Stolarska masina-misljenje
Stolarska masina-misljenje
https://www.olx.ba/artikal/32358137/cir ... -cirkular/
Ovdje covjek prodaje cirkular einhell model 18 250 koji ovako sa slike prilicno solidno izgleda i diht abrihter sa cirkularom sve za cca 600 eura. Znam da je tesko preko slika ista ocijeniti ali sta mislite o ovome? Cini mi se na par mjesta ovdje da sam procitao za ovu mio standard nista dobro o njoj da je neprecizna losa itd... Sta mislite o ovoj dihterici valja li ista? Sve je ispravno, vuca za diht radi i sve je monofazno sto je meni bitno jer nemam 3f struju. Covjek je ovo i koristio za izradu kosnica.
Ovdje covjek prodaje cirkular einhell model 18 250 koji ovako sa slike prilicno solidno izgleda i diht abrihter sa cirkularom sve za cca 600 eura. Znam da je tesko preko slika ista ocijeniti ali sta mislite o ovome? Cini mi se na par mjesta ovdje da sam procitao za ovu mio standard nista dobro o njoj da je neprecizna losa itd... Sta mislite o ovoj dihterici valja li ista? Sve je ispravno, vuca za diht radi i sve je monofazno sto je meni bitno jer nemam 3f struju. Covjek je ovo i koristio za izradu kosnica.
Ma u pravu si. Poludio sam sa ovim cirklularom gude. Taman sam mu podesio paralelnost pile sa radnom plocom, to sam naravno radio sa maksimalno podignutom pilom. Sad pokusao nesto raditi kad vidim pila sa spustanjem gubi vinkl i skroz ide ukoso u odnosu na plocu. Ima li tome lijeka ne znam? Znaci pila nije jednako paralelna kad je podignuta na max i spustena na min. Vise sam se umorio od stelovanja dole na onim imbusima....
- maricaiivica
- Moderator
Dobra ideja! Malo sam umoran bio veceras pa odustao od toga a i hladno je. Prvo cu podesiti ovu os sto govoris po kojoj se dize i spusta a nakon toga ponovo paralelnost sa uzduznim vodilicama. Nesto cu valjda uspjet. Uglavnom, ova mio standard diht abrihter nista od toga cekacu neka bolja vremena...
- maricaiivica
- Moderator
Uzduzne vodilice su na 3. mestu.
Prvo uskladi podizanje i list, nakon toga moras podesiti da ti list i ploca po kojoj guras dasku budu pod tacno 90 stepeni. Tek nakon toga stelujes paralelnost vodilice i lista testere.
Ako za sve pomenuto postoji upotrebljiv nacin za stelovanje, bice to upotrebljiv kinez. Ja ipak sumnjam u tu pricu
Prvo uskladi podizanje i list, nakon toga moras podesiti da ti list i ploca po kojoj guras dasku budu pod tacno 90 stepeni. Tek nakon toga stelujes paralelnost vodilice i lista testere.
Ako za sve pomenuto postoji upotrebljiv nacin za stelovanje, bice to upotrebljiv kinez. Ja ipak sumnjam u tu pricu

Sadasnje stanje je da od minimalne do maksimalne visine bjezi nekih 2 milimetra. Takodjer gubi se okomitost pile sa podizanjem i spustanjem, ovo mi stelovanje ide brzo ionako sam mislio cesce izvrsii kontrolu okomitosti lista na plocu. Problem mi je ovo bjezanje po duzini, ako ne mognem ne znam sta cu. Jedino neki stelajuci firung pa ga mijenjati od pozicije do pozicije. To je patnja a cini mi se sa ovom igrackom ne moze bez patnje.
Imam ja jos jedan cirkular marke T.I.P koliko sam po internetu gledao mozda i nije kinez nego svabo. Kod njega mi je motor malo bucan i cinimi se lezajevi da su mu otisli. Pila mu plese lijevo desno to je posebno vidljivo kad se cirkular zaustavlja. Osovina nije kriva, ovo bih mogao rijesiti ne znam isplati li mi se pozabavit se sa njim malo, on nema ovih problema kao ovaj gude.

Slika mi opet rotirana ☺. Ovaj ima lijevanu aluminijsku plocu dosta je robusniji i tezi od gude...
Imam ja jos jedan cirkular marke T.I.P koliko sam po internetu gledao mozda i nije kinez nego svabo. Kod njega mi je motor malo bucan i cinimi se lezajevi da su mu otisli. Pila mu plese lijevo desno to je posebno vidljivo kad se cirkular zaustavlja. Osovina nije kriva, ovo bih mogao rijesiti ne znam isplati li mi se pozabavit se sa njim malo, on nema ovih problema kao ovaj gude.

Slika mi opet rotirana ☺. Ovaj ima lijevanu aluminijsku plocu dosta je robusniji i tezi od gude...
Last edited by Zvone on 16 Jan 2019 08:46, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Na onome mi je prenos sa malim remenom, a na ovom starom direktno, mislim da bi tesko islo. Tesko je od gov.na pravit pitu ali sta bi tako je kako je. Pokusacu se zabaviti stelovanjem na ovome gude. Ako nista jednom kad budem imao pristojan stroj sjeticu se ovih pocetaka. Sva ova stelovanja moraju se uraditi sa cirkularom naopako pa okreni provjeri pa po 10 puta tako...

Evo ga "na kanalu"

Evo ga "na kanalu"
- maricaiivica
- Moderator
Snaga je ista, osovine nisu bas ima nekih razlika, ustvari prilicno se razlikuju ova dva cirkulara. Platio sam ih po 50 eura svaki. Pokusao bih osposobiti oba nekako, ovaj gude bih koristio za rezanje, a ovaj t.i.p za utore i slicno, on ionako nema mjesto za montazu razdjelnog klina. Ovaj sam za sada sklonio u kut posveticu se ovom plavom izvuci iz njega maksimum. Dok ne krenu radovi oko pcela onda ce cijela stolarija na hlađenje do jeseni.
Uh bas me napati ovo. Ovdje cijeli sklop zajedno sa motorom i pilom pravi neku cudnu putanju kako se pila podize i spusta nekako elipsasto. Kako god gledam ne vidim lijeka ovome. Sad se sjetih kolege koji isto malo amaterski radi oko stolarije, on mi veli da nisam odmah poceo raditi na pravom stroju, ne bih ni imao volje za stolariju. Mene je odmah docekala ova nesreca od cirkulara, nisam jos posteno ni presjekao dasku, a kako je krenulo sa ovom masinom i necu. Nekome ovo mozda i valja stavicu ga na prodaju, ja sam se odmah uhvatio ovih milimetara i štelanja, mozda sam i tu pogrijesio. Oni amerikanci sa bijesnim masinama nemaju ovaj problem niti znaju za njega 😯
Last edited by Zvone on 16 Jan 2019 17:43, edited 1 time in total.