Usisavač na daljenski

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Neznalic
Precizni šegrt

Usisavač na daljenski

Post by Neznalic »

Znam da je ovo električarski problem, al mžda je ko imal isti slučaj;

Znači, kupio sam bernardin usisavač za piljevinu DC 400 230 V i naravno sad ga želim složiti na daljensko paljenje i gašenje i naravno nisam 1. postavio to pitanje tu nego sam utišao u dučan i kupio komplet od 3 utičnice i 1 daljenski za iste. Sve ide super utičnice su za 2,5 kw struje ali... kad izgasim usisivač na daljenski više ga nemogu upaliti na daljenski, tojest utičnica se upali al mašina ne, nego moram opet ručno upaliti, usisivač ima 2 tipke (za paljenje i gašenje). Jedno od rješenja je da zaljepim tipku za paljenje pa ona nemože "iskočiti" kad isključim utičnicu, ali me strah toga jer motar ima zaštitu od pregrijavanja pa neznam dal bude ga isključila kad se pregrije, s obzirom da je tipka zaljepljena....
Imao je ko taj slučaj i kak to izvesti a da ne kupujem opet nešto, dal je moguče zamjeniti sklopku za paljenje na motoru (koja se neče isključiti kad nestane struje u utičnici) ili?

I da ne otvaram novu temu, gdje pobogu kupiti adapter za cijevi za usis (flex cijev na usisavaču je 100 mm, a ručni alati mi imaju 30 mm i kružna pila je 30mm bar se mi čini...), a da ne košta ko pola kučnog usisavača? Gledam po netu neke domače izrade tih adaptera ali... ako ih je ko probal sam izrađivati kak ste to izveli?

Hvala
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Nemoj to tako raditi. Unutra nije mehanicki prekidac vec sklopka (kontaktor) - jedan elektromagnetni rele koga ti aktiviras tasterom a on spaja / prekida kontakte koji vode velike struje do motora. Da li u kutiji ima i motornu zastitu i kako je vec izvedena zastita, to naravno ne znam. Najbolje bi bilo da pitas nekog dobrog elektricara za savet. Verzija sa daljinskim koja bi trebalo da radi - imas na aliexpresu itd. male relejne module sa daljinskim koji rade na 12V (trazi relay remote controller) pa njega vezati da pobudjuje kontrolu kontaktora.... U svakom slucaju ukljucivanje / iskljucivanje preko kontaktora. Kako ukomponovati i zastitu... nek' se javi neko ko zna vise :)

Kanalizacione cevi / redukcije?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To ce ko sto rendisa napisa, morati da ti pogleda neki elektricar.
Najcesce te sklopke imaju u sebi i neki vid zastite motora, tako da nije pametno blokirati ih.

Standard za usisivace bi trebalo da je fi 35mm.
To je otprilike unutrasnji precnik cevi za vodokotlic (one bele, tvrde, vertikalne), a spoljasnji precnik joj je oko 40mm.
Treba da postoji kanalizacioni reducir sa 100 na 40 mm (li ako njega nema sa 100 na 50, pa sa 50 na 40).
Pa nastavak na nastavak...

Ako je ipak 30 (mada ce pre biti 32), postoji i kanalizaciona redukcija 50 na 32 odnosno 40 na 32. Jeste sve budzevina al...
Post Reply