I tako ovde opet ja malo da dosadjujem. ali zts cu moram,
Dakle Brentu smo napravili sa malo vise muke ali sklepana je,i radi mogu vam reci extra ja sa zadovoljan,a i ostali koji dodju da im izrezem po koji kubik:tummenupp:
Ali jbga sve to je na rucni pogon,i nemogu bre vise da guram ona kolica rucno napred nazad,muka je i to kad se tu nadje poneko trupce od cca 3 meteri duzna i malo vise i od nekih 50-60 u precniku,i strada kicma trans,pa zato sam hteo vas da pitam imate li neku ideju kako da napravim neki elekro pogon da se ta kolica setaju napred nazad,stim da bi tu trebalo da ima i neka brzina i td....
Urzikic wrote:I tako ovde opet ja malo da dosadjujem. ali zts cu moram,
Dakle Brentu smo napravili sa malo vise muke ali sklepana je,i radi mogu vam reci extra ja sa zadovoljan,a i ostali koji dodju da im izrezem po koji kubik:tummenupp:
Ali jbga sve to je na rucni pogon,i nemogu bre vise da guram ona kolica rucno napred nazad,muka je i to kad se tu nadje poneko trupce od cca 3 meteri duzna i malo vise i od nekih 50-60 u precniku,i strada kicma trans,pa zato sam hteo vas da pitam imate li neku ideju kako da napravim neki elekro pogon da se ta kolica setaju napred nazad,stim da bi tu trebalo da ima i neka brzina i td....
pa bre neki dvosmerni elektro motor sa reduktorom jedna vodjica i to je to mislim ovako lako deluje ali je neka ideja
Treba ti frekventni pretvarač. Ovisno o motoru, monofazni ili trofazni. Za dalje pitaj prvo Google, a zatim i stručnjake. U RH trofazni frekventni regulator za 2,2 KW košta oko 300 €
Elektromotor koji bi radio u takvom rezimu: pokreni, zaustavi, pokreni unazad, zaustavi... ne bi se bas proslavio sa trajanjem.
Plus udarni start motora, koji iz cuga treba da pokrene stablo od par stotina kila, da nekako reaguje na otpore koje pruzaju razlicita stabla (razne vrste drveta, razliciti precnici...).
Po meni, jedino resenje da taj motor iole potraje je da imas nekakvo mehanicko kvacilo, kojim ces pustati u rad sama kolica, tako da kvacilo postepeno prenosi moment sa motora na kolica. Pri tom motor bi bio sve vreme ukljucen.
Prva varijanta koja mi pada napamet je obican menjac od automobila, u kompletu sa sve kvacilom. Polovnih ima za male novce, raspon brzina je prilican, imas i kvacilo u kompletu, moze da prenese dovoljno veliki moment, imas i rikverc...
Elektromotor se vrti na 2800 obrtaja sto je sasvim u rangu normalnog broja obrtaja automobliskog motora, a brzinu kolica podesi izlaznom remenicom sa menjaca.
I tezine su tu negde priblizne, tipa auto je nesto reda tona i po, verovatno je tu negde i trupac + kolica.
Jedino sto bi morao da nadjes neki menjac za auto sa motorom napred i zadnjim pogonom, kome je diferencijal u odvojenom kucistu (nazalost ne moze od fice), kako ne bi morao da se zezas sa blokiranjem diferencijala. Ovako lepoo direktno na kardanu dobijes ono sto ti treba.
Za finiju regulaciju brzine, morao bi da uzmes frekventni regulator ko sto je biljeznik napisao. Uz to, on cesto u sebi ima sve zastite od preopterecenja, gubitka faze itd koje ti i inace trebaju.
Kod mene na brenti je pogon na menjac,ja je imam 5 god a pre mene majstor ode u penziju sa njom
Dakle manji elektrro motor sa remenicom koja pokrece menjac na kom menjas 4 brzine a sa menjaca remenica na reduktor sa druge strane reduktor je povezan lencem na valjak na kom se namotava sajla. brzinu regulises na menjacu kao sto sam rekao ali je to za vracanje trupca jako sporo tj da poludis pa ti treba sklopka za reduktor koji isklucis kad ide unazad i to je to...zvuci komplikovano ali nije i nije ti neka investicija. Ako ti treba javi se na 060/3-22-77-33 pa cu ti poslati slike .
Toliko za sad ....
Last edited by cvrle on 10 Oct 2015 12:55, edited 1 time in total.