NOS, ili New Old Stock Sarlah B13. Napravljena je 1991, ali je od onda stajala u originalnom pakovanju. Uz nju je doslo i uputstvo, i rezultati tehnickih ispitivanja. Apsolutno sam siguran da je mene cekala do sada.
Sa obzirom da je onako, bas lagana, juce smo se nas trojca posteno zezali sa prebacivanjem. Na zalost, prikljucivanje trazi dodatne prepravke po radionici, tako da ce pustanje u pogon sacekati.
Motor je 0.55 KW 10 Brzina od 355 do 2500, u dve grupe po 5, a vreteno ima MK1 konus, sto joj je i jedina mana. Bilo bi bolje da je MK2, ali, nekako mi se cini da fabrika ne prima vise reklamacije.
Tezina busilice je 150 kg, a po fabrickom kontrolnom kartonu, odstupanje vretena je 0.01mm. Najvce odstupanje stola od up[ravnosti na vreteno je 0.04 mm, na 150 mm od ose vretena.
Uz nju je dosao i oruginalni razvodni orman, sa dve sklopke, osiguracima i bimetalnom zastitom.

Prvi sledeci korak je kupovina kabla i izvodjenje instalacije. Pokusavam da nadjem utikace i uticnice IP44, a kabl bi verovatno trebao da bude 5x2.5 PP-J.
Takodje, posto uz Futer koji je na njoj nije dosao kljuc, u potrazi sam i za novim futerom. Trenutna ideja je da probam da nadjem IAT 16B16, sa kljucem, ali nisam gadljiv ni na druge kvalitetne opcije, tipa Rohm ili nesto slicno. Ako ne nadjem odgovarajuci u relativno kratkom roku, verovatno u uceti kineza, ali samo kao privremeno resenje. Steta na busilici drzati nesto sto joj smanjuje preciznost nekoliko puta.