Diht-abrihter ravnjač

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
milanbetter
Majstor početnik

Diht-abrihter ravnjač

Post by milanbetter »

Pozzz

Treba mi za hobi namene ravnjaca da mogu daske da ravnam i sl za hobi stvari.

Evo sta sam nasao i o cemu razmisljam. Molim za misljenje i savet profesionalaca.

Metabo DH 330
Image
http://www.netprodavnica.rs/index.php?r ... ct_id=1927

Makita rendisaljka tanjilica 2012NB
Image
http://www.eponuda.com/masine-renda/mak ... ena-232230

Takodje svaka sugestija i savet dobro su dosli.
NAPOMENA: Alat drzim u garazi koja je u funkciji (i za parkiranje automobila) te sam relativno ogranicen sa prostorom za velike masine.
Last edited by milanbetter on 02 Dec 2015 23:47, edited 1 time in total.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Pozdrav

Nisam profesionalac ali sam u sličnoj dilemi bio prije godinu dana I ja sam kupio ovo

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0v-metabo/

Presudilo je što za ova dva modela koja predlažeš moraš imati I dodatno pomagalo kada trebaš da ravnaš dasku a ovaj HC 260 je
u stvari dvije mašine u jednoj
Mana je što je širina manja, ovo što ja imam je 260 mm ali mi to ne predstavlja problem jer svakao uzdužno lijepim kada mi trebaju širi komadi.

Lično sam zadovoljan ovim Metabom uz napomenu da sam ja ipak hobi lik ali se desi da u cugu odradim pola kubiuka jelovine I to traje pola dana I ne razmišljam o
pregrijavanju I slično pa onda prođe mjesec dana I ništa ne radim :). Teška je oko 70 kg I svakako zauzima vise mjesta od ove dvije ali može je jedan čovjek pomjeriti u stranu kada mu ne treba.
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Ja imam Metabo dh330 već par godina i sasvim sam zadovoljan. Mislim da je za amatersko korišćenje sasvim zadovoljavajuća sprava sa dobrom preciznošću i kvalitetnim noževima koje još nisam ni okrenuo a kamoli oštrio, a u glavnom radim sa tvrđim drvetom. Ne preporučujem rad sa čamovinom jer se lako zaglavljuju komadi drveta izmedju noža i obloge-bubnja što je neprijatno za čišćenje, mada je to možda slučaj i kod ostalih mašina ovog tipa. "Problem" koji ja imam u radu sa njim je slabije odvođenje opiljaka, ali je pitanje da li je to konstrukcioni propust ili neodgovarajući usisivač. (Einhell R2D2)
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Zahvaljujem na odgovorima. :)

pgale wrote:Presudilo je što za ova dva modela koja predlažeš moraš imati I dodatno pomagalo kada trebaš da ravnaš dasku.
Reci mi sta je dodatno potrebno to potrebno za daske???

I ima li ikakvog smisla razmatrati WOMAX?
RENDE W-HC 1250 STACIONARNO WOMAX
Image

http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=74212500
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Razumem :D
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Da ne bi ulazio u ovo dodatno sto nemam iskustva onda je sigurno bolje resenje od
Vredi li nesto WOMAX ova masina ova ili sl?
Last edited by milanbetter on 03 Dec 2015 13:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moje misljenje o doticnom kung-fu "brand"-u je odavno poznato :)
Jedino za sta moze da posluzi je da pritisne dve daske tokom lepljenja (sto bi rekli ko kamen za kupus). Mada je i u tome los :)
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

mbole wrote:Moje misljenje o doticnom kung-fu "brand"-u je odavno poznato :)
Jedino za sta moze da posluzi je da pritisne dve daske tokom lepljenja (sto bi rekli ko kamen za kupus). Mada je i u tome los :)
:skratta::skratta::skratta:
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Posto vise preferiram japanske marke, da li je moguce sa rendetom postavljenim na pod (kao na slici sto se vidi) odraditi daske duge, bez potrebe za onim dodatkom. Znaci da bude i driht i abrihter.

Image

to se lepo vidi na linku http://www.makita.rs/tool/21953/2012NB.html
Last edited by milanbetter on 03 Dec 2015 15:50, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

milanbetter wrote:Posto vise preferiram japanske marke, da li je moguce sa rendetom postavljenim na pod (kao na slici sto se vidi) odraditi daske duge, bez potrebe za onim dodatkom. Znaci da bude i driht i abrihter.

https://si.pdbmakita.com/imagecheck.asp ... 00&thumb=1

to se lepo vidi na linku http://www.makita.rs/tool/21953/2012NB.html
Ne, ni na slici ne vidis kakva je druga strana daske. Ako kupis diht, za ravnanje prve strane moras da napravis sablon, inace nista od posla. A za bone strane moras da uzmes rucno rende, ako necs da ravnjas komade uze od 12 cm, sa dodatnim sablonom.

Sa druge strane, svaki od ovih dihtova je daleko pametnije resenje od bilo koje male univerzalne masine tipa Metabo HC 260, kod kojih s kad tad pokvai sto za abrihter, tj popuste aluminiumski livovi, a nema mogucnosti stelovanja.
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

BR wrote:Ne, ni na slici ne vidis kakva je druga strana daske. Ako kupis diht, za ravnanje prve strane moras da napravis sablon, inace nista od posla. A za bone strane moras da uzmes rucno rende, ako necs da ravnjas komade uze od 12 cm, sa dodatnim sablonom.

Sa druge strane, svaki od ovih dihtova je daleko pametnije resenje od bilo koje male univerzalne masine tipa Metabo HC 260, kod kojih s kad tad pokvai sto za abrihter, tj popuste aluminiumski livovi, a nema mogucnosti stelovanja.
E sad mi bas nista nije jasno...:/
Jel ja mogu sa ovim "malim" da radim driht i abrihter ako napravim sablone ili ga spusnim na zemlju?
Ili mi treba univerzalna masina kako bio oba posla odradio?
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Samo ti radi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo iz pocetka :)
Abrihter je ravna JEDNU siroku stranu daske bez obzira dal je ona upredena, kriva uzduz ili popreko... i JEDNU ivicu. Abrihterom ne mozes da napravis dasku koja ima paralelne stranice. Bice ravne, ali nece biti paralelne (moze u nekim vrlo specijalnim slucajevima, ali ne moze u opstem, a i kad moze, to je manje precizno nego kad prodje kroz diht).
Diht jednu stranu daske obradi i napravi je paralelnom sa drugom koja vec pre toga MORA DA BUDE RAVNA. Ako nije, dobices stranicu koja je paralelna sa onom drugom, ali je i dalje kriva, uvijena... to jest ista kao ona druga.

Redosled poteza je:
1. Poravna se jedna strana na abrihteru
2. Poravna se jedna ivica na abrihteru tako da se ona strana obradjena pod 1 drzi prislonjena uz firung
3. Daska ide u diht, obradjenom stranom u koraku 1 na dole (odnosno prema ploci), neobradjenom na gore (odnosno prema nozevima) i nakon toga dobijes dve paralelne siroke strane i jednu ivicu koja je pod 90 u odnosu na njih.
4. Ako odnos stranica daske nije preveliki, i ako diht moze da primi dasku po visini, ubacis je na kant u diht i dobijes sve 4 stranice pod 90, ravne i paralelne, to jest ono zbog cega si krenuo da se igras.
5. Ako je taj odnos preveliki ili ako diht to ne moze da proguta, na cirkularu poravnas preostalu ivicu, a onda je samo proteras preko abrihtera koliko da pocistis "cupavost", i ponovo si dobio ono sto ti treba.

E sad..
Sve ovo, vazi u idealnim slucajevima, ali od njih smo pogotovu kod ovako malih masinica daleko.

Mali abrihteri imaju kratke i obicno malo kilavije ploce. A ceo trik kod abrihtera je da te ploce budu dugacke i perfektno ravne. Plus imaju male sirine nozeva i cela konstrukcija je manje vise nezna.
Za razliku od njih, mali dihtovi, i dalje imaju sasvim pristojnu sirinu, i zato sto su konstrukcijski napravljeni kao ram daleko su cvrsci, iako su i dalje relativno lagani i od reletivno tankog materijala.

Zato se koristi trik, gde ovakvim sablonom mozes da upotrebis diht umesto abrihtera, to jest da njime izvedes korak 1.
Korak 2 i 4 ne mozes da izvedes ako je daska sira od 12cm, posto je tolika max visina dihta, a i bilo bi vrlo "nako" da stavis na kant dasku koja je recimo 2cm X 20cm i da ona lepo lezi na tih 2cm ivice.

Zato za korak 2 moras da koristis neki drugi trik
1. Uzmes rucno rende i poravnas ivicu
2. prilepis dvostruko lepljivom ili zaheftas ili napravis nekakav sablon sa stegama ili ... komad relativno tankog mdf-a, lesonita... za dasku, i proteras kroz cirkular tako da ti se sablon/mdf/lesonit oslanja o vodjicu. Posle zagladis rucnim rendetom.

To dal je diht na podu, na stolu, ili na plafonu, nema nikakvog uticaja kod koraka 1. Daska mora da bude dovoljno poduprta IZMEDJU valjaka. Z a to ti je neophodan ovakav sablon. Naravno ne treba da se uvija ni na krajevima, pa se zato postavlajju nekakvi podupiraci ako je daska dugacka, al to radis i u koraku 3, to jest kod "normalnog" koriscenja dihta.
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

mbole wrote:Ajmo iz pocetka :)
Abrihter je ravna JEDNU siroku stranu daske bez obzira dal je ona upredena, kriva uzduz ili popreko... i JEDNU ivicu. Abrihterom ne mozes da napravis dasku koja ima paralelne stranice. Bice ravne, ali nece biti paralelne (moze u nekim vrlo specijalnim slucajevima, ali ne moze u opstem, a i kad moze, to je manje precizno nego kad prodje kroz diht)....
Колико стрпљења у овом човеку (mbole) и позитивне енергије!

Хвала МАЈСТОРЕ!
Post Reply