodaje u torbi sa puno raznih dodataka za 180 eura otprilike
Rumunija zemlja porekla
Last edited by daleko on 25 Jan 2019 15:06, edited 1 time in total.
Bio je na akciji, ispod te cene Malo preko 200 eura. Ide u koferu, a unutar kofera torba, koja nije ista kao torba iz verzije sa torbom.
Na to se doda samo adapter za PC vodece caure za plunge bazu, koji je oko 20 eura, i nista vise. Inace pase i na RP2300. Samo ne znam da li je i baza na RP900 ista.
Inace topla preporuka za RTo700
Na to se doda samo adapter za PC vodece caure za plunge bazu, koji je oko 20 eura, i nista vise. Inace pase i na RP2300. Samo ne znam da li je i baza na RP900 ista.
Inace topla preporuka za RTo700