Nova masina - Stubna Busilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Nova masina - Stubna Busilica

Post by BR »

Posle poprilicno dugog trazenja na kraju sam uspeo da nadjem stubnu buslilicu koja ispunjava skoro sve moje zahteve.

NOS, ili New Old Stock Sarlah B13. Napravljena je 1991, ali je od onda stajala u originalnom pakovanju. Uz nju je doslo i uputstvo, i rezultati tehnickih ispitivanja. Apsolutno sam siguran da je mene cekala do sada.

Sa obzirom da je onako, bas lagana, juce smo se nas trojca posteno zezali sa prebacivanjem. Na zalost, prikljucivanje trazi dodatne prepravke po radionici, tako da ce pustanje u pogon sacekati.

Image

Image

Motor je 0.55 KW 10 Brzina od 355 do 2500, u dve grupe po 5, a vreteno ima MK1 konus, sto joj je i jedina mana. Bilo bi bolje da je MK2, ali, nekako mi se cini da fabrika ne prima vise reklamacije.

Tezina busilice je 150 kg, a po fabrickom kontrolnom kartonu, odstupanje vretena je 0.01mm. Najvce odstupanje stola od up[ravnosti na vreteno je 0.04 mm, na 150 mm od ose vretena.

Uz nju je dosao i oruginalni razvodni orman, sa dve sklopke, osiguracima i bimetalnom zastitom.

Image

Prvi sledeci korak je kupovina kabla i izvodjenje instalacije. Pokusavam da nadjem utikace i uticnice IP44, a kabl bi verovatno trebao da bude 5x2.5 PP-J.

Takodje, posto uz Futer koji je na njoj nije dosao kljuc, u potrazi sam i za novim futerom. Trenutna ideja je da probam da nadjem IAT 16B16, sa kljucem, ali nisam gadljiv ni na druge kvalitetne opcije, tipa Rohm ili nesto slicno. Ako ne nadjem odgovarajuci u relativno kratkom roku, verovatno u uceti kineza, ali samo kao privremeno resenje. Steta na busilici drzati nesto sto joj smanjuje preciznost nekoliko puta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda gresim, al tu ti treba kabl 4X2.5 (nula ti ne treba za trofazni motor).

Cestitke na kupovini, i dugo da je trosis.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Hvala.

Gresis, nije samo torfazni motor, ima i sijalicu koja rad na 220v, pa u razvonoj kutiji ima cetiri prikljucka, jedan za nulu, i tri za faze.
Last edited by BR on 01 Mar 2015 18:30, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

BR wrote:Hvala.

Gresis, nije samo torfazni motor, ima i sijalicu koja rad na 220v, pa u razvonoj kutiji ima cetiri prikljucka, jedan za nulu, i tri za faze.
- и шраф на лиму доле лево за пету жицу - за уземљење

доста ти је и 5Х1,5 кабл
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

nek je sa srecom prinova i da te dugo sluz,i da zaradis pare sa njom! :prsgore: :skool:
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Hvala.

Feniks, tako sam i mislio, ali imam jos neke ideje, pa da ne bi kupovao dupli kabl. Jedna od ideja je i da napravim dodatni razvodni orman, sa 3 izlaza po 220, za ostale sitne alate. Naravno, uvek ce raditi samo po jedna masina. A onda iz tog ormana vodim sve tri faze do ormana busilice.

Mnogo veci problem je izgleda nalazenje adekvatnog futera :(
Last edited by BR on 01 Mar 2015 20:13, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Једино код нас (бивша ЈУ) је било по стандарду да за све утичнице иде 2,5 # жица. У Немачкојје за 1,5# дозвољено оптерећење 20А.
јпак, твоја машина (што рек'о Сремац комшији који је гледао како пада силазећи са тавана "Мојтаван, моје лотре, силазим како ја хоћу")
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

prava busilica :prs:

mislim da je tesko naci kabel 4xnesto-odavno,uglavnom je 5x...

koliko je malo kostala?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije tesko, imam 50-tak metara :) (tacnije ima kum)
Licnasti, al sa dosta krutom oblogom, sto ce reci za neko "polufiksno" polaganje :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Glavni problem kod Rece je sto nece da prodaju fizickim licima, a ne znam nikoga ko drzi njihovu opremu u maloprodaji.. Probao sam pre nekoliko godina da kupim nesto kod njih, bezuspesno.
Last edited by BR on 02 Mar 2015 07:15, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pozovi, proveri stanje,... i javi kataloski broj :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Hvala puno na ponudi, drzim te za rec, kada mi pet nesto bude trebalo od Rece. Resio sam problem kod BTS-a.

Uzeo sam Rohm Supru 3-16, nisu imali Spiro. Fali mi jos samo MK1 na B16 adapter, ali to treba da dobijem do kraja nedelje. Jedini problem je sto ne smes da pustis dete u prodavnicu bombona. Uzeo sam jos neke Daperove sitnice, koje mi trebaju za sledece projekte.

Posto me bas mrzi da se zezam sa incnim T trackom i njegovim prebacivanjem iz iniostranstva, pravim ga. I jos po koju sitnicu za sto za busilicu, kao sto je firung sa digitalnim ocitavanjem pozicije.
Last edited by BR on 02 Mar 2015 22:13, edited 1 time in total.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Video sam oglas za te Sarlahe. Tip je imao 3 komada za prodaju. Problem mi je 3-fazna struja. Verovali ili ne u bloku 45 postoji samo monofazna struja.
U svakom slucaju, nek te dobro služi.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Masina obecava, a koja je cena?
Post Reply