Aparat za zavarivanje

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Strkic
Moderator
Moderator

Aparat za zavarivanje

Post by Strkic »

Drage kolege u planu mi je nabavka novog aparata za zavarivanje,šta mislite po vašim iskustvima šta bih bilo pametno uzeti,CO2 ili oni mali inverteri ili pak obični?
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Inverter je jako zgodan za nosanje unaokolo (doduse pojavljuje se opasnost od cestog pozajmljivanja :)
Ako mozes da uzmes TIG (AC/DC) model, to je onda bas lep komplet kojim mozes da radis maltene sta hoces. Doduse i kosta. Eventualno da ides na neki od onih obicnih (samo DC), a da uzmes model sa dodatnim TIG pistoljem, s tim sto tada nema varenja aluminijuma.
Sledeci na spisku bi bio CO2, kome je mana sto je kabast, ali je verovatno za stacionarni aparat u radionici najbolji odnos para i muzike (osim ako nemas potrebe za egzoticnijim varenjima gde ti jedino radi posao pravi TIG)
Tek ako finansije ne omogucavaju isao bih na klasican
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma nije mi neka potreba za previše specijalno možda bi i nekad bilo potrebe za zavariti aluminij ali to dosta pjeva para treba mi nešto čisto za željezo šta je relativno čisto za rad i jednostavno a neka ne preterana cjena.Klasični imam i veliki i mali ali za tanje stvari moraš biti maher a ja nisam baš neki u tome je najveći problem.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

El ima neko iskusan sa CO2 da me posavetuje? Bas se mucim sa njim, a nista ne uspevam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam brata od tetke koji je docekao penziju kao varilac u Zeljezari Niksic. Covek je monstrum, masku za varenje koristi tek kad vari elektrodom koja je deblja od 5mm. Tanjima vari ceo dan bez ikakve zastite i nema nikakvih problema.
Znam da mi necete verovati, ne bih ni ja, al gledao sam svojim ocima (jeste mene su pekle posle toga)
Znaci daj malo konkretnije sta ti se desava pa da mogu da ga pitam? Kakav je var? Isprekidan, porogoreva, predebeo... ne uspevas da uspostavis luk, koji je aparat u pitanju..
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Za strkica: Imas metabo aparat CO2 MIG MAG 140 za 300 eura, s njime mozes maletene skoro sve da varis , gvozdje,prohrom,aluminijum, i tanak i debeo
ja imam taj metabo i super je
a sto se tice kod bojana sigurno nije lepo nastelovao odnos struje gasa i brzine zice

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Problem mi je kod debljih materijala - primer , matica na sipku. Nikako da je uhvati. Samo topi zicu, i pravi var, al ne vata. Amperaza?
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da najverovatnije ti je struja mala , pojacaj pa probaj

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Skoro sam kupio aparat 160 ampera CO2 varstroj
To ti je neki minimum da ponekad nešto pecneš (kutije,limovi) ali masovno ga koriste autolimari i poslepodnevni bravari

Za aluminijum treba doooosta skupa mašina!
Ovo što kolega predlaže za 300 evra nisam video ali ako je tako onda je to odlična stvar!
Znam da varstroj mora bar da bude 230 A i kupuje se nov set točkića da povlače alu žice i novi pištolj se uzima
I da napomenem to je bravarski var koji se posle mora obrađivati!
Za prvi var na aluminijumu mora se izdvojiti dosta para
Bez alata nema zanata
mital
Majstor početnik

Post by mital »

Evo i ja planiram da uzmem aparat za zavarivanje za stolarsku radionicu pa se dvoumim izmedju ova dva aparata

Jasic MIG 160
https://www.jasic.co.uk/mig160
45000 rsd

SMARTMIG 142 MIG-MAG, GYS
http://www.prodavnicaalata.rs/sr/proizv ... g-gys/9855
52000 rsd

Ovi prvi daju garanciju 2god i servis
A drugi samo šalju brzom poštom
Last edited by mital on 06 Jun 2018 20:59, edited 1 time in total.
"Znam da nista ne znam" Sokrat
Post Reply