Glodalice 500 - 700 W

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
SSmajstor
Šegrt

Glodalice 500 - 700 W

Post by SSmajstor »

Poz,

Zamoljen da predstavim svoju glodalicu, odlučio sam stavit u širi kontekst glodalicu tj. u koju kategoriju spada.

Ovdje govorim o mali glodalicama, jednoručnim koju s svojom višefunkcionalnim nastavcima čine jednu cjelinu.
Modeli koju su na tržištu:
Bosch http://www.amazon.de/Bosch-Professional ... ch+gkf+600

DeWalt http://www.amazon.de/Dewalt-kantenfr%C3 ... antenfrase

Festool http://www.amazon.de/Festool-Kantenfr%C ... 3P20GRKJPZ

http://www.amazon.de/Festool-Modul-Kant ... tool+700+W

Makita http://www.amazon.de/UD-Shop-RT0700CX2- ... BRXEYVH01K

Neke su dostupne na našim tržištima s određenom količinom priborom i pomagalima, pa se verzije mogu razlikovati.

Nije da sam bio u dilemi, ali čim sam vidio Makitu odmah sam znao da je to iduća kupovina prije cca 1 god.
Pošto sam koristio glodalicu (maktec 900W-MT361) uvidio sam da je to pomalo mučenje i htio sam multifunkcionalni alat i tako je srećom prilika spala kupnja na ovaj model (kasnije sam kupio veću Makitu samo jer trebam nešto za stol i bila je na akciji Makita RP2300).

Da recimo birate prvu glodalicu koju planirate kupiti, definitivno bi vam preporučio nešto ovakvog, ali samo ako dolazi s "standardnom" bazom na kojoj je moguće fino podešavanje dubine.

Nešto konkretno o Makitinoj CX2 (u Europi postoji i CX3, koja u tom trenutku nije bila dostupna kod uvoznika).

1. Jako dobra izvedba svih dijelova koji dolaze s njom (izuzev paralelne vodilice koja je najobičniji pleh lima), dobije se i kofer (torba) i lako je prenosiva. Na bazama od aluminija se vidi strojna obrada izlivenog aluminija koji je dodatno brušen kako bi prihvat alata bio idealan. Znači da kalupi nisu dovoljno točni.
2. Dolazi s adapterima za prihvat 6 i 8 mm, ali isključivo radim s 8 mm.
3. Svi adapteri su lako namjestivi i promjenjivi, svi imaju milimetarsku skalu osim "standardne" baze koja ima i fino podešavanje 1 krug= 1mm.
4. Sve adaptere sam probao i mogu reći da su izuzetno funkcionalni do te mjere da s kombinacijom više glodala i shodno tome više prolaza zamjenjuju veća glodala prihvata 12 mm.
5. Karakteristike ima regulaciju okretaja, soft start, elektroniku za održavanje brzine pod opterećenjem, nema kočenje motorom.
6. Ergonomski je jako dobra da li radili jednoručno ili dvoručno, mekani prihvat svih baza, tako da je moguće duže raditi. Primjetno zagrijavanje kod jednoručnog rada, pa je malo toplije, ali je moguće raditi.
7. S obzirom na izveden prekidač i iskustva drugih jako je korišten alat u CNC mašinama, lagano je podešavanje okretaja.
8. Čak sam i stavio duža glodala 75 i 95 mm s dužinom noža 32 i 40 mm i radio s jednoručnom bazom, te su u tom radu primjetne vibracije ako se skida puno materijala, pa preporuka polagano i strpljivo.
9. Osjećaj u radu je varajući, jako lagana i okretne kad je dignete nemate osjećaj rotirajućih masa, veoma moćna za tako malu snagu i po subjektivnom osjećaju snaga identična kao u amaterskim glodalicama snage 1000 W, možda i više. Jednom riječju vuk u janjećoj koži po radu i opasnosti.

Da rezimiram izuzetno sam zadovoljan s alatom i odradio sam brdo poslova od kantiranja, normalnih rezova, krivolinijskih s adapterom koji dolazi s njom do rezanja pod kutom, jedino nije bila ispod stola. Napravio sam i sve prednjice u kuhinji od MDF (evo i slika).

Image
top10
Šegrt

Post by top10 »

Osobno sam prije cca1 godinu nabavio istu i potpisujem sve što ste naveli. Svakako bih napomenuo da nije baš predviđena za "veća" glodala i da pri tome koeficijen sigurnosti dosta varira, naročito sa malim bazama izuzev uranjajuće. Međutim za sve ostalo je fantastična, uključivo i cijenu, te prihvat glodala od 8mm. Brzina obrade rubova "iz ruke" je kao da pišeš olovkom i višestruko brža od stolne glodalice.
Tko spava, nije budan!
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

svaka čast za izveštaj i svoje mišljenje
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

bravo i od mene za opsirniji komentar
nacekao se ja komentara ;)
pa dok sam cekao bio i do makite , i jeste bila akcija pre jedno cca godinu dana i kod nas
a trenutno nije bio model Makita RT0700CX2 , tako da mi ostaje za u buduce da pogledam opet
i posle ovo ovde sto citam , kad se resim za moju prvu glodalicu , mislim da je prva u izboru
pozz
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

I ja se priključujem hvaljenju gore navedene Makite.
Sve što sam probao sa njom odrađuje korektno.
Probao sam i da "pišem" slobodnom rukom po drvetu i više sam nego zadovoljan postignutim.
Jedino to grijanje može da smeta. Mene je to u pošetku brinulo ali vidim da svi imaju taj "problem"
Post Reply