BOSCH PTS 10

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
yaki
Majstor

BOSCH PTS 10

Post by yaki »

Image

Image

Image

Evo ga, Bosch pts 10.
Merkam ga skoro godinu dana, Na YouTube sam pogledao desetine klipova, isčitao strane forume i napokon prelomio.
Krenuo sa idejom o nekom od Einhelovih i sličnih stolnih cirkulara za 150e, pa onda razmarao opcije da to sam napravim od ručnog cirkulara, pa onda gledao oglase za neki polovan i na kraju ipak zaključio da je ovo bolja investicija u svakom pogledu od drugih opcija u ovom cenovnom rangu.
300e u dinarima sa 3 god garancije.
:)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Sta li ce zena da ti kaze kad vidi da si ga montirao u sobi :skratta:

Sa srecom da te sluzi :hurra:
Last edited by LepoJeBitiFin on 23 Oct 2018 23:03, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Daleko sredom ide u nabavku, ti utorkom.
Nemoj da mu "uskaces" u temu ;)

Ja prebacio
yaki
Majstor

Post by yaki »

Pa, nisam video potrebu za otvaranjem nove teme već mi je bilo logično da je stavim tamo gde se govori o kupovini, ako baš mora tako onda ajde promeni naslov teme u BOSCH PTS 10, jer imam nameru da malo pišem o tom cirkularu, a sigurno će biti nekom interesantno da pročita.

Prvi utisci: kvalitetan masivan komad alata, oseti se na dodir. Kućište je napravljeno od baš tvrde i jake plastike, a gornja ploča od levanog aluminijuma. Sve je utegnuto sa malim tolerancijama. Ceo cirkular deluje moćno i sexi :)
Ima on sigurno "manjkavosti", po forumima se često spominje problem sa rasipanjem piljevine, povećanom bukom i nepreciznost podešavanja letve graničnika (nisam siguran koji je "stručni" naziv za tu letvu) ali za tu kategoriju hobi alata daleko je bolji izbor od svega drugog dostupnog u tom cenovnom rangu.
Å to se tiče te letve ja nisam primetio neki problem, kada se zablokira čvrsto stoji ko zavarena za radnu površinu sa gotovo savršenom paralelnosti sa listom testere.
Last edited by yaki on 24 Oct 2018 13:50, edited 1 time in total.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

u narodu je ta letva poznatija kao firung... pre nego rucicu na firungu preklopis na dole, ceo firing gurni napred pa onda zakljucaj tu rucicu.

Piljevinu na mom pts-u nisam jos resio usled nedostatka vremena. Ono sto jesam uradio je nova ploca oko lista cirkulara pa je sada sve ravno kad se stavi lenjir.

Takodje proveri bele plastike ispod pomerajuce klizne povrsine(ona na koju se kaci uglomer sa firuungom). ja sam moje morao da smirglam kako bi celu tu povrsinu spustio na dole.
Last edited by kriviekser on 24 Oct 2018 20:16, edited 1 time in total.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Kada stavim metalni lenjir poprečno preko pomerajuće stezne ploče ima u gornjem delu odstupanje od oko 1mm na vrhu, u donjem delu je skoro u istoj ravni sa ostatkom ploče. E sad koliko je bitan taj mali zazor kod stolarske mašine, kod gore pomenutih Einhela zazori i odstupanja se mere u centimetrima.
:)
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

pricao sam o celokupnoj povrsini... meni je bilo do 2mm odstupanja, kada se meri po dijagonali, tako da zahvati staticne delove, okvir oko lista cirkulara i pomicni deo. Licno meni bitno,npr. kod kopanja kanala na daskama ili kada izvlacim tanke dascice.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Danas sam baš gledao takav. Svidjelo mi se što ima pomičnu klupu. Mada mu firung bježi u stranu kada se stegne. Možda si ti dobro prošao sa svojim
yaki
Majstor

Post by yaki »

Taj firung na ovom mom primerku ne odstupa ni za milimetar po pravcu kada ga zabravim, čak i ako ga postavim malo ukoso kada ga mehanizam nategne ispravi se paralelno sa listom testere. Reper mi je uzdužni kanal i tačno se vidi paralelnost sa njim. Baš deluje jak i čvrst.
Napominjem da se svo vreme samo igram sa tim cirkularom i da još nisam napravio ni jedan rez.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Last edited by yaki on 25 Oct 2018 06:12, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

@mbole, aj' promeni naziv teme
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sredjeno
Post Reply