Felder abrihter diker

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
MR47
Precizni šegrt

Felder abrihter diker

Post by MR47 »

Pozdrav,imam u ponudi dotičnu mašinu oznake AD 6 41.,što će značiti da je radna širina 41 cm.Uz abrihter i diker ima i borfuter,ali i jedan problem.Daska širine 10 cm na jednoj strani izlazi pola milimetra tanja.Da li se to može i kako riješiti?Ploča dikera se nalazi na jednom stupu s flanđom za koju je spojena sa 4 šarafa.Može li ma to utjecati što ploča dikera nije pod linealom skroz ravna?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno da ima uticaja.
Ploca mora biti potpuno ravna i potpuno paralelna sa osovinom.
Takodje i nozevi moraju biti tacno nastelovani.
Svaka od ovih stavki za sebe moze da napravi takav problem. Ali ne samo one, vec i mnoge druge nepravilnosti, pogresna stelovanja, istroseni delovi... tako da je svako davanje dijagnoze bez licnog uvida u konkretnu masinu u sustini "gledanje u pasulj".

Sa slika na netu, masina deluje vise nego solidno. Verovatno se isplati uloziti u nju, i srediti je, ali bi ipak bila preporuka da to pogleda neki masinbravar.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Čuj,mašini bi trebao jedan dobar servis,sad koliko bi to mene koštalo neznam,pretpostavljam oko 200 eura da bi se dale ploče obrusiti,izmijeniti lageri i sl.stvari.Mašina je ok,mada je u dosta lošem stanju,ali radi.Cijena joj je 1000 eura.Mislim da nije to neka cifra,ali eto,nebih se zaletio pa da me na kraju izađe 2000 eura.Imam još u ponudi MiniMaxa Lab 300 za 2200 eura,ali je ona monofazna snage 3x 1,8 kW.Sad se dvoumim između toga.Nekako mi se čini da bi motori te snage i k tome jednofazni bili neozbiljni za neki jači posao.S druge strane,MiniMax 300 je skoro nova mašina i nema ulaganja.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

MR47 wrote:Lab 300 za 2200 eura,ali je ona monofazna snage 3x 1,8 kW.Sad se dvoumim između toga.
Monofazna je bila kod nekog u kuci, ili malog zanatlije ili hobiste, a one dzombe sa jakim 3~ motorima su bile po fabrikama, odradile svoje i zardjale po otpadima. Ja se ne bih mislio uopste, te lab-300 su odlicne masine, samo treba da joj obezbedis da ti bude u suvoj prostoriji.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Razumijem te,ali me brine da li će mi ta sanga motora odgovarati za sve poslove?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne znam na kakve poslove mislis i sta nameravas da radis, ali univerzalna masina za sve poslove ne postoji.
Minimax-ovih imas ocuvanih i sa jacim motorima. Na kraju krajeva lakse je i zameniti motor ako bas bude nedovoljan nego remontovati nesto sto je za bacanje. Znas i sam da ko ne plati na mostu, plati na cupriji.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Od poslova koje radim najčešće se nađu stolovi i vrtne garniture,a tu su onda i fosne i grede i sl.Još ak su tome hrastove,neznam kako bi motor od 1,8 kW to odradio.Imao sam mašinu s 3 kW motorom i tu kod blanjanja daske široke 20 cm nije bilo problema.Vele mi da za Feldera dolaze posebni noževi,oštreni sa dvije strane koji imaju rupe u koje sjedaju i tu nema štelovanja.Jedan nož košta 150 kn,a u glavu idu 4.Dal je netlo probao brusit te noževe,jer kolko tvornica veli da kad odu,stavljaju se novi.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako se nozevi ne steluju, ne mozes da ih ostris, posto ce posle svakog ostrenja biti sve nizi i nizi, i vrlo brzo uopste nece skidati materijal. Dakle, vazi fabicka preporuka.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Nemojte zamjeriti zbog šaranja u temi,ali to je tako.Danas mi dolazi kolega i veli da ima kompletno repariranu scm 2000d,za 2500 e i roblanda x 310 za 2000 e.Ako neko može da pomogne.O Scm znam nešto,ali o Roblandu ništa.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Nekada davno sam citao da se na Roblandu tesko podesavaju kolica za cirkular.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Zavisi koji je model i u kakvom je stanju. Ta Robland treba da ima i frezer (sto je plus), jer ako nemas frezer, on ti je dodatni trosak. Kad je masina novije proizvodnje, za nju imas na trzistu i original rezervne delove i razne dodatke.
Post Reply