Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara
Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara
Procitao sam dosta tema na ovo pitanje (ne samo na ovom forumu) i znam da je ovo pitanje prozvakano vec puno puta, ali i dalje sam u nedoumici, pa sve mislim mozda koji dodatni savjet ipak pomogne.
Kao prvi od stacionarnih strojeva koje bi kupio je stolna pila, odn. cirkular. Ne znam ni sam koliko sam youtube videa odgledao, cak sam se opasno zapalio da napravim sam jednog, prvo mozda montazom rucnog cirkulara naopako, ali kad sam pobrojao materijal koji bi mi trebao + vrijeme kojeg i nemam bas pretjerano u zadnje vrijeme (ali ocekujem da ce se to ipak malo popraviti), sumnjam da bi napravio ista bolje od ovih "jeftinijih" verzija, koje, koliko sam shvatio uz malo dorade i nisu tako lose za hobi. Na kraju sam ipak odlucio investirati u gotovi proizvod, pa sad imam brojne dileme. Vec sam odlucio kupiti i skuplji uredjaj, pa nakon nekih recenzija odustao i opet se vratio "jeftinijim", pa opet skupljim, pa sam zakljucio da su ovi sa indukcijskim motorima bolji, ali su vecinom gradjevinarski (nisu toliko precizni), pa mi treba utor na ploci, pa mozda mogu i bez njega.
Stalno se samaram nekim kompromisima, jedno na ustrb drugog, dok nisam u moru ponude naisao na ovaj Einhellov model: Cross Cut Saw RT-CC 315 U (pise u pravilima foruma da se ne smiju stavljati linkovi, ali na stranicama Einhella se lako nadje uz detaljan opis). Cijena se krece okvirno oko 400 eura, i to mi je dosta vise nego sam planirao potrositi, ali kad se sjetim na kakve sam sve gluposti trosio novce, toliko bi nategnuo ako bi mi se isplatilo na neko duze razdoblje (citaj: za moje potrebe vjerojatno do starosti). Ovo je jedini model u tom cjenovnom rangu koji ima indukcijski motor i utore za npr. sanjke, a uz to mi (barem po slikama) izgleda solidno. Ima li tko ikakvih iskustava sa ovim modelom ili ima preporuku za nesto drugo? Svaki savjet je dobrodosao i sto se tice motora i sto se tice konstrukcije, posebno ploce. Naletio sam na svega nekoliko recenzija za taj model i dosta su podjeljene.
Stovise, moze i neka jeftinija varijanta, samo da ne pozalim poslije. Nemam puno iskustva, ali sam se ozbiljno zagrijao i kad vec investiram, htio bi ipak da na kraju budem zadovoljan odabranim. Unaprijed hvala svima na odgovorima.
Kao prvi od stacionarnih strojeva koje bi kupio je stolna pila, odn. cirkular. Ne znam ni sam koliko sam youtube videa odgledao, cak sam se opasno zapalio da napravim sam jednog, prvo mozda montazom rucnog cirkulara naopako, ali kad sam pobrojao materijal koji bi mi trebao + vrijeme kojeg i nemam bas pretjerano u zadnje vrijeme (ali ocekujem da ce se to ipak malo popraviti), sumnjam da bi napravio ista bolje od ovih "jeftinijih" verzija, koje, koliko sam shvatio uz malo dorade i nisu tako lose za hobi. Na kraju sam ipak odlucio investirati u gotovi proizvod, pa sad imam brojne dileme. Vec sam odlucio kupiti i skuplji uredjaj, pa nakon nekih recenzija odustao i opet se vratio "jeftinijim", pa opet skupljim, pa sam zakljucio da su ovi sa indukcijskim motorima bolji, ali su vecinom gradjevinarski (nisu toliko precizni), pa mi treba utor na ploci, pa mozda mogu i bez njega.
Stalno se samaram nekim kompromisima, jedno na ustrb drugog, dok nisam u moru ponude naisao na ovaj Einhellov model: Cross Cut Saw RT-CC 315 U (pise u pravilima foruma da se ne smiju stavljati linkovi, ali na stranicama Einhella se lako nadje uz detaljan opis). Cijena se krece okvirno oko 400 eura, i to mi je dosta vise nego sam planirao potrositi, ali kad se sjetim na kakve sam sve gluposti trosio novce, toliko bi nategnuo ako bi mi se isplatilo na neko duze razdoblje (citaj: za moje potrebe vjerojatno do starosti). Ovo je jedini model u tom cjenovnom rangu koji ima indukcijski motor i utore za npr. sanjke, a uz to mi (barem po slikama) izgleda solidno. Ima li tko ikakvih iskustava sa ovim modelom ili ima preporuku za nesto drugo? Svaki savjet je dobrodosao i sto se tice motora i sto se tice konstrukcije, posebno ploce. Naletio sam na svega nekoliko recenzija za taj model i dosta su podjeljene.
Stovise, moze i neka jeftinija varijanta, samo da ne pozalim poslije. Nemam puno iskustva, ali sam se ozbiljno zagrijao i kad vec investiram, htio bi ipak da na kraju budem zadovoljan odabranim. Unaprijed hvala svima na odgovorima.
I ja sam imao dileme ali su tesko resive u ovoj zemlji (ili na Balkanu, svejedno, nisi naveo mesto odakle si u profilu, za to grizu ovde na forumu:)) gde imas ili nesto skupo i dobro i jeftino i krsh.
Za ta pare imas Bosch zeleni sto, koji je nesto jeftiniji, ali ako uzmes i limeni sto, izadje isto. Sve ispod je zaista bez veze, a preko toga samo Bosch "plavi" veci sto.
Taj Einhell je klimav sav i nikakav. Korektno izgleda na slici, ali uzivo ne smes da ga pogledas popreko.
A i ne znam sto bi isao ispod Bosch-a na poluraspadnuti Einhell za iste pare! 
Za ta pare imas Bosch zeleni sto, koji je nesto jeftiniji, ali ako uzmes i limeni sto, izadje isto. Sve ispod je zaista bez veze, a preko toga samo Bosch "plavi" veci sto.
Taj Einhell je klimav sav i nikakav. Korektno izgleda na slici, ali uzivo ne smes da ga pogledas popreko.

otkud ti znas posto je taj bosch kod njega, kad mu taj einhel kosta 400e ? Kod nas tog modela nema, ali slicni su 150-200e.miki_bgd wrote:Za ta pare imas Bosch zeleni sto, koji je nesto jeftiniji
Last edited by Pezzo on 28 Sep 2014 22:21, edited 1 time in total.
Tačno je da kod nas nema takvog Einhela ali nema ni sličnog. Ono što ima kod nas je neka njihova skalamerija sa limenim stolom za razliku od ovog gde je sto i štuc kolica od aluminijuma. Dobra stvar je što su i štuc kolica uz sam list testere pa nema potrebe za dodatke za poprečni rez jer je i ovaj cirkular po samom nazivu za taj poprečni rez. Ipak ako je za poređenje dao bih prednost zelenom Bošu (mislim da je pts 10) koji je ipak širih mogućnosti jer ima proširenje stola što ima značaja kod sečenja širih komada i mislim da je prilagođeniji nekim amaterskim potrebama. Pored indukcionog motora taj Einhel ima i nešto veći list testere 315mm u poređenju sa Bošovih 250mm. Å ta će prevagnuti to je na tebi
Nema ga bas ni kod nas, nasao sam ga samo na nekoj web trgovini, ali sada kako je Hrvatska u EU, nema vise carine, pa bas da ga narucim i iz Njemacke, Austrije ili gdje ga vec nadjem, mislim da bi i uz troskove slanja mogao biti jeftiniji nego da ga tu kupujem. Npr. u Sloveniji sam nasao neki Ryobi koji je skoro 100e jeftiniji nego u Hrvatskoj. Dostava unutar Slovenije je 5e. Slovenska granica mi nije daleko, bas i da ne salju van Slovenije. Jedino sto sam procitao za taj Ryobi da ljudi bas i nisu zadovoljni. Sto ne znaci da necu naci neke druge masine "ispod cijene".
Sto se tice tog Boscha (pts 10), gledao sam i njega. Najpovoljnije sto sam uspio naci u Hrvatskoj je 325e i to netko prodaje privatno, ali je jos zapakiran u kutiji. Problem je sto sam i za te - nazivno bolje strojeve citao da pate od slicnih problema kao i ovi jeftini - neprecizna vodilica, klimavi dodaci i sl. Ako je to prva stvar koju moram popraviti, bez obzira bio jeftiniji ili skuplji stroj, onda cu radje kupiti jeftiniji, a za razliku u novcu kupiti bolju pilu.
Ono sa cim nisam na cisto je ta razlika izmedju indukcijskog i kolektorskog motora. Koliko se zapravo trose kolektorski motori kod cirkulara? Ima li to za hobi rad ikakvog znacaja? Jos uvijek ne znam koliko cu raditi s cirkularom, imam dosta ideja, mozda s vremenom i neke zahtjevnije projekte - htio bi samo da me sluzi sto duze moze i sa sto manje popravaka.
Sto se tice tog Boscha (pts 10), gledao sam i njega. Najpovoljnije sto sam uspio naci u Hrvatskoj je 325e i to netko prodaje privatno, ali je jos zapakiran u kutiji. Problem je sto sam i za te - nazivno bolje strojeve citao da pate od slicnih problema kao i ovi jeftini - neprecizna vodilica, klimavi dodaci i sl. Ako je to prva stvar koju moram popraviti, bez obzira bio jeftiniji ili skuplji stroj, onda cu radje kupiti jeftiniji, a za razliku u novcu kupiti bolju pilu.
Ono sa cim nisam na cisto je ta razlika izmedju indukcijskog i kolektorskog motora. Koliko se zapravo trose kolektorski motori kod cirkulara? Ima li to za hobi rad ikakvog znacaja? Jos uvijek ne znam koliko cu raditi s cirkularom, imam dosta ideja, mozda s vremenom i neke zahtjevnije projekte - htio bi samo da me sluzi sto duze moze i sa sto manje popravaka.
Last edited by zugs on 28 Sep 2014 23:29, edited 1 time in total.
http://www.prodavnicaalata.rs/sr/proizv ... nhell/2687bule wrote:Tačno je da kod nas nema takvog Einhela ali nema ni sličnog.
i taj 315U je 2800 o/min, a ovaj je 4800.
Opet ste ma navukli da razmisljam o Boshu PTS 10, nasao ga u Sloveniji za ravno 300E, dostava besplatna u najblizu postu (sto je u mom slucaju Metlika - 30-ak km daleko). Ipak, nakon jos malo citanja, opet se vracam na indukcijski motor, pogotovo nakon sto sam procitao da je jednom covjeku tu na forumu dva puta pregorio motor na tom istom Boschu. Za cirkular mi se indukcijski motor cini idealnim - malo ili nikakvo odrzavanje, tih, jednostavne konstrukcije (malo toga se moze pokvariti), jedini problem koji vidim je skupo rjesenje za eventualnu kontrolu brzine vrtnje. Je li to uopce potrebno? Mislim, koristi li to itko na cirkularu? Negdje sam citao da su idealne brzine vrtnje pile izmedju 3600 i 4800 o/min, neki kazu da bi se odredjene vrste drveta trebale rezati brze, neke sporije, ali ni na jednom cirkularu nisam vidio da ima regulaciju brzine. Ili se varam? Ako je to fiksno i nema previse veze, onda verzija cirkulara sa indukcijskim motorom ima debelu prednost pred univerzalnim.
Alat se kupuje prema potrebama, a sta ti ocekujes sve od njega za 300-400e je drugo i diskutabilno pitanje. Uglavnom, einhell je igracka iz samousluge i neku preciznost i dugotrajnost ne treba ocekivati. I kao sto je napisao @Miki, uverices se i sam da je to cesto i klimavo i sa luftom, lako ce mu se po nesto i polomiti, jer u jeftinu robu niko ne ugradjuje visoko kvalitetne materijale. Taj Bosch bi trebalo da zadovolji, a mozda ti bude odgovarala i makita mlt100 za stotinak eura skuplja ? Znaci sve zavisi sta seces i u kojim kolicinama i kolika ti je preciznost neophodna. Taj izbor ni profesionalcima nije uvek bas lak, jer su i razlike u cenama nekad jako velike.
Bosch istina da ima manji list, ali, brzina oboda testere je 133m/s, dok je kod Einhella to 94m/s.
Nije bitan samo precnik testere nego i broj obrtaja, a on je kod Bosch-a stabilniji.
I Einhell i Bosch se prave u Kini, ali Bosch se pravi po dizajnu iz nemacke i sa delovima iz celog sveta. Testerea je recimo osnovna, ali je ipak iz Italije, iz Bosch-ove fabrike koju su nedavno kupili.
Dok je Einhell ipak samo Kinez koji nemacka firma (kao nas Woby ili Villager) jednostavno brendira.
Izmedju Boscha mozes samo da imas dilemu da li uzeti Makitu ili Metabo, ali kada se popnes toliko, opet Bosch za malo vise para dominira sa GTS 10 XC stolom, koji je po meni najbolji na svetu za amatersku i poluprofi upotrebu, sto se PORTABL masina tice.
Naravno da ima boljih, ali par stotina KG im je tezina, sto za mene recimo nije prihvatljivo u ovom momentu!
Na kraju, mozda jos da pogledas:
Evolution Rage5 stona testera 255mm
Britanski Einhell, samo ozbiljniji naravno, a listovi su japanski, dosta dobri. Ali opet, za te pare, ja bih Bosch.
Nije bitan samo precnik testere nego i broj obrtaja, a on je kod Bosch-a stabilniji.
I Einhell i Bosch se prave u Kini, ali Bosch se pravi po dizajnu iz nemacke i sa delovima iz celog sveta. Testerea je recimo osnovna, ali je ipak iz Italije, iz Bosch-ove fabrike koju su nedavno kupili.
Dok je Einhell ipak samo Kinez koji nemacka firma (kao nas Woby ili Villager) jednostavno brendira.
Izmedju Boscha mozes samo da imas dilemu da li uzeti Makitu ili Metabo, ali kada se popnes toliko, opet Bosch za malo vise para dominira sa GTS 10 XC stolom, koji je po meni najbolji na svetu za amatersku i poluprofi upotrebu, sto se PORTABL masina tice.
Naravno da ima boljih, ali par stotina KG im je tezina, sto za mene recimo nije prihvatljivo u ovom momentu!
Na kraju, mozda jos da pogledas:
Evolution Rage5 stona testera 255mm
Britanski Einhell, samo ozbiljniji naravno, a listovi su japanski, dosta dobri. Ali opet, za te pare, ja bih Bosch.

Hvala na odgovoru. Ovakve sam se infromacije nadao dobiti. Vec sam gledao Evolution Rage5, ne cini se losa, barem po videu i nekim osvrtima, ali dok sam citao engleske forume (engleski Amazon i eBay su mi interesantni zbog EU, nema vise carine za Hrvatsku), najvise su preporucali Axminster TS-200: http://www.axminster.co.uk/axminster-ho ... -table-saw . Kao, za hobi nema boljeg. Uz dodatke ta pila izgleda poprilicno ozbiljno (jes i da kosta), a prednosti su joj upravo indukcijski motor i ploca od ljevanog zeljeza. Sa postarinom iz Engleske dosla bi me ravno 400eura, ali problem se javlja sa servisom. Ako nesto treba reklamirati, sumnjam da cu naci servis u blizini, pa salji nazad u Englesku, a troskovi samo rastu.
Koliko god bi bilo zgodno imati indukcijski motor, sve mi se cini da cu se ipak morati okrenuti prema cirkularima sa univerzalnim motorom. Citajuci ovaj forum, ako sam dobro shvatio - generalni zakljucak je da je u nekoj hobi klasi najbolja investicija metabo ts-250. U Milica je 600e novi, a trazenjem po internetu nasao sam stari oglas gdje je prodan za 250e. Mozda se i meni posreci, pa naletim na nesto takvo. Ako ne, jos cu razmisliti o tom Boschu, samo, moram ga napokon vidjeti u zivo.
Koliko god bi bilo zgodno imati indukcijski motor, sve mi se cini da cu se ipak morati okrenuti prema cirkularima sa univerzalnim motorom. Citajuci ovaj forum, ako sam dobro shvatio - generalni zakljucak je da je u nekoj hobi klasi najbolja investicija metabo ts-250. U Milica je 600e novi, a trazenjem po internetu nasao sam stari oglas gdje je prodan za 250e. Mozda se i meni posreci, pa naletim na nesto takvo. Ako ne, jos cu razmisliti o tom Boschu, samo, moram ga napokon vidjeti u zivo.
Axminster je jedna od firmi koja takodje robu pazari iz Kine, ali po svojim specifikacijama, koje su za razliku od Enhela i Womaksa iz mnogo vise klase.
Nadju kineskog proizvodjaca koji ima neki "svoj" model, i onda traze da se u odnosu na taj osnovni doda to i to, da kvalitet obrade bude takav i takav, delovi ovakvi... Ustvari isto ono sto rade i Bosch, Makita... samo sto obicno veliki proizvodjaci imaju svoje modele koje su oni razvili, a trgovacke kuce uzmu od Kineza "njihov" model koji je najcesce po nacrtima nekog ozbiljnijeg brenda (tipicno kopiraju amerikance) kome su nekada pravili seriju.
Kod Kineza je to sasvim normalno, i samo je pitanje koliko narucilac hoce da plati. Sve moze, i vrhunska masinica i najjeftinija varijanta. Biras, hoces li grubo ili fino glodanu plocu, brusenu, dal ce firung da bude ovoliko debeo ili onoliko, koji ce lezajevi da budu, sta ce na masini da pise (napisace sta god ti padne na pamet, tvoje ime ako hoces)...
Meni se ovako "na oko" i po karakteristikama dopada, pogotovu zbog indukcionog motora (koji je prilicna prednost za one koji vole svoje usi
). Imam utisak da je za te novce tesko dobiti nesto bolje.
U svakom slucaju obavezno bih uzeo prosirenje stola.
Ima i "veceg brata" TS-250 sa 1.5KW motorom.
A mozda da razmislis i o: http://www.axminster.co.uk/jet-jts-315-s-site-saw-bench
Sto se servisa tice... to verovatno moze da bude problema. U krajnjoj liniji nista te ne kosta da im posaljes mail i raspitas se kakvi su uslovi za servis, i da li mozda imaju neki servisni centar malo blize od UK (tipa Austrije, Nemacke...)
Nadju kineskog proizvodjaca koji ima neki "svoj" model, i onda traze da se u odnosu na taj osnovni doda to i to, da kvalitet obrade bude takav i takav, delovi ovakvi... Ustvari isto ono sto rade i Bosch, Makita... samo sto obicno veliki proizvodjaci imaju svoje modele koje su oni razvili, a trgovacke kuce uzmu od Kineza "njihov" model koji je najcesce po nacrtima nekog ozbiljnijeg brenda (tipicno kopiraju amerikance) kome su nekada pravili seriju.
Kod Kineza je to sasvim normalno, i samo je pitanje koliko narucilac hoce da plati. Sve moze, i vrhunska masinica i najjeftinija varijanta. Biras, hoces li grubo ili fino glodanu plocu, brusenu, dal ce firung da bude ovoliko debeo ili onoliko, koji ce lezajevi da budu, sta ce na masini da pise (napisace sta god ti padne na pamet, tvoje ime ako hoces)...
Meni se ovako "na oko" i po karakteristikama dopada, pogotovu zbog indukcionog motora (koji je prilicna prednost za one koji vole svoje usi

Ima i "veceg brata" TS-250 sa 1.5KW motorom.
A mozda da razmislis i o: http://www.axminster.co.uk/jet-jts-315-s-site-saw-bench
Sto se servisa tice... to verovatno moze da bude problema. U krajnjoj liniji nista te ne kosta da im posaljes mail i raspitas se kakvi su uslovi za servis, i da li mozda imaju neki servisni centar malo blize od UK (tipa Austrije, Nemacke...)
Pogledaj ovo :
http://www.holzmann-maschinen.at/produc ... vihf4b0893
http://www.holzmann-maschinen.at/produc ... 8otjc76co3
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Ovo je dobro znati, ali u konacnici je nebitno odakle dolazi roba i tko ju proizvodi ako zadovoljava potrebe. Slazu li ju inzenjeri ili cvjecari, kinezi ili brazilci, radi li se u Tanzaniji ili Vijetnamu, potpuno mi je svejedno dok god je kvaliteta zadovoljavajuca. Svatko ima neki svoj nivo kvalitete koji ga zadovoljava i to bi trebalo biti jedino bitno u cijeloj prici. Osim toga, ne znam zasto vecina smatra da ako je kinesko ne valja po defaultu. Lenovo se do nedavno projektirao u Americi, proizvodio u Kini. Sad se projektira, dizajnira i proizvodi u Kini. Obzirom na rast Kineskog gospodarstva, nebi se zacudio da se za koju dekadu okrene ploca, pa Kinezi projektiraju, a ostatak svijeta postane "jeftina" radna snaga. Na kraju krajeva, kinezi su jedna od rijetkih nacija koje imaju svoj vlastiti svemirski program. Da ne pricamo o megalomanskim projektima kao sto su trenutno najvece zgrade, brane i sl. u svijetu. Nit su kinezi blesavi, niti su nesposobni, cini mi se da je vise propaganda u pitanju. Druga je stvar potreba i mogucnosti trzista. Mi bi svi za malo para vrhunsku kvalitetu. Ako si spreman platiti 100E za nesto, onda ces za toliko i dobiti. Kolko para, tolko muzike.mbole wrote:Axminster je jedna od firmi koja takodje robu pazari iz Kine, ali po svojim specifikacijama, koje su za razliku od Enhela i Womaksa iz mnogo vise klase.
Jedino treba od mora ponude izabrati ono sto najvise odskace po nekim zadanim kriterijima.
I meni se cini da je to ono sto odskace za te novce. Vjerojatno ga zato i preporucuju toliko. Sami dodatak je oko 100e. Mislim da se to moze i doraditi, nesto kako sto je ovaj lik napravio (to je taj cirkular):mbole wrote:Meni se ovako "na oko" i po karakteristikama dopada, pogotovu zbog indukcionog motora (koji je prilicna prednost za one koji vole svoje usi). Imam utisak da je za te novce tesko dobiti nesto bolje.
https://www.youtube.com/watch?v=n0yFbiJ ... XhidNjRTpg
https://www.youtube.com/watch?v=goqOY3A ... XhidNjRTpg
I ovaj gore mi je vec na granici financijskih mogucnosti, jet bi ipak bio previse. Ne mislim se profesionalno baviti stolarijom, to je iskljucivo za vlastito zadovoljstvo i unutarnji mir, pa mislim da ce stroj do 400e zadovoljiti moje apetite. Samo mi jos ostaje naci koji. Ako je neki model stvarno jako dobar, pricekat cu jos malo i ustediti toliko. Ali mora biti razlog.mbole wrote:Ima i "veceg brata" TS-250 sa 1.5KW motorom.
Ako nije u krugu 100km, opet moram slati postom, a cim prelazi granicu, cijena postarine je mislim ista islo u Njemacku ili Englesku. Ako sam dobro shvatio taj Axminster je robna kuca u Engleskoj (nema je u drugim zemljama) i to najvise okrenuta bas stolariji. Ljudi su zadovoljni i alatima i uslugom, barem po engleskim forumima.mbole wrote:Sto se servisa tice... to verovatno moze da bude problema. U krajnjoj liniji nista te ne kosta da im posaljes mail i raspitas se kakvi su uslovi za servis, i da li mozda imaju neki servisni centar malo blize od UK (tipa Austrije, Nemacke...)
Last edited by zugs on 30 Sep 2014 16:06, edited 1 time in total.
Uh, ovi su mi malo previse. Moram malo povuci kocnicu, ako se krenem rastezat jos malo za ovo, pa jos malo za ono, bankrotirat cu. Poslije cirkulara, u planu je tracna pila, aka banzek. A jos me ceka i dogradnja kuce. U toj prici me veseli sto cu si napokon napraviti prostoriju samo za sebe u kojoj ce mi biti postena radiona, a ne da se ovako smucam po dvoristu i sjeniku. Samo, po hrvatskoj birokraciji, nacekat cu se jos..ropee wrote:Pogledaj ovo :