Kako dovesti cirkular u red

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Lizard
Precizni šegrt

Kako dovesti cirkular u red

Post by Lizard »

Stvari stoje ovako ,
Cirkular je stigao i delimicno sam zadovoljan tj jos ne znam da li cu ga moci osposobiti da radi kako valja.
Kupio sam ga za pokvarenim delom za podizanje testere.Zato sam ga uzeo za manje od pola cene novog.E sad , malo sam gledao , to nije nikakav problem.Moram samo narezati deo u obiku srafa koju gura motor na gore i jednostavim okretanjem kljuca ce moci da se pomera.List se dize tako sto se motor pomera po dve sine na gore.Stavili su i 4 srafa koje kada zategnem motor fiksiram i nema mrdanja sto sam uradio za sad.Stavio sam list na jedno 6 cm i bice tako dok ne napravim deo.
Rekli ste da moram da napravim duze vodjice i to takodje nije problem.Uzecu neke aluminijumske profile i njih cu da modifikujem.Sve je to lako resivo nego me brine drugo..

Neko je napisao "lepo taj list reze".Mozda neki da ali ovaj moj nikako lepo ne reze.Porobao sam neke camove letve od 2 cm i 4 cm.Rez nije prav duzinski i ako sam pazio kako vucem,krnji tj cupa sa jedne strane,Sav je kriv nekako.Primetio sam kad ugasim testeru i smanji se broj obrtaja , onako pre nego da stane da se list leluja malo.Iskreno se nadam da je list los,mozda kriv ili tup ili sta vec.Mislim da ga ovaj covek nije stedeo.Reko mi je da gledam da uvek stavim kvalitetan list sto cu i uraditi ako budem bio siguran da je list problem ali ako je nesto na motoru krivo , neka osovina lager ili sta vec cini mi se da ja tu necu moci nista da uradim.

Molim vas da mi pomognete da resim problem ako je moguce.Tu je slika cirkulara i lista pa mi kazite kakav je ovo list tj za koju namenu i kakav bi trebalo da kupim za ,cam , hrast,bukvu i sl da rezovi budu sto finiji.

Prve dve stvari o kojima sam pisao mi stvaro nisu problem.To cu sam da resim.
Hvala unapred

Cirkular je stigao i deluje kvalitetno
Image

List
Image
Last edited by Lizard on 27 Dec 2013 13:12, edited 1 time in total.
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Ovo je list za malo grublje radove ,moze on i brokve prerezat.uzmi škvaru pa pogledaj dali se vrti pod 90 stpnjeva.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Podesio sam da bude 90.Jedino da slikam pa da postavim sliku reza.Po duzini je nekako kriv i to nejednako , nekako lelujavo.
Izvini sta su brokve ?
Jasno vidim kako list leluja po malo kad staje.

Gledacu da snimim video klip pa da postavim na net.
Last edited by Lizard on 27 Dec 2013 17:39, edited 1 time in total.
mirkoni 2
Majstor početnik

Post by mirkoni 2 »

Ako hoćeš časopise idi na ruski sajt woodtools.nov.ru,tamo ih imaš gomilu.Obrati pažnju na Woodsmith ,tamo imaš planova,i na Shop Notes,odlični su.Daj nekome da ti naoštri list i on će ti reći šta ti je činiti
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Nije ovaj list vise za upotrebu , kaze komsija da je "pregoreo" , od toplote se deformisao malo.Kako o listovima ne znam nista bilo bi lepo da mi neko linkuje neku temu sa foruma ili mi kazes broj nekog casopisa sa tog ruskog sajta da ne trazim.
Poceo sam da citam i kapiram da treba izbegavati womax i slicne zbog sigurnost pre svega.
Vidim da mi za dobar list treba pedesetak evra pa bi bilo dobro da napravim pravi izbor.
e sad , vidijumski ili ne sa vecim ili manjim brojem zuba , pozitivnim ili negativnim uglom , to ne znam za sad.Sigurno ima na forumu ali ja jos nisam naso.
Kakvi su ovi Irvin listovi
Vidim da woby haus i nema neki izbor kad su u pitanju dimenzije lista koje meni trebaju (315X30....)

Da kazem i ovo.Izabrao sam da sva svoja pocetnicka pitanja postavljam ovde u temi u kojoj se predstavljam.Mislim da je bolje nego da nepotrebno zatrpavam forum pitanjima koja se ponavljaju.
A da sam vredan da trazim , mislim da jesam.Malopre sam pretrazio svih sesnest strana foruma o elektricnim alatima da nadjem tekst tome na sta treba obratiti paznju pri izboru lista za cirkular i nisam mogo da nadjem.
Last edited by Lizard on 27 Dec 2013 22:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lose si izabrao :)
Teme i podforumi postoje da bi ljudi mogli da se snadju kada traze nesto, a ne da pogadjaju gde bi nesto moglo da bude.
Ne mozes "zatrpavati" forum. On postoji da bi se na njemu pisalo, i niko se nije rodio naucen. Svako od nas jejednom bio pocetnik, i zapitkivao, inace i dalje nista nebi znao.

Stoga, premesteno u novu temu.

Sto se tice tvog problema da li je kriv list ili postoji neki problem sa osovinom (ili sa obe stvari). Jedno od resenja je:
1. nadji negde komparater, u principu mogao bi i subler, ali je sa komparaterom daleko lakse.
2. postavi ga da dira list tik ispod "doline" zuba, to jest na najsirem delu gde nece propadati izmedju.
3. obrni krug i gledaj kako se komparater pomera. Obelezi flomasterom, mesto gde je najvise u jednu i najvise u drugu stranu.
4. oslobodi list, fiksiraj osovinu i okreni list za 90 stepeni u odnosu na osovinu, pa ga ponovo stegni.
5. ponovi merenje sa komparaterom.

Ako ponovo na istim tackama imas najveca pomeranja komparatera, onda je kriv samo list.
Ako su sada minimum i maksimum pod 90 stepeni u odnosu na tacke, tada je kriva samo osovina (ustvari verovatno nije osovina, nego nisu dobre sajbne kojima se list steze).
Ako je negde izmedju, krivi su i list i osovina.

Sto se tice izbora lista.
Listovi od HSS-a ne znam ni da li se vise prave, osim za neke velike testere za razrezivanje trupaca. A u svakom slucaju se ne isplate.

Svi zubi za drvo su sa pozitivnim uglom. Za vestacke materijale (univer, medijapan...), imaju manji ugao, a za obojene metale negativan. Ima ih i sa nula ili negativnim uglom za neke posebne namene pa i za univer-medijapan, ali to su malo egzoticnije sorte.

Za poprecni rez, veliki broj finih sitnih zuba, brusenih ukoso.
Za uzduzni rez mali broj krupnih zuba, brusenih ravno.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

mbole wrote:Lose si izabrao :)
Nadam se da sam samo to lose izabrao ;)a da je cikular dobra kupovina jer ako ne budem mogo da ga sredim bice neupotrebljiv za ono sta ja hocu.
Rez je dobar za gradjevinske radove a cirkular deluje stvaro kvalitetno.Ovaj materijal svugde oko motora koji izgleda slabo je vrlo jak lim ili sta vec koji se nigde ne savija.

Otprilike sam razumeo nacin provere lista i osovine(sajbni) i iskreno se nadam da je , ako je , kriv samo list jer ako je bilo sta na motoru i oko motora lose onda tesko da ima opravke a koliko ja vidim na ovom cirkularu je motor najvrednija stvar.Procitacu nacin provere ponovo i idem u garazu da pokusam da utvrdim u cemu je stvar.

Sto se kupovine lista tice.Ima tekstova na internetu.Recimo ovaj http://www.woodcraft.com/Articles/Artic ... icleid=691
Preko oglasa nema velike ponude.Pogledacu malo po gradu pa cete mi pomoci da izaberem.
Ako na interenetu ima domacih firmi koje imaju svoje prezentacije i prodaju kvalitetne listove a salju postom molim vas da mi linkujete stranice.

Ima tekstova na netu sto se svega tice nego eto druzimo se malo.Nadam se da ce ovo moje iskustvo pomoci nekom.Kontaktirao sam clana foruma koji ima isti cirkular i kaze da je zadovoljan.Poradio je malo na nekim delovima i stavio list sa vecim brojem zuba.

Hvala na opomeni i premestanju teme.
Last edited by Lizard on 29 Dec 2013 23:52, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kontaktiraj Filos Cacak, oni drze OMAS testere (poprilicno su kvalitetne) :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Stvarno deluju kvalitetno.Ne mogu , naravno , sa sajta da procenim kvalitet samih testera ali procenjujem po tome kako predstavljaju alate na sajtu.Sa puno tehnickih informacija.

http://www.omastools.com/lame-circolari.php

Zvacu ih u ponedeljak.Iskreno ne znam koju da izaberem.Necu da secem ivericu ali hocu fin rez.
Trenutno nisam u stanju da kupujem listove posebno za uzduzni posebno za poprecni rez pogotovu ne u ovom slucaju jer mozda nije problem u listu vec u motoru i onda odmah idu na prodaju cirkular nekom kome treba za gradjevinu i list.Koliko od prilike zuba da ima list.

Kolika je cena od prilike
Last edited by Lizard on 28 Dec 2013 18:17, edited 1 time in total.
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

... imam istu takvu seckalicu sa trofaznim motorom ... ja sam kod mene po preporuci prijatelja kupio testeru Pilana 300 x 3,2 x 30 sa 28 zuba ... izasla je oko 4000 sa postarinom, odlicna je ...
Last edited by mrdjenovac on 28 Dec 2013 19:35, edited 1 time in total.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Kazes 300.Originalna 315.Jel to znaci da precnik testere kraci za santimetar ipo.Jel to moze tako.Koliko je to bezbedno.Koliko gubis kod maksimalne debljine koju mozes da seces.

Pitam zato sto su 315 , koliko mogu da vidim retke a ovako mi je siri izbor.

Verujem da su moja pitanja krajnje laicka ali sta da se radi tek ulazim u svet obrade drveta.
Last edited by Lizard on 30 Dec 2013 01:26, edited 1 time in total.
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Mbole, hvala na tekstu za proveru lista i osovine.
I ja sam skoro počeo da radim sa drvetom, moglo bi se reći da imam tek par sati rada na mašini. Radio sam na Mio standard 89 i primetio isto što i kolega Lizard. Ujutru ću proveriti. Pozdrav.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Izadjem danas da prosetam i dok sam prolazio pored jedne kuce u komsiluku setim se da tu zivi covek koji je nekom radio krevet.Vidim gomilu dasaka u dvoristu pa reko aj da pitam za savet.
Ispostavilo se da je covek stolar i uveo me je u svoju garazu.
Objasnio sam mu problem a on mi je kad sam mu reko kakve listove prihvata moj cirkular predlozio da mi da list koji je sigurno prav da probam kako se vrti samo.List koji mi je dao je duplo manjeg precnika nego moj i virio je samo 2 cm iznad radne ploce.Izbrojao sam 40 zuba.

Prerezao sam parce tanke camovine i jako sam zadovoljan kako je ispalo.Rez je bas onakav kakav treba da bude tako da je verovatno u pitanju moj list.List je kao sto sam reko jedva virio iz cirkulara i nisam mogo da procenim da li leluja pri zaustavljanju.Mislim da ne.

Radujem se kupovini novog lista.

Ovo je video na kome se vidi ono sto sam napisao.Vidi se kako list ide levo desno pri zaustavljanju.Snimljenjo mobilnim.

http://s1317.photobucket.com/user/video ... 4.mp4.html

Na ovoj slici se vidi kako reze sa mojim listom

Image

Na ovoj kako to radi sa pozajmljenim listom.Listom koji je provereno dobar.Uzivo izgleda lepse.

Image
Last edited by Lizard on 29 Dec 2013 18:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako stavis list od 300 umesto 315mm, izgubices 7.5mm visine reza, sto obicno nije tako strasno.
U najvecem broju slucajeva (pa i u tvom), stavljanje manjeg lista ne predstavlja problem sa stanovista bezbednosti. Pogotovu ako je razlika relativno mala kao kod tebe. Obrnuto nikako ne valja, to jest, nikada nemoj stavljati list veceg precnika nego sto je predvidjen.

Ako vec nemas finansija za kupovinu dva lista, jednog za uzduzni, jednog za poprecni rez, postoje i univerzalne varijante. U sustini one su kompromis, to jest ni jedan posao ne rade dobro kao namenska, ali mogu da rade oba.

Druga varijanta je da kupis onaj za uzduzni rez, pa da njime radis i poprecni. Povrsina reza ce biti grublja, ali ce moci da ga izvede.
U obrnutom slucaju, ako kupi samo list za poprecni rez, on jako tesko radi pri uzduznom rezanju, pogotovu ako je rez dublji. Lako moze da se desi da ga spalis.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

taj list zafrljacis preko livade ili napravis sat u radionici od njega :part:

http://www.kupindo.com/Zidni-satovi/166 ... at-testera
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply