Kupljena nova preko Ebay-a za 650E - Kapex KS 60 E-set (čitaj puno para za nekog tko od tog stroja ne živi i na njemu direktno ne stvara novac), pa da odmah obrazložim zašto baš ova pila? Usput, to je ogromna razlika u odnosu na cijene za istu pilu kod nas.
E-set model dolazi s LED reflektorom i nogicama kojima se radna ploča stroja poravna visinom s Festool kutijama za alat.

U obzir su dolazile samo pile koje mogu uklopiti u ormare koji stoje na jednom zidu garaže i to na donje elemente dubine do 60cm. Znači, pila mora ići do zida kao da stoji na kuhinjskom elementu jer želim da stalno bude dostupna bez neke pripreme - pali i cepaj.
Tu je otpalo gotovo sve u ponudi poteznih pila jer im uglavnom treba po 90 i više cm prostora na radnoj ploči. Tako se sve svelo na Bosch GCM12 SD (glide), Kapex 120, Bosch CM10GD (manja verzija i bio bi moj prvi odabir , ali ga u EU nisam našao) i Manja vezija Kapexa KS 60. Razlika u cijeni između ovih većih i KS 60 je poprilična. Zaključio sam da je za moje potrebe i ovo lagano pretjerivanje, ali već sad mi nije žao para. Nisam Festool frik i ovo je jedini komad Festool alata koji imam, ali razlika u odnosu na potezne pile s kojima sam do sad imao prilike raditi je ogromna. Naravno i razlika u cijeni je ogromna. Dodatni poticaj je bila mala težina. Ovo stavrno nije problem nositi u jednoj ruci. Mislim da kapacitet za moje potrebe neće biti problem, a kad se pojavi deblji komad, uvijek ga mogu rezati "na dvaput".
Sad bi trebao napraviti police s postoljem za pilu. Nisam nikad koristio takav obilk postolja niti sam nešto takvo vidio uživo, pa trebam pomoć.
Radio bih nešto tipa ovo na skici dole. Duž cijele radne ploče bi postavio sigma porfile da na njih mogu montirati stopere za rezanje duljih komada.
To bi zapravo bili klasični kuhinjski elementi. Nisam još siguran u visinu donjih elementa? Postoji li neko pravilo za visinu na koju se postavlja potezna pila?
Ima li netko koji koristan savjet za ovaj projektić? Å to sam zaboravio i što sam krivo zamislio?
ovo je ideja i prostor u graži na koji bi sve to trebal postaviti:

PS Ne znam vam još reći kakva je pila, ali prvi dojam je da precizna i jednostavna za upotrebu i iz kutije izlazi 100% podešena.
Mogu samo reći da sam po netu čitoa dosta kritika za stegu kojom se steže materijal za pilu. Meni je ta stega super u odnosu ne neka druga rješenja gdje moraš tri dana vrtiti navoj dok nešto ne stegneš (kao na BOSCH pilama). Više kad nešto konkretno odradi.