Otprašivač ili usisivač+ciklon

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Sinisa
Precizni šegrt

Otprašivač ili usisivač+ciklon

Post by Sinisa »

Veliki pozdrav :skool:

Potreban mi je usisivač za radionicu pa sam u dilemi. Budžet je kao i uvek ograničavajući faktor pa gledam da prođem što bolje.

Konkretno pitanje je da li da uzmem kineski otprašivač tipa Einhell, Womax i slično ILI neki ozbiljniji univerzalni usisivač za suvo i mokro od 20-ak litara tipa Metabo ili plavi Bosch i napravim dobar ciklon? Verujem da je ova druga varijanta bolja, ali me zanima koliko homemade cikloni mogu biti efikasni kao otprašivači?

Svi parametri su na strani univerzalnog usisivača, od jačine motora, protoka vazduha, vakuuma, ali opet, crevo je znatno šire na optrašivaču i to mu je glavna namena...

Koristio bih ga najviše za piljevinu koju prave ručni alati, stoni cirkular, glodalica u stolu i manji diht/abrihter.

Cene su im približne, 150-200e, pa mi sve vuče na univerzalni usisivač, ali me zanima može li homemade ciklon uz pomoć univerzalnog usisivača koji ima crevo 35-40mm i motor od 1200w biti efikasan kao otprašivač koji ima crevo 100mm i motor od 550w? Verujem da najviše zavisi od same izvedbe ciklona, ali recimo da za to mogu da nađem dosta nacrta na netu, da imam vremena, volje i nešto malo umeća.

Hvala unapred! :skool:
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

I mene to zanima :)
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Gledam sada, ipak otprašivači imaju veći protok vazduha... Nekih 250-300 l/s ako je verovati specifikacijama... Dok je protok kod univerzalnih nekih 60-ak l/s.
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Evo da ne otvaram novu temu, mena zanima dal bi meni bio dovoljan recimo tipa
http://www.amazon.de/Woodster-DC04-dc04 ... sauganlage
ili je bolje nešto tipa:
http://www.amazon.de/750-Watt-Absauganl ... sauganlage

Meni bi trebalo za tokarilicu i jednog dana za tračnu pili.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ja imam sličan kao iz prvog linka, samo drugi proizvođač.
Odlična stvar, samo brzo se napuni, ovisi koliko radiš.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Isto koristis za tokarenje? Moze to pokupiti i piljevinu od tokarenja? Kak je to cudo glasni?
Post Reply