Kolege forumasi da vam predstavim moj stoni cirkular, koji je jos uvek nedovrsen. El. cirkular koji imam je Bosch PKS 45 zeleni, 600w koji sam ranije vec montirao na tablu iverice sa improvizovanim firungom ali se tabla vremenom iskrivila tako da je otisla u kotao.
Odgledao sam gomilu snimaka na YT na tu temu, najvise mi se dopao jedan rad decka Cosmas, i neke dimenzije i ideje sam koristio kao i on.
Dakle, tabla je dimenzije 90x70 i napravljena je od dve table iverice 16mm koje su zalepljene i dodatno ucvrscene sa tri strane srafovima za drvo.Razlog za to je sto sam hteo da napravim sve od materijala koji vec imam, da ne kupujem nesto te debljine a i da bi se dodatno sprecilo uvijanje vremenom.
Odlucio sam se za montiranje cirkulara na metalnu plocu debljine 4mm pa na sto. Problem mi je bio usecanje 4mm kanala u ivericu pa sam to odradio koristeci cirkular, kao kolega bacic zoran. Nije ispalo najlepse ali zavrsilo je posao. Ploca je montirana za sto pomocu 4 srafa, kao i sam cirkular za plocu, normalno sa fezenkovanim rupama za glavu srafa.
Na levoj strani vidi se otvor, koji je prvenstveno napravljen da bih celu plocu sa cirkularom mogao da vadim na gore bez da skidam cirkuilar.
Onda sam uvideo da to moram nekako da zatvorim i dosao na ideju da taj otvor iskoristim za naknadno, kada treba, montiram ubodnu testeru.
Naknadno sam nabavio frezer i odradio otvor njime, mnogo lakse i preciznije....Tu sam se odlucio za laminat debljine 7mm, smatram da je dovoljno cvrst za tezinu ubodne a i da bih imao sto vecu visinu lista testere.
Stoni cirkular od rucnog
Stoni cirkular od rucnog
Last edited by Rile75 on 04 Feb 2017 08:14, edited 1 time in total.
Ništa na silu, samo veći čekić...
Sto se tice firunga prvobitna ideja je bila da se odradi od drveta, medjutim odustao sam od toga i odlucio se opet za materijal koji vec imam.
Iskoristio sam metalnu cev 40x40mm koja je nekada bila nosac drvene ograde . i na nju zavario metalnu vinklu 35x35mm, takozvani T fence.
Kanal u koji upada vinkla je dobijen srafljenjem parceta iverice sa donje strane stola kao oslonca i na njega sam usrafio metalnu cev i tako dobio prostor u koji upada i klizi firung...
Posmatrano sa donje strane stola...
Posto nisam profi varioc a i mogao sam da zavarim samo sa desne i donje strane vinklu za cev normalno var je malo povukao...Malo ubedjivanja vecim cekicem i T fence je doveden u 90stepeni sa stolom
Zadnji deo firunga je za 0,5mm dalje u odnosu na list testerre tako da sam time zadovoljan.
Ostaje jos dosta toga da se uradi: Blokiranje firunga, dopada mi se sistem sa ekscentrom, mada i sraf koji steze zavrsava posao. Vidi se kanal na stolu koji sam juce uradio frezerom, to je za tkzv. cross cut iliti kolica po nasem, sirina kanala je 16mm dubina 13mm, to cu jos videti od cega i kako da napravim, u principu iverica od 16mm idealno upada u kanal kao klizac...
Postolje ce doci na kraju, da odlucim da li ce biti nogari koji ce moci da se skupe ili cvrsta kutija od iverice. Mozda dodam tablu iverice sa sarkom i osloncem na koji cu po potrebi postaviti Ger cirkular a kada ne treba samo sklopim, u svakom slucaju ne zurim pa kada bude neceg novog kacim slike...
Iskoristio sam metalnu cev 40x40mm koja je nekada bila nosac drvene ograde . i na nju zavario metalnu vinklu 35x35mm, takozvani T fence.
Kanal u koji upada vinkla je dobijen srafljenjem parceta iverice sa donje strane stola kao oslonca i na njega sam usrafio metalnu cev i tako dobio prostor u koji upada i klizi firung...
Posmatrano sa donje strane stola...
Posto nisam profi varioc a i mogao sam da zavarim samo sa desne i donje strane vinklu za cev normalno var je malo povukao...Malo ubedjivanja vecim cekicem i T fence je doveden u 90stepeni sa stolom
Zadnji deo firunga je za 0,5mm dalje u odnosu na list testerre tako da sam time zadovoljan.
Ostaje jos dosta toga da se uradi: Blokiranje firunga, dopada mi se sistem sa ekscentrom, mada i sraf koji steze zavrsava posao. Vidi se kanal na stolu koji sam juce uradio frezerom, to je za tkzv. cross cut iliti kolica po nasem, sirina kanala je 16mm dubina 13mm, to cu jos videti od cega i kako da napravim, u principu iverica od 16mm idealno upada u kanal kao klizac...
Postolje ce doci na kraju, da odlucim da li ce biti nogari koji ce moci da se skupe ili cvrsta kutija od iverice. Mozda dodam tablu iverice sa sarkom i osloncem na koji cu po potrebi postaviti Ger cirkular a kada ne treba samo sklopim, u svakom slucaju ne zurim pa kada bude neceg novog kacim slike...
Nova vinkla majstore 😀 solidno si napravio cirkurar, iz tvoju pricu za povremeno koriscenje -odlicno,iz teksta sam zakljucio da ce preko lista testere ide laminat od 7 mm sto je super, jer je otvor za testeru na rucnom cirkularu veliki ako se seku tanke lajsne, moze da upadne zadnji deo drveta, da se zaglavi. Odlicno majstore, pozdrav
Ne nisam planirao zero clearence kod lista testere od laminata vec od laminata je tkzv. nosac za ubodno testere pored cirkulara...Slazem se da je otvor kod testere dosta veliki iz razloda da moze pod 45stepeni da ide...U pravu si za malu lajsnu da moze da se zaglavi, razmislicu da napravim zero clearance, hvala na sugestiji