Bosch Reaxx - bilo je samo pitanje vremena.

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
BR
Moderator
Moderator

Bosch Reaxx - bilo je samo pitanje vremena.

Post by BR »

Danas slucajno naleteh na ovo, u nekom spisku noviteta.

https://www.boschtools.com/us/en/more/n ... x-2-final/

Dakle, stvarno je bilo samo pitanje vremena, kada e neko da uvede cirkular, za cije je koriscenje potrebna i aplikacija na mobilnom telefonu :lyssna:

Naravno, nemam nista protiv bezbednosnog mehanizma, ali mobilni tlefon peko koga se NFC komunikacijom podesavaju paametri bezbednosnog sistema je malo mnogo.

A jos gore je sto sve ovo ne moze da se nadje na evropskom trzistu, pre svega zato sto su mehanizmi za detekciju kontakta sa prstima stvano napredak po pitanju bezbednosti. Ne samo sto boli, nego smo svi emotivno vezai za njih. ;)
IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

Gledao i ja danas isto to, bezbednosni mehanizam je po meni bolji od SawStop-ovog, jednostavniji je, ne ostecuje testeru i menja se za 2 minuta.

A onda naleteh na ovu budalu https://www.youtube.com/watch?v=B3JsUGwt_Mg :D
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nešto kao Stop Saw?
Na prvom dijelu snimka sam se najezio :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

He... eto novog trzista :)
Sad kad pocnu da baguju testere, pa treba da im dogradis softver ne novu verziju, pa: on je meni nesto i ja sam nesto kliknuo, i sad nece da radi... :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pa ti se neko uhakuje u cirkular :D
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Pa antivirus za cirkular, firewall... Uhuu!!!

Nije ovo nista, sad ce klinci da hakuju kao sto su hakovali autopilote u kolima, pa ce da bude veselo.

Ako tako i treba kad angazuju modne dizajnere da projektuju pokretni cirkular.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kolekcija Jesen/zima 2016 :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Idemo dalje: lift za glodalicu kontrolisan androidom :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-8Wy04WegEQ[/youtube]
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

I onda ti neko hakuje telefon i za****** dok radis :)
Stvarno pretjeruju
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne preteruju. Samo kreiraju potrbu za kupovinom novog. Najstariji trgovacki trik. Da budemo realni, vecini stolara to ne treba, ali ako im neko demonstrira na sajmu, i kaze da ce tako imati najdojajaniju napravu, onda moze, bez obzira sto vec imaju skupi lift za glodalicu, kome je automatski pala cena, jer vise nije toliko pozeljan. Ista prica kao i sa modom, automobilima i svim ostalim.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako zanemarimo cenu (koja je naravno u ovom trenutku bezrazlozno visoka, al deres dok je vruce), spravica mi jos i ima smisla za neke namene.
Ako je dovoljno precizno odradjena, zamisli da recimo imas desetak sliceva da proteras, pa svaki moras iz tri puta posto su duboki.
Pa onda teras jednu letvu, pa drugu, pa... pa ne znas gde ces vise da pakujes letve, pa pomeris pa opet...
Ovako, proteras, klik, on podigne, proteras istu letvu, klik...

Za pojedinacne stvari, naravno bas i nema mnogo smisla.

U sustini nemam nista protiv ovakvih "novotarija", i bilo je samo pitanje vremena kada ce numerika "sici medju narod". Nema tu vise neke "rocket science", sve je odavno receno, komponente su postale dovoljno jeftine da krene da se zalece produkcija a samim tim i da cena pocne jos drasticnije da pada... Stolari uvek malo kasne, metalcima je odavno jasno da je vec digitalni pokazivac pozicije veliki napredak.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Gospodo, možemo mi imati ovakvo ili onakvo mišljenje o ovoj novotariji, ali za kojih desetak godina će ovo biti integralni dio svake kvalitetnije glodalice. Najvjerojatnije ne u ovom obliku, ali svakako će biti. Å toviše, ako ima neki programer za razvoj slične aplikacije, ja ću rado napraviti hardver :) Samo da oni iz Festoola ovo ne vide :)
Last edited by BILJEŽNIK on 06 Nov 2016 23:09, edited 1 time in total.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

BILJEŽNIK wrote:Gospodo, možemo mi imati ovakvo ili onakvo mišljenje o ovoj novotariji, ali za kojih desetak godina će ovo biti integralni dio svake kvalitetnije glodalice. Najvjerojatnije ne u ovom obliku, ali svakako će biti. Å toviše, ako ima neki programer za razvoj slične aplikacije, ja ću rado napraviti hardver :) Samo da oni iz Festoola ovo ne vide :)
Ovo je moja fela.

Piasao sam softver koji mora da radi 24/7/365 i znam kao to izgleda. Sitan softver koji moze da radi 24/7/365 uz nedeljni reboot je reda 500-1000$.

Ako je dovoljan dvevni reboot (kao kod alata jer ne radi 24 sata dnevno) onda je za 1/2 reda velicine manja.

Ako ukljucis wireless koji nije debelo enkriptovan - letece prsti kao dobar dan. Ako dodas enkripciju idemo na 4 reda velicine vise.

Da ce sve da kontrolise software sigurno - CNC masine to rade odavno.

Ali sa telefona wireless - a da bude bezbedno - nema teorije ako nije pravljeno za vojsku i kosta kao prosecan stan.

Sa druge strane kao inzenjer bi voleo da vidim regulaciju brzine asinhronih motora bez gubitka momenta - izvodljivo i kosta ali bi dao novac za to.

Za Treznjenje: NEMA komercijalne stvari koja ne moze da se hack-uje.

Za Komentar kolege: I TOR
Last edited by momirz on 16 Nov 2016 02:16, edited 1 time in total.
Post Reply