tablesaw station

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
munja
Pred-majstorsko zvanje

tablesaw station

Post by munja »

Pozdrav svima, eto mene nakon dugo vremena :)

Naime, imam ovaj cirkular
https://www.google.hr/search?q=toolson+ ... B225%3B225

sad bih ja htio napraviti tablesaw station poput nebrojenih na youtube-u :) ali s tim da bi ja mijenjao i radnu ploču, a firung bi ostavio isti.
U glavi već imam kako bih pričvrstio firung, ali nemam ideju što upotrijebiti za radnu ploču. Da li ići na ljepljeni masiv debljine 25mm, ivericu sa onim bijelim laminatom gore ili nešto treće? Skinuo bih skroz postojeću alu ploču i stavio nešto drugo, naravno veće :)

Hvala na idejama i sugestijama :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa svim debelim polcama je gubitak dubine reza. Prednost je naravno krutost i umirivanje vibracija.

Mozda da zadrzis postojecu plocu pa da je tretiras ko "umetak" u novoj vecoj, koja onda moze da bude od cega god hoces.
Masiv ne bih koristio, pre recimo sper te debljine, presvucen laminatom sa gornje strane.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Ploču ostavi a okolo postavi iveral i kantiraj drvenim letvicama.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Problem sa svim debelim polcama je gubitak dubine reza. Prednost je naravno krutost i umirivanje vibracija.

Mozda da zadrzis postojecu plocu pa da je tretiras ko "umetak" u novoj vecoj, koja onda moze da bude od cega god hoces.
Masiv ne bih koristio, pre recimo sper te debljine, presvucen laminatom sa gornje strane.
gubitak od cca pola centimetra (koliko mislim da bih izgubio me ne brine previše :)
nebih zadržavao postojeću pošto ima prilično loše "miter slots" pa su praktički neupotrebljivi, a i nije baš nešto jako ravna.

našao sam onu građevinsku šperploču sa onim crnim laminatom s jedne strane grubim, s druge glatkim, debljine 18mm. da li bi to bilo dovoljno za ovo kako sam ja to zamislio?
da li bi iverica sa laminatom 18-19mm bila dovoljna?
napominjem da bi postojeću radnu ploču bacio u smeće :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako su miter slots "losi"? Krivi, neravni, nisu u vinklu, grubi... ?
Daju se obraditi cak i rucnom glodalicom posto je ploca od Al, samo treba odgovarajuce glodalo.

Ako je ploca kriva, i to se da srediti, par letvi ili profila ispod, par srafova kroz njih i nategnes gde vec treba dok ne bude ravna.

Da ploca ostaje ovih dimenzija sper od 18-19mm bi bio OK (uz isti ovakav sistem "ispravljanja/ukrucivanja"). Medjutim posto ti hoces vecu plocu, a pretpostavljam da ce to biti bar duplo vece, ta debljina mi vec deluje tanko na tim dimenzijama.

Nadalje, ne znam kakva je konstrukcija masine, to jest sta je sve vezano za plocu a sta za kuciste, pa i tu moze da bude dosta zezanja dok kod originalne ploce vec imas sve gotovo.

Naravno, zavisi i koliko preradjujes celu stvar. Dal pravis novo kuciste, zadrzavas staro, neka kombinacija...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ta šperploča koju spominješ je breza ili topola sa tego filmom, a to nije laminat. Ako si možeš priuštiti, kompakt ploča debljine 13 mm, uz odgovarajuće postolje bi bila savršeno rješenje.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Kako su miter slots "losi"? Krivi, neravni, nisu u vinklu, grubi... ?
Daju se obraditi cak i rucnom glodalicom posto je ploca od Al, samo treba odgovarajuce glodalo.

Ako je ploca kriva, i to se da srediti, par letvi ili profila ispod, par srafova kroz njih i nategnes gde vec treba dok ne bude ravna.

Da ploca ostaje ovih dimenzija sper od 18-19mm bi bio OK (uz isti ovakav sistem "ispravljanja/ukrucivanja"). Medjutim posto ti hoces vecu plocu, a pretpostavljam da ce to biti bar duplo vece, ta debljina mi vec deluje tanko na tim dimenzijama.

Nadalje, ne znam kakva je konstrukcija masine, to jest sta je sve vezano za plocu a sta za kuciste, pa i tu moze da bude dosta zezanja dok kod originalne ploce vec imas sve gotovo.

Naravno, zavisi i koliko preradjujes celu stvar. Dal pravis novo kuciste, zadrzavas staro, neka kombinacija...
Profil istih je malo čudan, nije ravan, a nisu iste širine cijelom dužinom. pretpostavljam da su u vinkli, mogu izmjeriti pa provjeriti.
Pretpostavljam da bi onda trebao potegnuti glodalicom ravno po njima da ih dobijem da budu jednaki?
Koliko sam vidio ništa nije vezano za nju, a i ima problem što nema klasične "inserte" već se četvrtina ploče diže da bi se promijenio list i to nikako ne sjeda kak treba nazad, i tu nastaju problemi kad se list pile naginje na npr 45 stupnjeva, onda udara o aluminij, a od ispod se nikako nemože napraviti da se izreže i ubaci "insert plate".
možda da postojeću ploču izravnam na način kako si rekao pa na nju ovaj šper sa ovim crnim glatkim zašerafim? ako bi tako radio, koliko duboki miter slot da uglodam? da li da u njega stavljam alu profil da lakše klizi?
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

BILJEŽNIK wrote:Ta šperploča koju spominješ je breza ili topola sa tego filmom, a to nije laminat. Ako si možeš priuštiti, kompakt ploča debljine 13 mm, uz odgovarajuće postolje bi bila savršeno rješenje.
misliš da bi 13mm bilo dovoljno???? treba i miter slotove u nju uglodati.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Sigurno dovoljno... 5 mm uglodaj
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

BILJEŽNIK wrote:Sigurno dovoljno... 5 mm uglodaj
tih 13mm bu dovoljno ak maknem postojeću ploču?? koliko to cca košta i di toga ima u našem kraju? :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Dosta bude, tvrda je i teška kao kamen. Cijena je oko 100 Eura po kvadratu. Frischeis ti je najbliži pa pitaj.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

BILJEŽNIK wrote:Dosta bude, tvrda je i teška kao kamen. Cijena je oko 100 Eura po kvadratu. Frischeis ti je najbliži pa pitaj.
uhhhhh, preskupo mi je to :(
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

E, a jel mogu staviti obicni sper ili masiv i gore nekako zalijepiti laminat za podove kojeg imam jos odavno?
znam da zvuci glupo al to mi je sad palo napamet :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve moze, pitanje je kako ce da radi :)

Lainat za pod pored svoje prednosti to jest ekstra tvrde povrsine, ima i nekoliko mana. Najpre radi sa vlagom vise nego sper. Drugo, nije ga bas najlakse zalepiti a da to bude zalepljeno kako treba, to jest tvrdo. I na kraju jako tesko je izbeci da na sastavima bar malo ne pobegne, izvije se i slicno. Na patosu to izgleda perfektno, al kao podloga za masinu je druga pesma.

Kad smo pominjali laminat, nismo mislili na taj za pod, vec ono sto se nekada zvalo ultraplast (ili ultrapas kako je vec ko naucio), a sada ga trgovci zovu laminat.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Mislim da ti je verzija s građevinskim šperom (blažujka) sasvim solidna.
To što kaže Bole da je pretanka za veće dimenzije je točno, ali baš nigdje ne piše da s donje strane ne možeš zalijepiti pojačanja koja budu ukrutila cijelu ploču, a opet na mjestima gdje treba biti tanko (motor) ostaje tanko i u ne prevelikoj površini.

Tu se spominje lijepljenje laminata na šper ili masiv, pa da upitam nešto slično.
Na ovom forumu sam pročital da je netko imao polustol. Točno to i ja imam. U sredini mi je "potonuo" <1mm kaj sam saznal nedavno kad sam maloj slagal sobu i na pojedinim spojevima vidim da ne klapaju kak bi trebali.
Rodila se ideja za koju nisam siguran da je praktična pa da pitam iskusnije.
Imam nešto malo starog i zdravog klasičnog parketa bukve (21 debelo 400x70). Koliko bi bilo pametno složiti stol iz punog drva (letve) debljine ~45mm i na njega zalijepiti parket?
Mislim da bi s time dobil na čvrstoći i glatkoći gornjeg sloja, ali kako bi se ta kombinacija ponašala pri udarcima?
Post Reply