Cirkular
Cirkular
U procesu sam izgradnje cirkulara. Imam motor osovine, list. Tabla je problem. Našao sam table aluminijuma. Å ta mislite o Al tabli za sto za cirkular?
Ima raznih aluminijuma.
Pretpostavljam da si nasao AlMg3 (eventualno AlMg4.5Mn) ako kupujes nov.
Ima svojih prednosti i mana.
Lepo ravan, relativno lak za obradu, ali prilicno mekane povrsine, pa brzo napravis riseve. Jedino da ga negde eloksiras nakon obrade, al bojim se da bi te to previse izaslo.
Jedno od resenja je da odozgo zalepis ultraplast.
Naravno, neophodna je potkonstrukcija.
Pretpostavljam da si nasao AlMg3 (eventualno AlMg4.5Mn) ako kupujes nov.
Ima svojih prednosti i mana.
Lepo ravan, relativno lak za obradu, ali prilicno mekane povrsine, pa brzo napravis riseve. Jedino da ga negde eloksiras nakon obrade, al bojim se da bi te to previse izaslo.
Jedno od resenja je da odozgo zalepis ultraplast.
Naravno, neophodna je potkonstrukcija.
Za sledeci cirkular planiram table od 3mm aluminiuma, na podlozi od 36mm sper ploce. Masina na kojoj trenutno radim ima tablu od aluminiuma, i grebe se, ali opet, ne u toj meri da nece izdrzati barem godinu dana, a onda moze da se zameni, a ono sto je ostalo ostavi za nek druge stvari. Nece da se baci.
Celik 3mm bi bio bolji, ali nesto ne uspevam da nadjm ravnu tablu. Mozda inox. No to je skupa varijanta.
Celik 3mm bi bio bolji, ali nesto ne uspevam da nadjm ravnu tablu. Mozda inox. No to je skupa varijanta.
Iz izkustva ( napravio sam 4 masine za sebe ) , metalni materijal koji se kupi u prodavnici ( ploca, profil , cev...) i zavaruje
se nikad ne ispadne dovoljno precizan i ravan za ozbiljne stolarske poslove ( preciznost i ponovljivost operacije ). Jedino resenje je krojenje, zavarivanje, kaljenje i otpustanje i obrada na glodalici i tada se dobije odlican kvalitet masine. Ukoliko je izbor da se ne ide u ovako komplikovan i skup proces, onda je preporuka kao sto je rekao BR ploca od drveta ili sper ili medijapan kao noseca strktura , a povrsinski tanak sloj ravnog materijala ( lim, tvrda plastika... ).
se nikad ne ispadne dovoljno precizan i ravan za ozbiljne stolarske poslove ( preciznost i ponovljivost operacije ). Jedino resenje je krojenje, zavarivanje, kaljenje i otpustanje i obrada na glodalici i tada se dobije odlican kvalitet masine. Ukoliko je izbor da se ne ide u ovako komplikovan i skup proces, onda je preporuka kao sto je rekao BR ploca od drveta ili sper ili medijapan kao noseca strktura , a povrsinski tanak sloj ravnog materijala ( lim, tvrda plastika... ).
BR wrote:Za sledeci cirkular planiram table od 3mm aluminiuma, na podlozi od 36mm sper ploce. Masina na kojoj trenutno radim ima tablu od aluminiuma, i grebe se, ali opet, ne u toj meri da nece izdrzati barem godinu dana, a onda moze da se zameni, a ono sto je ostalo ostavi za nek druge stvari. Nece da se baci.
Huh, moze neko prostije pitanje. Posle jedno 5 godina trazenja, jos uvek nemam odgovor na to.
Prvo pitanje je da li hoces kanale po standardnim dimenzijama? AKo hoces, onda tabla, ako je od jednog komada, mora da bude poprilicno debela. Standadni slot je dubok 0.375" ili 9.5mm. Sa obzirom da ide od pocetka do kaja, da bi zadrzao krutost, moniolitna ploca mora bas da bude debela.
Generalno, kod nas postoje firme koje seku plocevinu na zadate dimenzije na waterjetu. No ivice i nisu najsjajnije, sve su losije sto je deblja ploca, pa te opet ceka masinska obrada. Povsina moze da se poravnja na brusilici. Plazma nije dobro resenje za nesto prezcizno, posto plazma sece grejanjem, pa su ivice jos grublje nego na waterjetu. Kada uracunas cenu ploce ( oko 150 dinara po kilogramu sa PDV-om) a treba ti recimo metar kvadratni + secenje, + brusenje po onim cenama koje sam video (trazili su mi 18000 rsd +pdv za brusenje po kvadratu) ploca postane jako skup deo masine.
Recimo ugrubo ploca 18mm 1m2 21000 rsd ( nesto ce i da ode na busenje)
Secenje otvora na WJ 5000 rsd
brusenje povrsine 18000 rsd
Glodanje kanala ? ali svakako ne malo, posto glodalica mora da bude poveca, a i na nju treba podici plocu
Uracunaj tu i svoj rad i muke, (ploca 18mm ima 125 kila) i recimo preko 400 eura za gore nabrojano, i dolazis do toga da je mozda bolje razmisljati o nekom ozbiljnom Arseniju Spasicu, kojih povremenio ima za reda 1000-1200 eura.
No, pravljenje necega sto lici na hamera, od sper ploce, sa povrsinom od inoxa, i kolicima, a sto ce da svakako da zavrsi posao moze da bude isplatljivije. Skoro sam postavljao link na planove.
Prvo pitanje je da li hoces kanale po standardnim dimenzijama? AKo hoces, onda tabla, ako je od jednog komada, mora da bude poprilicno debela. Standadni slot je dubok 0.375" ili 9.5mm. Sa obzirom da ide od pocetka do kaja, da bi zadrzao krutost, moniolitna ploca mora bas da bude debela.
Generalno, kod nas postoje firme koje seku plocevinu na zadate dimenzije na waterjetu. No ivice i nisu najsjajnije, sve su losije sto je deblja ploca, pa te opet ceka masinska obrada. Povsina moze da se poravnja na brusilici. Plazma nije dobro resenje za nesto prezcizno, posto plazma sece grejanjem, pa su ivice jos grublje nego na waterjetu. Kada uracunas cenu ploce ( oko 150 dinara po kilogramu sa PDV-om) a treba ti recimo metar kvadratni + secenje, + brusenje po onim cenama koje sam video (trazili su mi 18000 rsd +pdv za brusenje po kvadratu) ploca postane jako skup deo masine.
Recimo ugrubo ploca 18mm 1m2 21000 rsd ( nesto ce i da ode na busenje)
Secenje otvora na WJ 5000 rsd
brusenje povrsine 18000 rsd
Glodanje kanala ? ali svakako ne malo, posto glodalica mora da bude poveca, a i na nju treba podici plocu
Uracunaj tu i svoj rad i muke, (ploca 18mm ima 125 kila) i recimo preko 400 eura za gore nabrojano, i dolazis do toga da je mozda bolje razmisljati o nekom ozbiljnom Arseniju Spasicu, kojih povremenio ima za reda 1000-1200 eura.
No, pravljenje necega sto lici na hamera, od sper ploce, sa povrsinom od inoxa, i kolicima, a sto ce da svakako da zavrsi posao moze da bude isplatljivije. Skoro sam postavljao link na planove.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Ovo se desava zbog napona koji ostaju u materijalu. Bez obzira sto je ploca masinski obradjena ( glodalicom ili brusenjem ) nije uradjen termicki tretman, a obrada je samo olakasla ovaj proces. Od 4 masine koje sam pravio, samo jedna mi je ostala u serijskoj proizvodnji ( poslednja koju sam uradio kako treba i mnogo je kostala ), tri sam izbacio bas zbog deformacija koje su se pojavile sa vremenom.art of wood wrote:Imam stabilni frezer koji na sebi ima plocu 800mm*700mm *20mm stoji na cetri pokretna oslonca (nisu mali oslonci)
Masinski je obradjena i evo posle nekoliko god dobila je deformacije bez obzira na debljinu
- art of wood
- Vrhunski majstor
Veliki problem kao sto spomenuse je obrada. Ploca te velicine daleko prevazilazi mogucnosti obicnih glodalica i samim tim jeftinu varijantu. Ono sto mi pada napamet je borverk masina a to kao sto je receno preskupa investicija.singer wrote:singer wrote:celicna ploca 6mm sa ojacanjima od U profila okolo i L profila izmedju(tako bih ja):)
Moze to i improvizovanim tusiranjem (brusilica sa lameliranim diskom) ali treba obezbediti referentnu povrsinu i naravno strpljenje.