Festool Kapex KS 60 E-set i izrada postolja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Bagrovinje
Samostalni majstor

Festool Kapex KS 60 E-set i izrada postolja

Post by Bagrovinje »

Stigla pila ! ...doslovno :)

Kupljena nova preko Ebay-a za 650E - Kapex KS 60 E-set (čitaj puno para za nekog tko od tog stroja ne živi i na njemu direktno ne stvara novac), pa da odmah obrazložim zašto baš ova pila? Usput, to je ogromna razlika u odnosu na cijene za istu pilu kod nas.
E-set model dolazi s LED reflektorom i nogicama kojima se radna ploča stroja poravna visinom s Festool kutijama za alat.

Image

U obzir su dolazile samo pile koje mogu uklopiti u ormare koji stoje na jednom zidu garaže i to na donje elemente dubine do 60cm. Znači, pila mora ići do zida kao da stoji na kuhinjskom elementu jer želim da stalno bude dostupna bez neke pripreme - pali i cepaj.

Tu je otpalo gotovo sve u ponudi poteznih pila jer im uglavnom treba po 90 i više cm prostora na radnoj ploči. Tako se sve svelo na Bosch GCM12 SD (glide), Kapex 120, Bosch CM10GD (manja verzija i bio bi moj prvi odabir , ali ga u EU nisam našao) i Manja vezija Kapexa KS 60. Razlika u cijeni između ovih većih i KS 60 je poprilična. Zaključio sam da je za moje potrebe i ovo lagano pretjerivanje, ali već sad mi nije žao para. Nisam Festool frik i ovo je jedini komad Festool alata koji imam, ali razlika u odnosu na potezne pile s kojima sam do sad imao prilike raditi je ogromna. Naravno i razlika u cijeni je ogromna. Dodatni poticaj je bila mala težina. Ovo stavrno nije problem nositi u jednoj ruci. Mislim da kapacitet za moje potrebe neće biti problem, a kad se pojavi deblji komad, uvijek ga mogu rezati "na dvaput".

Sad bi trebao napraviti police s postoljem za pilu. Nisam nikad koristio takav obilk postolja niti sam nešto takvo vidio uživo, pa trebam pomoć.

Radio bih nešto tipa ovo na skici dole. Duž cijele radne ploče bi postavio sigma porfile da na njih mogu montirati stopere za rezanje duljih komada.
To bi zapravo bili klasični kuhinjski elementi. Nisam još siguran u visinu donjih elementa? Postoji li neko pravilo za visinu na koju se postavlja potezna pila?

Ima li netko koji koristan savjet za ovaj projektić? Å to sam zaboravio i što sam krivo zamislio?

ovo je ideja i prostor u graži na koji bi sve to trebal postaviti:
Image

Image

PS Ne znam vam još reći kakva je pila, ali prvi dojam je da precizna i jednostavna za upotrebu i iz kutije izlazi 100% podešena.
Mogu samo reći da sam po netu čitoa dosta kritika za stegu kojom se steže materijal za pilu. Meni je ta stega super u odnosu ne neka druga rješenja gdje moraš tri dana vrtiti navoj dok nešto ne stegneš (kao na BOSCH pilama). Više kad nešto konkretno odradi.
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
firefox007
Brzi dodavač alata

Post by firefox007 »

Nemam nikakav konkretni savjet osim da odeš na youtube i pregledaš hrpetinu videa,
a bome ih ima. To inace zovu miter station i vrlo je popularno među Amerima, a i ostalim drvodjelcima...

https://www.youtube.com/results?search_ ... tion+build
Last edited by firefox007 on 08 Feb 2018 12:49, edited 1 time in total.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

firefox007 wrote:Nemam nikakav konkretni savjet osim da odeš na youtube i pregledaš hrpetinu videa,
a bome ih ima. To inace zovu miter station i vrlo je popularno među Amerima, a i ostalim drvodjelcima...

Hvala, pogledao sam ih dosta. Brine me ono što ne vidim, a poslije ću se lupati po glavi.
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Bagrovinje wrote:
firefox007 wrote:Nemam nikakav konkretni savjet osim da odeš na youtube i pregledaš hrpetinu videa,

Hvala, pogledao sam ih dosta. Brine me ono što ne vidim, a poslije ću se lupati po glavi.
Iz kojeg ducana si kupio?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ne postoji univerzalna visina takvih postolja, praviš onako kako tebi odgovara. Visinu možeš riktati po ruci kojom pridržavaš drvo. Većina stvari koje ćeš raditi - nanošenje, mjerenje, podešavanje... -ćeš raditi na toj visini. Visina ručke ti je manje važna.

Usput, super izgleda.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

djuro2 wrote:
Bagrovinje wrote:

Iz kojeg ducana si kupio?
Posaljem ti sutra link na pm
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

sasasasa wrote:Ne postoji univerzalna visina takvih postolja, praviš onako kako tebi odgovara. Visinu možeš riktati po ruci kojom pridržavaš drvo. Većina stvari koje ćeš raditi - nanošenje, mjerenje, podešavanje... -ćeš raditi na toj visini. Visina ručke ti je manje važna.

Usput, super izgleda.
Tako nekako sam mjerio, ali mi to ispadne dosta vise od ovog sto vidim da drugi rade, a nisam bas neka velika pojava, pa se bojim da sam zabrijao. Nekako mi se cini da mi pase visina oko 95cm
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ako nisi nešto visok, možeš i na 90. Dovoljno je da su ti ruke blago savijene u laktovima kad radiš na stolu. To bi trebala biti idealna visina.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Eto odradio nešto s novom pilom i sviđa mi se. Precizna je, lagana i jednostavano se podešava. Kvaliteta izrade i kalupi za lijevane alu dijelove su stvarno na nekoj drugoj razini u odnosu na ono s čim sam do sad radio.

Svi hvale otprašivanje kod tih Kapex pila, a mene ova baš i nije impresionirala po tom pitanju. Možda je samo moj usisavač preslab, ali dosta prašine završi oko pile i po pili.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Postolje za Kapex se pomalo pretvorilo u cirkus, al pri kraju je, pa evo par fotki.

Meterijal: reciklirane panelke :D Sve dijelovi od rashodovanog uredskog namještaja koji vjerojatno datira u davnine prošlog stoljeća. Bacali su sve van, a moj stari je uredno skupljao. Većinom su to bila vrata od ormara, pa je najveća muka bila poskidati stare okove. Naravno da je sve u rasponu debljina 16-22mm. Uglavnom, fina zajebancija, al kad se uzme u obzir da je jedini trošak bio kupiti pante, onda je ok.
Malo sam prelistao filmove ne Youtube-u složio neku svoju varijantu.

Image

Nisam smislio ništa pametnije za odsis, pa sam provukao cijev ispod i van kroz sokl. Možda smislim nešto pametnije, al i ovo je ok. Tu je i kabel za spajanje na usisavać. Imam samo jedan koji prespajam s alata na alat, pa je ovo ok.
Ove otvorene police ću isto zatvoriti vratima.
Ispod elemenata su ladice, a sve je na kuhinjskim nogama, pa se lako poravnalo.
Image

Stoperi su na Sigma profilima, ali profili nisu poravnati s firungom pile...
Image

To sam napravio malo drugačije od ovog što sam vidio po netu. Vodilice za stopere nisam poravnao s firungom pile već su izmaknuti 8mm prema nazad.
Vidim da to svi poravnaju, ali ne vidim neku svrhu da je to u ravnini. Ako imaš dasku koja nije 100% ravna onda ju te vodilice odbijaju od firunga pile i kut rezanja više nije dobar. Ovako imam 8mm fore za krive daske , a referentan dio za odrez je ionako dio koji se oslanja na firung pile.
Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Tebi baš nije bilo dosadno :)

Super je ispalo, sad imaš i mjesta za alat
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

sasasasa wrote:Tebi baš nije bilo dosadno :)

Istina, ali sad ga ne mogu pronaći :D

Ovo je za mene preporod. Neusporedivo mi je lakše raditi , a i puno sam brži.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

:D
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Bagrovinje wrote:

Tako je i meni bilo kad sam si stol napravio, preporod :)

nego link za ducan nisam dobio...
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

djuro2 wrote:
Bagrovinje wrote:

Tako je i meni bilo kad sam si stol napravio, preporod :)

nego link za ducan nisam dobio...
Isprika, još je netko tražio , pa sam mislio da je to to.
Evo, poslao sam link na PM.
Post Reply