Pomoc oko kupovine alata
Pomoc oko kupovine alata
Prije svega pozdrav svim clanovima foruma.
Potrebna mi je pomoc oko odabira alata za rad. Zelim napomenuti da sam potpuni amater u radu ali zelja mi je da pocnem uciti i da mi ovo postane jedan aktivni hobi. Cilj je za pocetak izraditi stalaze, jednostavne stolice, klupice, ....... a kasnije i ozbiljnije stavri
Iz tog razloga sam odlucio da kupim opremu pa sam malo istrazivao i planirao kupiti:
1. Cirkular: Makita HS7601 (150 eura)
2. Ubodna pila: Makita 4329 (130 eura)
3. Aku busilica: Makita DF347DW ( 120 eura)
4. Ugaona brusilica: Makita GA5030 (70 eura)
5. Glodalica: Makita RTO700CX2J (280 eura)
6. Vodilica za cirkular 1400 mm Makita (70 eura)
7. Ekscentricnu brusilicu - Nisam jos odlucio koju
8. Blanjalicu - Nisam odlucio koju
Molim Vas za sugestije, savjete i komentare.
Hvala
Potrebna mi je pomoc oko odabira alata za rad. Zelim napomenuti da sam potpuni amater u radu ali zelja mi je da pocnem uciti i da mi ovo postane jedan aktivni hobi. Cilj je za pocetak izraditi stalaze, jednostavne stolice, klupice, ....... a kasnije i ozbiljnije stavri
Iz tog razloga sam odlucio da kupim opremu pa sam malo istrazivao i planirao kupiti:
1. Cirkular: Makita HS7601 (150 eura)
2. Ubodna pila: Makita 4329 (130 eura)
3. Aku busilica: Makita DF347DW ( 120 eura)
4. Ugaona brusilica: Makita GA5030 (70 eura)
5. Glodalica: Makita RTO700CX2J (280 eura)
6. Vodilica za cirkular 1400 mm Makita (70 eura)
7. Ekscentricnu brusilicu - Nisam jos odlucio koju
8. Blanjalicu - Nisam odlucio koju
Molim Vas za sugestije, savjete i komentare.
Hvala
Previse alata za pojedinacne komentare...
Blanjalicu ako mislis kupovati rucnu, nemoj kupovati elektricnu - ona sluzi samo za grube tesarske radove. Opet, uz blanjalicu ti treba i debljaca, a srednje dobra te izadje koliko i sav ostali alat zajedno...
Ekscentricna slajfarica radi sve i jedna, mada ako vec ides na Makitu, mogao si i nju uzeti
Da ne bi duzio pricu oko sve i jednog alata slozicu se sa nemanjom - potrazi neku polovnu kombinirku i pocni od nje.
Blanjalicu ako mislis kupovati rucnu, nemoj kupovati elektricnu - ona sluzi samo za grube tesarske radove. Opet, uz blanjalicu ti treba i debljaca, a srednje dobra te izadje koliko i sav ostali alat zajedno...
Ekscentricna slajfarica radi sve i jedna, mada ako vec ides na Makitu, mogao si i nju uzeti
Da ne bi duzio pricu oko sve i jednog alata slozicu se sa nemanjom - potrazi neku polovnu kombinirku i pocni od nje.
Kutna brusilica se ne uklapa baš u stolarski set alata. Ručna električna blanjalica ne služi skoro ničemu. Ubodna koja će tebi biti dovoljna je neka mactec ili zeleni bosch. Ipak je to alat samo za grubu obradu. Originalnu šinu za ručni cirkular nemam, a bavim se profesionalno izradom namještaja. Samo ručni električni alati nisu dovoljni ni za hobi. Polovna kombinirka sa tri osnovne operacije (cirkular, blanjalica i debljača), naročito u nekoj ssm varijanti, se po oglasnicima može naći za ne previše novca. Sigurno je bolji izbor od kombinacije ručnog alata.
Prije svega hvala za komentare.
Sto se tice kombinirke prostor je osnovni problema tako da za to nemam mogucnost. Blanjalica i debljaca ostaju za kasnije.
Koliko sam citao za cirkular Makita HS7601 postoji adapter za vodilicu, ali jos cu se raspitati za to.
Odlucio sam se za ekscentricnu brusilicu Makita BO5031
Takoder planiram kupiti glodalicu za utore ali ne Makitu jer je preskupa nego Einhell TC BJ 900
Ostaje jos da vidim za rucne hoblice, pile i dlijeta, vjerovatno Stanley.
U svakom slucaju hvala.
dodic
Sto se tice kombinirke prostor je osnovni problema tako da za to nemam mogucnost. Blanjalica i debljaca ostaju za kasnije.
Koliko sam citao za cirkular Makita HS7601 postoji adapter za vodilicu, ali jos cu se raspitati za to.
Odlucio sam se za ekscentricnu brusilicu Makita BO5031
Takoder planiram kupiti glodalicu za utore ali ne Makitu jer je preskupa nego Einhell TC BJ 900
Ostaje jos da vidim za rucne hoblice, pile i dlijeta, vjerovatno Stanley.
U svakom slucaju hvala.
dodic
Ja ti mogu samo dati savjet ako imas neki buljvak u blizini da odes 2-3-4 tjedna za redom, dlijeta kvalitetna mozes naci isto tako i hoblice, nekom je djeda nesto ostavio a da nisu ni svjesni toga. A platit ces ga sigurno desetinu cijene nego sto bi te izaslo novo, nekazem da netreba uzet kvalitetan novi alat ali nauciti kako nesto popraviti od navedenih alata nikad nece skoditi.
Sto se tice sine za cirkular to mozes napraviti od 2 komada iverice i bit ce dovoljno precizna, ako nista bar za pocetak da ti ostane 70E u depu vise, ulozio bi od gore navedenog vise u cirkulat manje u ubodnu pilu, malu blanju sam koristio dok nisam kupio vecu na nacin da sam sve rezao na 7,5cm, te sam ravnao na maloj rucnoj blanji

Radilo je dobro, da je opasno je, ali kad nema drugog izbora...
Sto se tice sine za cirkular to mozes napraviti od 2 komada iverice i bit ce dovoljno precizna, ako nista bar za pocetak da ti ostane 70E u depu vise, ulozio bi od gore navedenog vise u cirkulat manje u ubodnu pilu, malu blanju sam koristio dok nisam kupio vecu na nacin da sam sve rezao na 7,5cm, te sam ravnao na maloj rucnoj blanji

Radilo je dobro, da je opasno je, ali kad nema drugog izbora...
- vuk samotnjak
- Precizni šegrt
https://www.youtube.com/watch?v=U6WGFzdMn2w
Ovo mi izgleda kao bolja ideja upotrebe el.rendeta kao abrihtera...
Zato sto nema abrihter, valjda.
Sto se tice rucnih hoblica - mene su odgovorili od stanleya. Uzeo sam Ulmiu za male pare i prezadovoljan sam.
Na dlijeta nemoj bacati pare - skoro sve i jedno ce ti raditi kako treba. Ja sam samo jedno uspio pokriviti, i to neko od marku i po. Dlijeto od 5-6 km ce ti sasvim solidno raditi sav posao koji ti treba. Placati za Stanley 4-5 puta vise se, po meni, ne isplati.
Sto se tice rucnih hoblica - mene su odgovorili od stanleya. Uzeo sam Ulmiu za male pare i prezadovoljan sam.
Na dlijeta nemoj bacati pare - skoro sve i jedno ce ti raditi kako treba. Ja sam samo jedno uspio pokriviti, i to neko od marku i po. Dlijeto od 5-6 km ce ti sasvim solidno raditi sav posao koji ti treba. Placati za Stanley 4-5 puta vise se, po meni, ne isplati.
Uh, ne bih se bas slozio da svako dleto rai, i da na to ne treba bacati pare. Upravo suprotno, mnogo je pamtnije kuputu malu kolicinu vrhunskih dleta, nego komplet od deset onih koja ne rade. Razlika je ogromna, kvalitetno dleto drzi ostrinu mnogo duze, i omogucava da se ostri pod nizim uglom, od nekvalitetnog dleta. Manje kalitetna dleta su OK za grube poslove, no sto j finiji posao u pitanju, treba se odluciti za kvalitetnije dleto, pogotovu kod onih uskih.
Kod nas mogu da se nadju prilicno kvalitetna dleta po ne preteranim cenama, na trzistu polovnih, recimo two vheries, Ulmia ili pfiel, za otprilike 10 eura po komadu, no problem je sto obicno dolaze u velicinama koje i nisu preterano upotrebljive, recimo 14 ili 16mm. Najsira su otprilke 25, a najuza 12.
U sustini, za pocetnika je najbitnije da uzme samo 2 kvalitetna dleta, recimo 6 i 12mm. I to najskuplja koja moze da priusti. Uze dleto moze skoro uvek da zavrsi posao sireg, ne i obrnuto. Prvi izbor danas bi bila Veritasova. Sledece za dodavanje je mortizing dleto, za kopanje cepova, pa tek onda dalje. Ako uzimas mortizing na pocetku, onda uzmes njega u sirini 12, a prethodno, skupo dleto uzmes u sirini 19, i malo toga ne mozes da uradis samo sa ta tri.
IMam set stenlija, i ona su vise nego OK, sa ogranicenjima koja proizilaze iz debele ivice. Taj tip dleta, sa drskom koja ulazi u secivo je odlican, i volim ga vise od klasicnih dleta, ali opet, Narex ima upotrebljivije modele, posto su ivice tanje, i imam utisak da drze ostrinu za trunku duze.
Kod nas mogu da se nadju prilicno kvalitetna dleta po ne preteranim cenama, na trzistu polovnih, recimo two vheries, Ulmia ili pfiel, za otprilike 10 eura po komadu, no problem je sto obicno dolaze u velicinama koje i nisu preterano upotrebljive, recimo 14 ili 16mm. Najsira su otprilke 25, a najuza 12.
U sustini, za pocetnika je najbitnije da uzme samo 2 kvalitetna dleta, recimo 6 i 12mm. I to najskuplja koja moze da priusti. Uze dleto moze skoro uvek da zavrsi posao sireg, ne i obrnuto. Prvi izbor danas bi bila Veritasova. Sledece za dodavanje je mortizing dleto, za kopanje cepova, pa tek onda dalje. Ako uzimas mortizing na pocetku, onda uzmes njega u sirini 12, a prethodno, skupo dleto uzmes u sirini 19, i malo toga ne mozes da uradis samo sa ta tri.
IMam set stenlija, i ona su vise nego OK, sa ogranicenjima koja proizilaze iz debele ivice. Taj tip dleta, sa drskom koja ulazi u secivo je odlican, i volim ga vise od klasicnih dleta, ali opet, Narex ima upotrebljivije modele, posto su ivice tanje, i imam utisak da drze ostrinu za trunku duze.
Ovo isto moze da se radi sa glodalicom, kontrola je preciznija, a na pocetku em ustedi, em ne trosi pare na alat koji radi isti posao.vuk samotnjak wrote:https://www.youtube.com/watch?v=U6WGFzdMn2w