Kako dovesti abrihter diht u red

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Lizard
Precizni šegrt

Kako dovesti abrihter diht u red

Post by Lizard »

Kupio sam abrihter diht Woodstar PT85 ...
Image[/url]
...kupio sam ga u odlicnom stanju ali sa tupim nozevima.Odneo sam ga kod majstora koji ostri nozeve i naostrio ih je jako dobro.Ko zilet su sad.Dao mi je naostrene nozeve i zamolio me da nadjem nekog da ih namesti.Nozevi bi trebalo lepo da se nivelisu a ja nikako da nadjem nekog da mi to uradi pa sam hteo vas da pitam mogu li ja to sam i kako ako mogu.

Kao sto sam vec napisao namera mi je da radim pcelarsku opremu za svoje potrebe i mislim da ce ovi alati mocu da mi posluze.
Ovaj alat inace ima nekoliko mana ali se kako se cini sve moze resiti.Ako vam nije tesko a parlate engleski pomalo pogledajte ovaj klip.

https://www.youtube.com/watch?v=E7UKx8ccpC0

Ima , mislim , dva dela.Covek lepo kaze sta su mu mane i kako da se rese.Ja sam razumeo sta da radim sa vodjicom odozgo.Stavi druga jaca i stegne se.Nije mi jasno ovo sa lupkanjem po zadnjoj ploci prilikom regulacije debljine sloja koji se skida.

Voleo bih da i ovu masinu dovedem u red ako je moguce pa vas molim za pomoc koju cu siguran sam dobiti.Unapred hvala
Last edited by Lizard on 16 Jul 2014 22:55, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne lupka po zadnjoj vec po prednjoj ploci (ili sam promasio sta si hteo, nisam gledao ceo klip). Na oko 5:40 zvizne plocu levom rukom sa leve strane.
Stvar je ut ome sto ploca moze da se mrda levo-desno, a posto se spusta/podize po dva kosa slota sa svake strane, ako ode u stranu, istovremeno se jedna strana spusti vise od druge. Kad je zveknuo plocu sa strane, doveo ju je u paralelu sa zadnjom plocom.

Sto se tice podesavanja nozeva, zaista bi bilo dobro da ti to za prvi put pokaze neko ko to zna da radi.

No ako bas nikoga ne mozes da nadjes... dalje ides na sopstvenu odgovornost.
Treba ti POTPUNO ravan recimo plasticni lenjir ili trougao, ili letvica ili bilo sta sto ima jednu ivicu idealno ravnu a nije previse tvrdo da osteti ostricu noza (u sustini moze i metalni lenjir, al onda moras da budes jaaaaaako nezan).

Postavis ga tako da lezi ivicom na zadnjoj ploci (nepomicnoj), i prelazi preko glave. Podesavas visinu nozeva tako da kad ih polako okreces rukom, i ostrica noza zakaci za ivicu lenjira, ne pomeri ga vise od 2-3mm ka prednjoj ploci (lenjir drzis labavo, tek koliko da lezi na ploci celom povrsinom). Pri tom je jako bitno da isto pomeranje dobijes i na levoj i na desnoj strani nozeva.

malo guglanja i imas nacrtano: http://www.glen-l.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2366

ili u obliku filmica: http://www.youtube.com/watch?v=fvbfdzkPPSg
ili http://www.youtube.com/watch?v=1uXh1fx6JE0

Ne znam kako je izvedeno podesavanje na konkretnoj masini, to jest da li ima neki srafcic koji ti olaksava zivot, ali taj posao je generalno veoma dosadan i traaaaaaje. Tu su desete milimetra bitne, a podesavaces ga "metodom uzaludnih pokusaja" :)

U svakom slucaju nikako ne zaboravi da na kraju dobro pritegnes srafove koji drze nozeve, i da tada jos jednom proveris da li su dobro podeseni (kada pritegnes srafove do kraja, sve se malo "napne" i moze da se razdesi.

Postoji i alat kojim se to namesta mnogo lakse (magnet). Pisali smo po forumu o tome, potrazi.
evo DIY varijante, apostoje naravno i fabricke: http://www.youtube.com/watch?v=TrQBQfs3HZk
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Mbole hvala na detaljnom odgovoru.Od prilike sam razumeo sta treba da radim.Kad pridjem masini bice mi valjda jos jasnije.
Ne znam da li je zadnja ili prednja ali lupa se ova koja ide gore dole i jedino mi nije jasno kako da proverim da sam je dobro lupio , da kazem to jest da je sve paralelno.

Sto se tice srafova na osovini koja drzi noz.Najbolje bi bilo da slikam pa da mi kazete koji cemu sluzi.Cetri imbusa drze noz a ima i dva manja ispod koji nisam siguran cemu sluze.U stvari mislim da se nekako steluje visina nozeva njima ali ne znam kako.Davno je prosla ponoc ali me nece mrzeti da odem do garaze i slikam srafove.

BRB
Last edited by Lizard on 17 Jul 2014 02:58, edited 1 time in total.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Image

Image
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

U jednoj poziciji se vide cetri srafa koji drze noz.Ovaj koji pokazujem prstom i isti takav sa druge strane ne znam cemu sluze.Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Provera da li si je dobro lupio se obavlja "odokativnom" metodom :)

Po onome sto pise u user manualu, ta dva srafa bi trebalo da sluze upravo za podesavanje visine nozeva: http://www.free-instruction-manuals.com ... 766259.pdf
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Da ali kako.Ako prvo stegnem ova cetri imbusa onda nema mrdanja tih srafova.Mogu prvo njih da namestim pa onda imbuse ali mi se cini da se tako ne radi.Radnja ne deluje kao neko precizno stelovanje.
Ako neko ima istu ili slicnu masinu i zna kako se radi sa n ozevima neka se izjasni molim.

Mbole hvala
aleksandar111
Precizni šegrt

Post by aleksandar111 »

Ja imam tu masinu, kupio sam je prosle godine a tek sam je otpakovao prije 2,3 mjeseca. Nisam jos nosio nozeve na ostrenje tako da ne znam kako da ti pomognem. Inace, ja se isto pitam kako kad dodje do toga da uradim, jer u pocetku mi je odma noz na prvo probanje ostetio se na nesto sto sam tanjio i sada ostavlja trag na drvetu.
Cini mi se da nije losa masina, za ove stvari koje meni trebaju i vise je nego dobra.
Umetnost je znati zanimljivo pričati, ali je jos veća umetnost znati pažljivo slušati
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Masina deluje ok za DIY radove.Na ovom klipu se vidi da bi moralo da se uradi par stvari da bi radila bolje sto je moguce uraditi.Sto se nozeva tice ne znam koliko ce meni trajati do sledeceg ostrenja.Ovo sto osecam sad pod prstom u odnosu na ono ranije je velika razlika.
Ispod ovog klipa sam procitao jedan komentar u kome jedan od korisnika ove masine kaze da su nozevi koji dolaze uz nju losi i da se istupe posle par dasaka.Palo mi je na pamet da stavim kvalitetne nozeve pa sam to reko majstoru.
Ovi su nekako van standarda malo , tanji su i imaju neke rupe kroz koje idu imbusi i one bi trebalo da se izbuse.To nije nemoguce urediti , zahteva malo vise posla pa bi bilo malo skuplje ali mi se cini da bi onda dobili stvarno upotrebljivu masinu.
Last edited by Lizard on 17 Jul 2014 12:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

RTFM ili ti po naski:
Kad bas nista drugo ne pomogne procitas uputsvo :)

strana 23

Changing the knives (Fig. 11)
• Put the main switch of the machine to OFF position.
• Pull the power supply plug from the socket.
• Block the cutter block guard in the lifted position.
• Release and remove the four knife clamping screws.
• Lift the knives and knife support from the cutter block.
• Remove the chips and any resin from the cutter block
and knife support.
• Place new knives into the cutter block and fix them with
the rectangle slots in both screw heads. (With these two
screws, height-adjustment of the knife is done.)
• Place the knife support onto the knife.
• Slightly tighten the four clamping bolts.
• Repeat these actions for the second knife.
• Then adjust the planer/thicknesser knives exactly with
the output table. Use a ruler that you put onto the output
table.
• By the two set screws, the knife can be adjusted for
height.
• By turning the cutter block and using the ruler, you can
see the height adjustment.
• The knife is exactly set, when the ruler is moved by the
knives not higher than 3 mm.
• After a successful knife setting, all clamping screws must be tightened (8.4 N/m).
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Lizard Pogledaj ovde kako da nastelujes nozeve
https://www.youtube.com/watch?v=1uXh1fx6JE0
Last edited by BG ACA on 18 Jul 2014 09:59, edited 1 time in total.
nenad7
Zarezivač olovaka

Post by nenad7 »

pozdrav, ja imam ovu masinu, samo sto je proizvodjac Womax, ali je potpuno identicna..
ima dosta mana, ali za hobi, i ako ti vreme nije presudan faktor za to sto radis moze da odradi posao.
sad kad sam odgledao ovaj klip, vidim da sve ove masine imaju iste probleme..
prvenstveno ovo oko prednje ploce, ja sam prvo mislio da mi nozevi nisu dobro nastelovani, a onda provalim da prednja ploca nije paralelna sa zadnjom..

granicnik sam "resio" kao i on - stegama stegnem ravno parce drveta, mada to oduzima dosta od sirine noza....
to sad pokusavam da resim na neki drugi nacin...

meni najveci problem prave upravo srafovi koji drze nozeve - mekani su, i bukvalno kad god ostrim/stelujem nozeve imam problem da mi po neki sraf "oblajzne" .... upravo danas sam morao dva da razbusujem, pa leve burgije, pa nekako da ih izvadim.... a posto nisam nasao da kupim iste (glava im je specificna) morao sam da obradjujem neke slicne koje sam nasao... i taman kad sam namestio, i nastelovao nozeve - dok sam stezao, kao sto rece mbole, to se malo razdesilo... pokusam da odvijem - druga dva srafa oblajznu... i sad sve ispocetka...

@Lizard, sto se tice stelovanja nozeva, ta dva srafa koje pokazujes na slici, oni su za stelovanje. prvo popustis ona cetiri koja drze noz, pa sa ta dva stelujes. kad ih zavijas noz se spusta, kad ih odvijas noz se dize.... i to trajeee... kad nastelujes, prvo stegni, ali ne skroz, samo da noz ne bude bas labav dva krajnja srafa koja stezu noz, pa ponovo proveri da li su nozevi ok... e, onda stezi dva srednja srafa, i dotegni dva krajnja.... tako ja radim...

treba vremena da se naviknes, ali kad joj nadjes sve cake, moze lepo da se radi sa ovom masinom, na hobi nivou...
ja je imam oko dve godine, i za te pre (ja je platio oko 18000) ja sam zadovoljan..
ako te zanima jos nesto, pitaj.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Isuvise je mala slika, pa ne vidim lepo srafove koji pritezu noz. Meni su sa slike licili na obicne imbuse sa cilindricnom glavom.
nenad7
Zarezivač olovaka

Post by nenad7 »

Image

nisam uspeo da nadjem ovakve, ali malo "tvrdje" , da se opet ne desi isto... uzeo sam neke sa slicnom glavom, pa sam morao malo da je zaoblim
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, da... takvu socivastu glavu je prilicno tesko pronaci.
Ajde pogledacu sutra u jednoj radnjici blizu trosarine, imaju dosta sirok izbor srafova sa imbus glavama, ali nazalost samo u prohrom varijanti (nisu bas cvrstoce kao sto mogu da budu srafovi u kvalitetu od ugljenicnog celika, ali ipak daleko bolji nego kinezi van kvaliteta).

Ne mogu lepo da procenim sa slike, jel ovo M5 ili M6 i koje je duzine navoj?
Lici mi na recimo M6X18 al isto tako mogao bi da bude i M5X16.
Post Reply