Savjeti oko izbora Glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
savage1337
Majstor početnik

Savjeti oko izbora Glodalice

Post by savage1337 »

Pozdrav,

kupujem glodalicu i zapela su mi dva modela za oko:
Bosch POF 1400 ACE - https://www.bosch-do-it.com/hr/hr/ku%C4 ... 199905.jsp
Makita RP0900 - http://www.makita.hr/tool/21979/RP0900.html

Bosch mi djeluje puno bolje osmisljena glodalica, i vise me vuce da nju uzmem, ali prije imam neka pitanja oko izbora glodala i prihvata za glodala.

1. Vidim da su najcesci prihvati kod nas 6, 8 i 12mm. Mogu li se oni medusobno mjenjati? Znaci da uzmem ovu sa 6mm prihvatom i stavim prihvat 8mm?
2. Isto me zanima koja su glodala najdostupnija kod nas? 6, 8 ili 12mm? Koja su najpovoljnija?
3. Ako glodalica ima 55mm hod košare glodalice, i prihvat 6mm, mogu li sa njom totalno probiti i prerezati 38mm kuhinjsku radnu plocu? Na amazonu sam na review-ovima procitao da nije moguce jer glodala od 6mm nisu toliko duga, ne znam jesam li u pravu, zato pitam :D

Ako netko ima iskustva sa ovim glodalicama neka kaze svoja iskustva, ili ako zna neko drugo, bolje glodalo u tom cijenovnom rangu neka kaze :)

Hvala!
Last edited by savage1337 on 21 Oct 2016 22:20, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sto bi radnu plocu rezao glodalicom?
Bolje kupi ubodnu,ona ce ti uvek vise trebati...glodalica je prespora za radnu plocu....
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Ma ne mislim radnu plocu rezat glodalicom, ali me cisto zanima ako je hod kosare 55mm i prihvat alata 6mm, dali ona moze rezati do dubine 55mm, jel se na to odnosi?
Jer vidio sam neke review-ove gdje ljudi pisu da zbog tog 6mm prihvata alata nemogu duboko glodati i da je steta sto nisu stavili 8mm prihvat alata. Vjerovatno su 6mm glodala kraca od 8mm.

Cak se uz tu glodalicu dobiju glodala sa prihvatom 8mm, a glodalica dolazi sa prihvatom 6mm, to me zbunjuje isto?
Last edited by savage1337 on 21 Oct 2016 22:23, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Glodalicom se rade spojevi dva parceta radne ploce. Ubodna sluzi za drugu stvar :)
Proveri informaciju za 6mm prihvat. Koliko se secam, dolazi sa 8mm prihvatom.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

maricaiivica wrote:Glodalicom se rade spojevi dva parceta radne ploce. Ubodna sluzi za drugu stvar :)
Proveri informaciju za 6mm prihvat. Koliko se secam, dolazi sa 8mm prihvatom.
A evo na linku pise 6mm: https://www.bosch-do-it.com/hr/hr/ku%C4 ... 199905.jsp
Prihvat alata (isporučen zajedno sa strojem) 6mm

Aha, nisam dovoljno pazljivo citao:
3 stezne čeljusti (6 mm, 8 mm i 1/4")

Znaci dolazi sa 3 stezne celjusti i moguce je mjenjati 6 i 8mm i 1/4". Odlicno!
Last edited by savage1337 on 21 Oct 2016 22:42, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Marice,obzirom da je pocetnik i da sebi radi kuhinju,pretpostavio sam da mu je ubodna potrebna za sudoperu i ringle,kao u 90% slucajeva...a spojevi se najlakse odrade lajsnama...pogotovo kad nije prav ugao,kao kod njega...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj Boscho je cist Kung Fu proizvod. Makita je mnogo izdrzljiviji alat, i zavrsice vise posla, iako je naoko Bosh jaci. Od Zelenog Bosch alata treba bezati, za ono sto je, preskup je, i generalno je dobar izbor samo za ovce.

Mada, za malo vise novca, reda 50-60 eura, mozes da dobijes univerzalniju i bolju masinu kod Makite, RT0700CX2J. Iako je skoro upola slabija od Boscha, zavrsice isti posao, a uz sve dodatke koje dobijes u X2J verziji, zavrsices daleko vise posla. I neces je ispustati iz ruke.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

RT0700 u osnovnoj varijanti trenutno je u Elgradu na akciji po cijeni nešto nižoj od 150 €. Kupio jednu, razmišljam o još jednoj. Odličan alat za ne previše novca. Inače, imam 5 glodalica, ali za RT0700 se uvijek nađe mjesta :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa, tu najmanju ces najvise i da koristis, najlaksa je za drzanje. A 0700 u koferu je oko 300 eura, nije kako @BR kaze 50. Ima i Maktec 900w za 100 eura i eventualno Skil za 80. A sa vecom dubinom reza ima Makita 910, ide do 57mm, ali kosta oko 350 eura.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

nikola28 wrote:Marice,obzirom da je pocetnik i da sebi radi kuhinju,pretpostavio sam da mu je ubodna potrebna za sudoperu i ringle,kao u 90% slucajeva...a spojevi se najlakse odrade lajsnama...pogotovo kad nije prav ugao,kao kod njega...
Ocigledno imamo potpuno razlicite stavove o tome kakav treba da bude kvalitet izrade bilo cega :)

Sudopera i ringle tj. grejna ploca se rade glodalicom (ubodna moze samo da pomogne, tj. skrati posao).
To sto gomila njih radi ubodnom, ne znaci da tako treba.
Drugi nacin je potapajucim cirkularom i doterivanje uglova glodalicom.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Zasto je busenje rupe za ringle glodalicom kvalitet a ubodnom ne-kvalitet?
Za vidljiv spoj radnih ploca se slazem da je glodalica jedino resenje,ali otvor za ringle i sudoperu je mnogo bolje,brze sa manje prasine uraditi ubodnom :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pezzo wrote:Pa, tu najmanju ces najvise i da koristis, najlaksa je za drzanje. A 0700 u koferu je oko 300 eura, nije kako @BR kaze 50. Ima i Maktec 900w za 100 eura i eventualno Skil za 80. A sa vecom dubinom reza ima Makita 910, ide do 57mm, ali kosta oko 350 eura.
Pezo, ajde molim te procitaj sata sam napisao. Za 50-60 eura vise od Makite RP900.. Ne za 50-60 eura. ;)

Maktec nestaje sa trzista, menja ga Makita MX, a u sustini je to identican proizvod plavoj Makiti. Pasuje i sva dodatna oprema, i svi ostali delovi.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Da stvarno, zasto glodalicom? Ubodna sa dobrom žagicom rješava stvar. Ručnim cirkularom izbjegavam raditi jer nemam potopni, mada i da imam...
Budući da nikad nisam radio sudoper sa glodalicom moram pitati: Napravite šablon ili?
Kako spajate ploče radog stola glodalicom? Ni to nikad niam pokušao
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Postoji sablon po kome se izrezuju spojevi dve radne ploce. Grubo iseces ubodnom pa onda glodalo sa kopirom na sablon. Spoj je "nevidljiv".
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Pezo, ajde molim te procitaj sata sam napisao. Za 50-60 eura vise od Makite RP900.. Ne za 50-60 eura. ;)
pa jesam greskom izostavio "skuplje", izvinjavam se. Ali nije skuplje samo za 50 eura nego za 150, znaci po duploj ceni je zbog torbe i dva dodatna postolja.
Bilo je ovde vise tema sa ovakvim pitanjima i ljudi se obicno zalete i kupe sto vecu i onda se svaki put kad im zatreba muce sa nekom dzombom od 5 kila... A te velike, eto moze i @Biljeznik (ili neko drugi ko ima i vecu i manju) da nam kaze, koliko puta je upotrebio vecu a koliko manju.
Sto se tice marke... u sustini one sve rade i zadovoljavaju amaterske potrebe, tako da nema svrhe opterecivati se mnogo i bacati novac na nesto skupo a sto ce raditi isto. Ja imam jednu kinesku od 900w vec 15 godina, jos radi kao i prvog dana. A od kad sam kupio onu malu DW od 600w, samo nju i koristim jer je mnogo zgodnija sto se drzi samo jednom rukom. Znaci radi se o amaterskim potrebama, tj povremeno kad zatreba da imas.
Post Reply