Alat za pocetak

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
winston1989
Samostalni majstor

Alat za pocetak

Post by winston1989 »

Pozdrav svima. Neki me znaju iz teme gde sam se raspitao oko kupovine kombinirke, neki prvi put čitaju moj post, a evo sad sam ovde došao malo da se raspitam oko električnog alata. Prvo da se predstavim, zovem se Milan, iz Novog Sada sam i može se reći da sam početnik. Znam dosta, dosta sam gledao druge kako rade, ali nikad nisam imao prilike sam da radim na ozboljnijim mašinama, međutim sa ručnim alatom imam dobrog iskustva.

Pošto planiram da otvorim svoju stolarsku radionicu, gde ću prvo raditi projekte za sebe i svoju kuću i ujedino i učiti i praksirati se. Prvenstveno me zanima prozodnja nameštaja (kancelarijskog, baštenskog, kuhinje, trpezarije itd. u prozore i vrata se za sada ne bih upuštao).

Pored kombinirke koju ću naručiti kroz narednih par dana ( to će biti najverovatnije jedna od ove tri: stomana K5-32 (veldimex prodavac, bugarska proizvodnja), holzmann K5 320VFP-1500 (takođe bugarske proizvodnje, identična mašina), ili ako uspem da se uklopim sa cenom Robland NX Pro) treba mi i dosta ručnog električnog alata. Mašine za koje sam najviše zagrejan su sledeće:

Bosch GSR 1440-Li - Akumulatorska bušilica
Bosch GBM 6 RE - Električna bušilica
Bosch GST 90E - Ubodna testera
Bosch GEX 125 AC ili Bosch GEX 125-150 AVE (Razlika oko 16000rsd) - Ekscentar brusilica
Površinsko glodalo stvarno ne znam koje mi se najviše isplati.
Takođe razmišljam i o geru.

Pa sad vas pitam:
Å ta bi ste vi tu još dodali?
Å ta bi ste promenili?

Hvala vam svima :)
Last edited by winston1989 on 07 Feb 2017 22:59, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja bih ovo izbacio
Bosch GBM 6 RE - Električna bušilica
A dodao bilo kakvu, makar i kinesku stubnu busilicu.

Najpre, ova busilica je u najmanju ruku "kilava". Futer sa prihvatom 10mm, max precnik busenja u drvetu 15mm. Ova srafilica ima po deklaraciji veci precnik busenja (25mm).
Tako da sve sto mozes da uradis busilicom, mozes i srafilicom, pa i vise.

Najgora stubna je daleko preciznija od bilo kakve rucne.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ja bih sve to izbacio. Kupuj kad ti sta zatreba.
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

U pravu je mbole stubna busilica je stvarno potrebno svakom majstoru, mada bih ja ipak na tvom mestu nabavio i jednu el. busilicu da imas za busenje a aku busilicom zavijas srafove, da ne menjas stalno nastavke...Dodao bih i tracnu slajfericu kao obavezno a ger potezni
Stolar kod kog sam ja davno malo radio imao je svasta od alata, i tocilo i brusalice, cak i trakslu....Ne znam da li stolari sa foruma koriste nesto slicno, taj majstor je napravio veeeliku tracnu slajfericu duzine pa sigurno preko dva metra, stavis na sto ispod nje vrata i samo pritisnes odozgo smirgla perfektno...Boze zdravlja krenuces da radis i videces da alata nikada dosta :)
Last edited by Rile75 on 08 Feb 2017 07:40, edited 1 time in total.
Ništa na silu, samo veći čekić...
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Hvala na odgovorima. Stubnu sam zaboravio da napomenem da nisam jos nasao koju da uzmem. Mislite da ce kineske (womax itd...) biti dovoljne?
Moram i jednu elektricnu nabaviti, videcu makar zelenu bosch...
Tracnu slajfaricu cu ako ostane para :)
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

winston1989 wrote:Tracnu slajfaricu cu ako ostane para :)
Ako ne ostane bice: Smirglaj, nikad dosta...:)
Ništa na silu, samo veći čekić...
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ja bih ti preporucio prvo da nabavis alate za kombinovanu masinu bez kojih se ne moze.
Za pocetak ttestera za uzduzno i poprecno rezanje drveta (potrazi na forum ima pisano o tome kakve su za sta potrebne) - a pod OBAVEZNO uzmi neke kvalitetnije tipa freud,cmt,omas,pilana... nikako jeftine kineske, ipak su tu obrtaji i nedaj boze da nesto krene po zlu......
Dalje dva kompleta kvalitetnih abrihterskih nozeva (takode zaobidi jeftine- i one rade al se jako brzo istupe pa je to opet bacanje para- nemoj se zeznuti ko ja :D )
I onda prema potrebi jos neko glodalo za frezer :)
A sto se tice elektricnih alata za pocetak ce ti trebati srafilica (moze baterijska a moze i elektricna- skil ima jako dobre el. srafilice) pa jedna stubna busilica i dve *slajferice* tracna i rotaciona.
A ostalo nabavljaj prema potrebi.

ps. pored nabavke preporucujem da procitas i dobro proucis tekst o organizaciji prostora ( http://www.stolarskaradionica.com/stola ... j&strana=1 )
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kole-Stolar wrote:Ja bih ti preporucio prvo da nabavis alate za kombinovanu masinu bez kojih se ne moze....
I onda prema potrebi jos neko glodalo za frezer :)
...
i Vorschub i otprasivac...
Last edited by Pezzo on 08 Feb 2017 10:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iole kvalitetnih stubnih po iole prihvatljivoj ceni jednostavno nema. Retko ima i po neprihvatljivoj ceni.
Mada, za vecinu stolarskih poslova ce ti i kinezi sasvim dobro raditi posao.
Tako da kupi nekog kineza za pocetak, pa ako negde naletis na polovan sarlah ili nesto slicno, lako ces je zameniti.

I dalje ne kapiram sta ce ti elektricna rucna busilica?
Ako je zbog brzine rada, to jest da ne menjas svaki cas srafciger/burgija, bolje kupi jos jednu ovakvu srafilicu, ili po meni jos bolja varijanta jednu malu srafilicu. Zavrsava 95% onoga sto i velika, a daleko je zgodnija za rukovanje. Manja, laksa...
Imam malu makitinu, i od kad sam je uzeo, ne znam dal sam se 5 puta uhvatio za veliku festovu. Jos uz nju dodje futrola ko za pistolj. Uzivanje za rad.

Imas i varijante malih udarnih (ne vibracionih, udarnih, rade ko pneumatski pistolji kod vulkanizera). Zavijaju i bas ozbiljno velike srafove, tipa momenti stezanja od 100 Nm pa i vise (sto mu dodje ko ficina glava motora).
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Hvala vam svima na savetima. Kole, svakako sam mislio da uzmem kvalitetniju testeru, noževe za abrihter itd. Hvala i za tekst što si poslao, odličan je. Pezzo, otprašivač ću uzeti uz kombinirku a Vorschub planiram kasnije da nadogradim.
Bole, video sam na netu bosch-ovu pbd 40 mislim da je. Ako mi budzet dozvoli, mislim da cu nju, a ako ne inda ce kinez.
Å to se tiče električne busšilice, dosad sam stalno sa takvom bušio, sta ja znam, mozda neka navika, ritual... ali razmisliću o još jednoj šrafilici umesto električne...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ger ti dosta znači, pogotovo ako planiraš raditi sa dugačkim komadima, ali njega možeš uzeti i polovnog. Dok god da ne "baca" u redu je
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ako ces biti stolar i raditi s drvima 😂 a rekao si da bi,onda najpre porazmisli o stegama bez toga nece ici , a treba ti raznih i nisu mala stavka i nikad ih dosta.
Dobra slajferica za smirglanje nije jeftina, kineska nije rešenje
za pocetak po meni najbolja solucija je vibraciona (makita nije neka ali moze da radi posao mala kosata desetak hiljada)
Ger ces kupiti kad bude.s isao po terenima na kombinirci imas sve uglove i na poprecnom firungu a i obara ti se testera pod uglom
Alat kupujes po potrebi ,usput ces nauciti koji valja i koji ti treba,
Last edited by art of wood on 08 Feb 2017 21:11, edited 1 time in total.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

art of wood wrote:Ako ces biti stolar i raditi s drvima 😂 a rekao si da bi,onda najpre porazmisli o stegama bez toga nece ici , a treba ti raznih i nisu mala stavka i nikad ih dosta.
Dobra sljferica za smirglanje nije jeftina, kineska nije rešenje
za pocetak po meni najbolja solucija je vibraciona (makita nije neka ali moze da radi posao mala kosata desetak hiljada)
Ger ces kupiti kad bude.s isao po terenima na kombinirci imas sve uglove i na poprecnom firunu a i obara ti se testera pod uglom
Alat kupujes po potrebi ,usput ces naciti koji valja i koji ti treba,😀
Hvala na savetu... Sto se tice stega to se podrazumeva :) Do sad sam sav namestaj koji sam obradjivao kod majstora gde sam radio zavrsavao sa ekcentricnom rotacionom, tako da cu nju prvo uzeti.. Naveo sam tamo da se dvoumim izmedju dve bosch-ovke, obe plave.
Ger mislim da cu takodje onda ostaviti za kasnije.

Za sada mi ovako izgleda korpa:
Image

Tu cu verovatno dodati ili jos jednan aku odvrtac ili jednu manju elektricnu busilicu...
Last edited by winston1989 on 08 Feb 2017 18:25, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Meni je bosova srafilica umrela :smejanje: posle dve godine,kvar prekidac popravka(3500din).....ne isplati se popravljati posto su i baterije bile droc(bosch me nevoli sve njegovo plavo ili zeleno kod mene nije opravdalo cenu)baksuz :D
A makitina srafilica me sluzi vise od cetri god,sad sam kupio par novih baterija
Last edited by art of wood on 08 Feb 2017 21:12, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Onda sam I ja baksuz, svakom bosovom alatu nesto fali..... Pare na vetar
Post Reply