Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Post by metabo »

Ima li neko ideju kako montirati el. rende na sto pa da glumi abrihter i/ili diht. Do širine 80mm mi se ne kupuje (a nemam ga ni gde) "pravi" abrihter/diht.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja sam isto razmisljao o tome. Mislim da bi rende moglo da se uglavi u sto odozdo, kao i glodalica ili cirkular. Jedino je problem sto na rucnom rendetu ne posoji postolje, ploca ili bilo sta slicno kroz koju moze da se usrafi za sto. Kad bi se tako pricvrstilo za sto moglo bi da sluzi kao abrihtercic. Ali za diht nemam ideju kako da se iskoristi. Jer, kada se pricvrsti odozdo radi kao abrihter, a za diht bi trebalo da radi odozgo, sa gornje strane daske, a donja da klizi po ravnoj ploci. Tako da bi verovatno trebalo da se napreve dve razlicite sprave, pa da se rende premesta iz jednog u drugi sto. Mislim da se ne isplati truda to sve praviti, jer je prilicno komplikovano tako napraviti diht, a da posle tog svog truda moze samo da obradjuje dascice do 8cm sirine...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

metabo wrote:Ima li neko ideju kako montirati el. rende na sto pa da glumi abrihter i/ili diht. Do širine 80mm mi se ne kupuje (a nemam ga ni gde) "pravi" abrihter/diht.
Metabo ne mozes bas sve u stolariji da improvizujes! Za takve sitnice i ako nemas potrebe za vecom masinom, jeftinije i bezbolnije ( sigurnije za tvoje ruke ) je da kupis Mio standard Osjek polovna moze da se nadje za 400-500 eura a taman je za takve sitnice a i ne zauzima mnogo mesta.

Ja se nebih igrao sa pravljenjem stola!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Slažem se sa onim šta je rekao DrNikola ali moram da kažem i to da sam gledao u jednom katalogu od bosch-a i bilo je mogućnost da se postavi el.hoblarica da služi kao diht ali toga ima već neko vrjeme i nemam taj katalog.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

DrNikola wrote:Ja se nebih igrao sa pravljenjem stola!
Prihvatam sugestiju samo ako je bezbednost u pitanju. Ne treba po svaku cenu improvizovati, ali ako ima neko rešenje, koje je još i bezbedno pri tome, što da ne?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:Slažem se sa onim šta je rekao DrNikola ali moram da kažem i to da sam gledao u jednom katalogu od bosch-a i bilo je mogućnost da se postavi el.hoblarica da služi kao diht ali toga ima već neko vrjeme i nemam taj katalog.
Ima metabo :P jedno takvo rešenje, ali "nije to to" :( Image
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Sve je veruj mi samo zbog bezbednosti, dao bog pa da svi odemo u penziju sa svim prstima!

Ja moje prosle godine propisno oslajfovao na tracnu!!!!!!! :D

Nijedan posao nije vredan nasih prstiju!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

branimir wrote:Evo jedne zgodne ideje: http://www.youtube.com/watch?v=68sXtC5mLSU
Dobra fora, ali se ne vidi kako je rende fiksirano za "dizalicu".
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

metabo wrote:
branimir wrote:Evo jedne zgodne ideje: http://www.youtube.com/watch?v=68sXtC5mLSU
Pa vidis da je sa prednje strane prisrafljeno kroz dascicu za kuciste a kroz drsku prolazi druga dascica koja ujedno sluzi da pritisne prekidac (verovatno).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obe dascice su prisrafljene za rende (lepo se vide srafovi). Prekidac je stalno ukljucen onom gumicom za tegle na kraju rucke.
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

Sve dok nam je rende ili bilo koji ruci elektricni alat u rukama imamo osecaj njegove izdrzljivosti i opterecenosti. Sve drugo je improvizacija sa mogucnoscu za sto brze da nam pregori rucni alat. Nije taj alat predvidjen za rad van ruku. Nije dzabe rucni alat.

Pozdrav
Vladan
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Odlično se tip snašao
Po meni mašini ovo ne škodi (a nije i da joj prija) ukoliko se ne preteruje sa debljinom skidanja
Novije mašine,naročito profi imaju odličan sistem hlađenja i dok vrte u prazno odlično se hlade!
Primera radi imam dve brusilice,obe profi jedna je kraća a iste motore i ploče imaju i koriste!
Na kraju sam saznao da ova duža ima bolji sistem hlađenja i može seći seriski table lima (industrija) dok kraća bolje leži majstorima koji malo seku,pa vari,pa brusi i nikad je ne preforsira!
Bez alata nema zanata
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

... NAstavak sa viewtopic.php?id=1816&p=2

Dodatak Bosch ADV 82 Image je samo dodatak za rucno rende i po meni je preskup ako je stvarno 170e jer je on dodatak a osnovna primena je ipak rucno rende. Da je cena normalnija pa da se ima za `ne daj boze` , za poneti ili sl. ovako mislim da se retko ko odluci da ga kupi pa zato ga verovatno niko nije ni video :)
Last edited by grunf21 on 16 May 2010 13:27, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

metabo wrote:
najbolje je da nadjes nekoga ko zna izraelski ,covek je sve rekao.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply