Fakat pomoc oko prepravke (kupovnog )stolnog cekulara u cekular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Bosanac38
Dodavač alata

Fakat pomoc oko prepravke (kupovnog )stolnog cekulara u cekular

Post by Bosanac38 »

Prvi put sam ovdje javno,u vise navrata bih dodji procitaj nesto sto mi treba (tajno) i odi.Ali sada sam tu da se zna.
Zovem se Mahir dolazim iz Bosne (Zenica) 38 godina.
Tek ulazim u svijet stolarije i stvaranja stolarije one koja mene fascinira a to je anticki namjestaj.
Sve do sada napravljeno je rucno i bas rucno radjeno,od pilanja,brusenja itd itd...sve samo ruka.
Doslo je vrijeme da se i to promjeni skupilo se nesto para i kupilo se jedino za skupljeno lovu sto se moglo kupiti EINHELL.
Neko ce reci vako nako ali dzaba toliki je jorgan bio i to se moglo kupiti.

Einhell stolni cirkular RT-TS 920

Zakretanje reznog lista od 0° do 45° u lijevo
Regulacija visine reznog lista od 0 do 45 mm
Paralelni graničnik sa dvije visine
Poprečni graničnik sa kutnom skalom
Zaštita reznog lista sa adapterom za odvajanje prašine
Drška za guranje

Napon: 230 V ~ 50 Hz
Snaga: 900 W
Broj okretaja n0: 4,500 min-1
Rezni list: Ø 205 x Ø 16 x 2.5 mm
Broj zubaca: 20
Maks. visina reza 90°/45°: 45 mm / 41 mm
Veličina stola: 513 x 400 mm
Adapter za odvajanje prašine: Ø 36 mm

To su hajdmo reci karakteristike,sem reznog lista kojeg sam dodatno jos uzeo sa 42 zuba .
Dosao u radionicu,upalio,onako mocno zvuci,ali....kad je se prislo radu...milion i jedna zamjerka,em je radna ploca kriva po svakom smjeru em list ne stoji okomito u odnostu na plocu em utor s kojim bi se moralo povlaciti drvo laufa po jedno 2 milimetra sa obje strane em se lis mice i lijevo i desno ...sta mi je ciniti....
Skontao sam da je najbolje to iz temelja sve ponovo...rekao sam ocu ...platih ja motor 110 eura a mogao sam ga na buvljaku uzet za 20 ....jer ostalo je sve izgleda dobro viska jer nista ne radi kako treba niti je ista utegnuto.
Da li ima iko ikakav plan ikakav prijedlog sta kako na belaju sam zaista velikom volju imam zatrpo sam se materijalom al vidi sad belaja,maknut ne mogu....
P.S procitao sam ovdje milion stvari al se nikako ne mogu povezat milion pitanja milion odgovora al ja da maknem sa mrtve tacke ne znam..ne umijem.....
i da izgleda da je bitno da li je rezni list direktno na osovini motora....jeste i to da se zna.
Da sam ime cirkulara i svi koji su spremni pomoc mogu ga vrlo lako naci...
P.S 2 Kad mislim na pomoc,odlucio sam da napravim novi tj da prepravim ovaj al veze nemam odakle krenuti na sto obratit paznju a pogotovu gdje nacrt traziti
Hvala vam unaprijed
Last edited by Bosanac38 on 19 Dec 2013 01:02, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Dobrodošao Mahire :D

Prvo vidi na ovom linku kako je lik složio postolje :

http://www.youtube.com/watch?v=uaTPwbGpFeg

drugo , to što je gornja ploča cirkulara kriva , ploča je od lima , to se možda može malo silom :) poravnati , to što list cirkulara ne stoji okomito u odnosu na ploču , nisi ga podesio kako treba , uzmi vinkl i okreći kotačić dok ne bude pod 90 stupnjeva , nemoj se 100% oslanjati na onu skalu dole , ona nije precizna .
Nadalje to što list cirkulara šeta lijevo desno obično je znak kvalitete samog lista cirkulara , probaj prvo kupiti kvalitetni list cirkulara , ako i on bude šetao onda reklamiraj cirkular , neka poprave ili ti daju drugi ( iako ja mislim da je samo list cirkulara problem) .

Nadalje , ona uzdužna vodilica zbilja ne valja , ja s njom nebi ni radio , s njom ili iz ruke ti je apsolutno isto :D ( ona šeta gotovo 2 mm ) , to bi bilo zgodno naći nekog da ti je napravi od aluminija ili željeza , s malo bolje pogođenim dimenzijama , ako je baš želiš koristiti .

P.S. ispuni profil , upiši lokaciju odakle dolaziš , obavezno je :D
Last edited by ropee on 19 Dec 2013 08:24, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Eh , da , molim te nemoj se od ovog sa youtuba učiti piliti , čudi me kako još ima sve prste :( .

Kod svih alata a i svih poslova prioritet je zaštita , on ovdje pili letvicu po dužini bez ikakvog pridrživača , iz ruke , još je letvica kriva :( .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Користи он заштиту!
Ставио је антифон на главу ;-О
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

hahahaha, imaš pravo fenikse , no kladim se da će mu sljedeća zaštita bit jajobran :)

stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

ropee wrote:hahahaha, imaš pravo fenikse , no kladim se da će mu sljedeća zaštita bit jajobran :)
Ili kaciga, jer nema klina za razdvajanje.
Post Reply