Metabo SPA 1200

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
pgale
Samostalni majstor

Metabo SPA 1200

Post by pgale »

Nabavio (kupio :) 300€) sam usisivač naveden u naslovu teme http://www.alatiimasine.com/proizvod/us ... 00-metabo/
i priključio ga na Metabo HC 260.
Počeo da radim i bio vrlo zadovoljan. Kupi skoro svu piljevinu.
U jednom trenutku primijetim da u plastičnu kesu ništa ne upada.
Obrni okreni skinem usisno crijevo a ono puno piljevine.
Čep od piljevine se stvori na kraju usisnog crijeva koji je priključen na usisivač.
Mislim da problem pravi priključak na usisivaču na koji se kači crijevo.
Taj priključak nije potpuno otvoren nego je na njemu kao neka rešetka, vjerovatno da štiti propeler od udara ili šta li već.
Pošto je piljevina koju stvara diht prilično krupna,o pomenuto začepljenje mi se desilo 3-4 puta dok sam sređivao 3 velike daske.
Pošto će mi ovaj usisivač služiti isključivo za diht i blanju da li bih smio da uklonim tu rešetku da mi ne pravi problem.
Ne znam da li na velikim usisivačima ovog tipa ima nekakva zaštita na ulazu u usisvač.
Pozdrav
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Mislim da bi mogao bez problema to skinuti, naravno da kasnije mozes vratiti, probas nemozes nista izgubiti. Po uputstvu nigdje ni nevidim da je oznacen taj dio koji bi se mogao skinut.
https://www.metabo-service.com/manuals/ ... %201v2.pdf

Sto se tice isto te piljevine pošto i sam imam Metabo HC260 odlucio sam ulozit novce u kofil masku umjesto u usisavac, napravio sam od iverice klupu koja ide u polozaj diht ploce s malim kljunom za stisnuti mikro prekidac, s svake strane sam stavio 10cm lesonita da mi se neskuplja otpad unutra, nakon toga sam uzeo 5 velikih kutija i nakon sto 5-6 puta prodem preko neke daske, uzmem sta imam pri ruci i gurnem u tu kutiju ili ako mi je pistolj sa zrakom pri ruci samo stisnem dva puta. Pre velika je zajebancija stalno stavljat onu njihovu glupu plastiku ukoliko moram u 15min 5 puta promjeniti iz jedne operacije u drugu.

Moja je ideja bila namontirat na bure od 200 litara da se usisava u njega, vidim da je na tom usisavacu 65L zapremnina, ja bi rekao da je to kapacitet iz 3-5 daski jel sam prije tovario u kante od 20L, nakon 3-4 daske iz 3cm na 2,2cm (širina je 24cm) ja moram stat pocistit to sve i odnijet 3 pune kante babi pod supu inace imam omanju piramidu otpada pod nogama.
Last edited by borism25 on 27 Oct 2016 09:55, edited 1 time in total.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Ta rešetka je sastavni dio ulaza. Sve je od plastike, tako je izliveno, pa ako to budem odlučio skinuti
moraću odrezati na neki način da mogu kasnije vratiti.
Imao sam ja ranije sa kantom neko rješenje ali nema "cug" kao što ima ovaj usisivač.
Å to se tiče kese jeste mala. Ja sam sređivao 3 daske i napunio 3 kese :).
Ali pražnjenje kese nije problem (treba 2-3 minuta) taman da mašine malo odmore.
Ovaj usisivač nema filter za finu prašinu (to se posebno kupuje) niti automatski prekidač (i on se posebno kupuje)
Za druge alate posjedujem industrijski usisivač Vilager koji za sada dobro služi.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Ima li neko nešto slično u radionici.
Samo me interesuje da li u tim odvodnim cijevima ili na ulazu postoji neka vrsta pregrade koji bi spriječila da neki veći komad ne uleti u ciklon.
Ako ne postoji da ja uklonim rešetku koja postoji na ovom modelu.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Pozdrav
Ja hocu da kupim takav otprasivac ali hocu da napravim za njega separatoc za krupniju piljevinu i cvorive i sitne sitne komadice, tj ciklon hocu da napravim i u tom slucaju sigurno netreba resetka jer u sam otprasivac ide minimalno otpada i to samo prasina.
Ima na YT klipova o tome
https://m.youtube.com/watch?v=QdyVT8WXLxM
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taqj Metabo je iz iste kuhinje kao i Einhell, Gude, i gomila slicnih na trzistu. Jos nisam kupio, ali cu uzeti najjeftiniji, posto razlike nema, detalji su identicni, osim u kolicima na kojima stoji.

Ta resetka je jedina zastita da nesto krupnije ne upadne u impeler. Ne postoji druga pregrada. Radi lepo i kada se skine, pogotovo na dihtu i abihteu, gde nema krupnih komada. No, mislim da je resenje sa separatorom pre njega mnogo pametnije. Umsto kese od 50 litara, mozes da postavis recimo kartonsko oli plasticno bure, na njega thien separator, i zavrsis posao. Naravno kesa stoji i dalje, za finu prasinu, ali ce da bude skoro prazna. Ako taj Thien napravis odvojeno, mozes da imas nekoliko burica, pa da prebacujes sa jednog na drugo.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Hvala na odgovorima.
Za sada mi nije u planu da radim dodatno bure i zbog prostora i zbog vremena.
Ja sam juče uklonio rešetku pa šta dragi Bog da.
Malo sam probao i nije se dešavalo da začepi.
Vrijeme će pokazati da li sam pogriješio.
Koristim ga samo na dihtu i abrihteru pa se nadam da ne može ništa veliko da uleti i napravi neku štetu.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ništa mu neće biti, ne brini.
Ta rešetka je loše zamišljena, očito samo za rad sa medijapanom i iveralom, jer čim kreneš obrađivati drvo zaštopa se.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ja sam rešetku maknuo sa svojeg usisavača. Mjesec dana kasnije kvrga iz crnogorice unakazila pera ventilatora... Napravili novi ventilator od špere i ubacili separator od 100 l. Sada radi bez rešetke i sve je super. Samo treba biti dobro zadihtano.
Post Reply