Potrebna pomoć za izradu kombinovanog stola

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
rsinisa
Majstor

Potrebna pomoć za izradu kombinovanog stola

Post by rsinisa »

Rešio sam da napravim jedan kombinovani sto u koji bi postavio 3 ručne mašine: cirkular, ubodnu testeru i potapajuću glodalicu. Evo nacrta sa merama:

Gornja strana:
Image

Donja strana:
Image

Radi se u stvari o 3 odvojene table kako bi moglo da se pridje pojedinačno svakoj mašini, a table bi pozadi bile spojene šarkama da bi se dobilo nešto nalik ovome:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yDzJU#t=33

Pošto sam pri proučavanju problematike naišao na svakakve izvedbe svestan sam da to može da se uradi na mnogo načina (i da bude funkcionalno), ali bih voleo da dobijem neki savet oko par stvari. Pa da krenemo:

1. Materijal
Å ta upotrebiti kao materijal za ploču? Oplemenjenu ivericu, MDF, šper ploču ili nešto četvrto? Koju debljinu materijala odabrati? Recimo, Stiv Remzi je za svoj sto za glodallicu stavio 19 mm šper pa na to još 19 mm oplemenjene iverice, dok je kolega (hm, da li je to prava reč za mene kao početnika?) Metabo u svom projektu stavio samo 8 mm pleksi.

Ubodna je ISKRA ZP-E 570-65 i teška je 2,8 kg, a glodalica je BOSCH POF1200 i teška je 3,4 kg i one nisu problem. Ali cirkular HILTI WSC 85 je težak 7,8 kg i zbog njega nisam siguran koju debljinu materijala odabrati. Sto, tj. noseća konstrukcija za ove table će imati popreko letvu izmedju tabli kako bi svaka imala oslonac na sve 4 strane i to, po meni, malo olakšava stvari, ali o stolu kasnije.

2. Montaža mašina

Ubodnu i glodalicu sam rešio da postavim sa donje strane tako što ću da izdubim materijal i sa gornje strane ostavim "meso" debljine 5 mm za ubodnu i 8 mm za glodalicu što mislim da je dovoljno. Malo (više) me muči montaža cirkulara jer je težak pa mislim da isti način montaže nije baš pametan (mada se meni čini jednostavnijim za izvedbu), a i morao bih da ostavim verovatno veću debljinu materijala čime smanjujem visinu reza što ne bih voleo. Drugi način montaže bi bio odozgo gde bih onda sa gornje strane udubio mesto za Fe ploču od npr. 4 mm na koju bih montirao cikular.

Konkretno pitanje glasi: Da li mogu da montiram ubodnu i glodalicu kao što sam planirao i da li mogu na isti način da montiram cirkular i ako da koja debljina materijala da ostane sa gornje strane? Ako ne, zna se, ide Fe ploča od 4 mm (ili možda deblja?) Cirkular ima prilično veliku stopu, 22 x 39 cm.

3. Dimenzije stola

Å ta mislite o dimenzijama stola? Da li možda smanjiti širinu dela gde je ubodna jer ima dosta prostora od tabli sa leve i desne strane? Paralelni graničnik koji će da služi za cirkular koristiće se i za ubodnu, ali ako zatreba lako se skine testerica od ubodne i dobije na prostoru, ili čak i glodalo iz glodalice.

Da li su generalno pozicije za alate dobro odredjenje? Da li možda pomeriti cirkular još udesno i unazad ili je ovako dobro?

Verujem da bi, kako god da napravim, moglo da se radi na tom stolu, ali bh voleo da čujem mišljenja ljudi sa više iskustva kako ne bih sutra zažalio za koji cm tamo-ovamo.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 16 Oct 2013 19:37, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

5 ili 8mm je prilicno tanko ako je ta ploca od spera ili iverice. Mozda ne toliko da ce puci, ali ce se sigurno uvijati.
Metabo je stavio samo pleksi, ali su oslonci tog pleksija prilicno blizu tako da je i uvijanje minimalno.

Meni se vise svidja resenje sa relativno debelom "glavnom" plocom, reda 25mm ili vise (bolje vise), od MDF-a, univera spera ili cega vec, i onda prosecen pravougaoni otvor, pa umetnuta celicna ili aluminijumska ploca. Naravno imas tri razlicite ploce, svaku za svoju masinu, a dimenzije ploce pravis prema najvecoj masini. Kao sto se generalno prave stolovi za rucne glodalice, kada kupujes vec gotovo postolje sa podizacem (ima gomila slika i nacrta na netu).

Kao prvo, time manje smanjujes rez, posto celicna ploca cak i za cirkular od 8 kila moze da bude nesto reda 6mm debljine. Posto je cirkular dosta veliki, pa bi samim tim i ploca morala da bude dosta velika, aluminijum bi verovatno morao da ide na 8mm (kod mene je 6, ali je moj cirkular dosta manji i laksi). Koje su gabaritne dimenzije cirkulara (sirina-duzina), posto pretpostavljam da je on najveci?

Kao drugo, izbegavas nevolje sa uravnavanjem tri razlicite ploce, sto je gotovo nemoguca misija, vec imas jednu, monolitnu, i nema prelaza izmedju.

Trece, dobijas debelu plocu, koja je teza, stabilnija, boje upija vibracije alata, ima vise "mesa" da se ukopaju kanali... dosta je da ukopas dva kanala... lakse je postaviti gredu-nosac za paralelnu vodilicu...

Ima zezanja da se takva ploca lepo postavi, to jest treba napraviti neki mehanizam za povezivanje i stelovanje, kako bi lepo legla u ravan sa glavnom plocom, al nije neka preterana nauka (uradi lokalni strugar za 10-tak minuta, ako te zanima, mogu da postavim moje resenje).

Sto se tice dimenzija samog stola, ja bih ga pravio malo sireg. Kod tebe je 700mm, a mislim da bi trebalo barem 800 a pozeljno 1m. Zasto? Pa zamisli da seces dasku uzduz. Cim je daska malo duza, kako prevali polovinu pocece da preteze na zadnju stranu. Takodje kad nailazis daskom na cirkular recimo, ako je malo duza, moras da je pritiskas na prednjem delu kako se ne bi podizala.

Polozaj cirkulara kako je nacrtano mislim da bi mogao da bude bolji. Po nekom mom razmisljanju, prednji kraj lista (mesto gde reze) treba da bude na sredini sirine stola, a ne da sredina cirkulara bude na sredini stola. Tako imas nejveci oslonac i pri ulazu i pri izlazu daske.

Sto se tice povezivanja masina sa plocom, ja sam izbegavao busenje stopa. Napravio sam "stege" koje cvrsto drze masinu povezanu sa plocom, i postavio granicnike koji je uvek postavljaju u isti polozaj, posto te masine koristim i van stola. U sustini sam jednostavno iskpirao festova resenja za njihove stolove. Zasto otkrivati toplu vodu kad je vec gomila indzilira oko toga lomila mozak :) Tu je jos jedna prednost metalne ploce, posto recimo navoj M6 u 6mm debeloj celicnoj ili alu ploci sasvim lepo moze da se stegne. Ili sa gornje strane upustis za sraf sa konusnom glavom, a sa donje pritezes. Ja sam koristio upravo taj sistem, s tim sto sam urezao navoj, pa onda upustio za glavu, kako srafovi ne bi ispadali.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

mbole wrote:5 ili 8mm je prilicno tanko ako je ta ploca od spera ili iverice. Mozda ne toliko da ce puci, ali ce se sigurno uvijati.
Možda ja nisam lepo objasnio ili crtež nije dovoljno pregledan. Nije mi namera da stavljam mašine na posebnu ploču (sem cirkulara ako neko od vas majstora sa iskustvom misli da je bolje) već da ukopam tablu stola sa donje strane tako da se dobije sa gornje strane materijal debljine 5 i 8 mm za ubodnu i glodalicu respektivno. Evo skice poprečnog preseka mesta gde se mašina montira u sto.

Image

Nadam se da je sada preglednije kako sam to zamislio. Znači, stopa mašine ide na deo ploče koji je ostao nakon ukopavanja otvora za stopu mašine, dok se sama stopa pričvrsti odozdo stegom, a odozgo se postavi bezluftna ubac ploča (što bi rekli ameri "zero clearance insert plate"), tj. B.U.P. ;) Naravno, biće više od jedne stege.

Ovo rešenje mislim da pije vodu za ubodnu i glodalicu, ali me brine da li za cirkular može ovako i koliko mm materijala treba da ostane sa gornje strane. Verovatno da je zbog težine cirkulara i veličine stope mnogo bolje ići na Fe ploču, mada mi 6 mm zvuči mnogo, ali se slažem da je bolje više nego manje (uvek bilo :) ).

mbole wrote:Meni se vise svidja resenje sa relativno debelom "glavnom" plocom, reda 25mm ili vise (bolje vise), od MDF-a, univera spera ili cega vec, i onda prosecen pravougaoni otvor, pa umetnuta celicna ili aluminijumska ploca.
To za 25 mm je u redu, ali da bude iz jednog komada mislim da je malo nezgodno jer ta ploča mora da se podiže kako bi prišao mašinama, a kompletna ploča sa sve 3 mašine bi mogla da ima 30-ak kg što i nije baš lako za podizanje.
mbole wrote:Koje su gabaritne dimenzije cirkulara (sirina-duzina), posto pretpostavljam da je on najveci?
Da, cirkular je popriličan, visina na mestu gde je rezna ploča je 28 cm, a odozgo gledano od ploče (ulevo) do kraja motora je 27 cm, dok je suprotno od motora (udesno) 5 cm. Znači, ukupna širina gledano odozgo je 32 cm (levo-desno) dok je dužina jednaka dužini stope tj. 39 cm.
mbole wrote:Kao drugo, izbegavas nevolje sa uravnavanjem tri razlicite ploce, sto je gotovo nemoguca misija, vec imas jednu, monolitnu, i nema prelaza izmedju.
Obzirom da će da bude jedna konstrukcija koja će da nosi sve 3 ploče, biće sve u istoj horizontali tako da za uravnanjem mislim da neće biti potrebe.
mbole wrote:Trece, dobijas debelu plocu, koja je teza, stabilnija, boje upija vibracije alata, ima vise "mesa" da se ukopaju kanali... dosta je da ukopas dva kanala... lakse je postaviti gredu-nosac za paralelnu vodilicu...
To za ploču se slažem i mislim da ću da te poslušam, jedino što u SD posle 18 mm ima 28 mm MDF-a, što je, jelte, još bolje. Za kanale te nisam razumeo, molio bih te da mi malo pojasniš, a ja ću da objasnim za šta sam koji kanal namenio.

Prvi sa leve strane je za ugaonu vodjicu (ili kako se već tačno zove na srpskom) za cirkular, drugi u kombinaciji sa prvim za kolica za poprečno presecanje na cirkularu, treći za ugaonu vodjicu za ubodnu, a četrvti isto to za glodalicu. Ona dva kratka kanala na stolu za glodalicu su za kolica za poprečno usecanje žlebova kod dužih komada i razmak izmedju njih je isti kao za kolica za cirkular tako da mogu jedna da se koriste za obe namene. Ti žlebovi mogu da se vide u metabovom projektu glodalice, pdf format, strana 56, a na donjoj fotografiji je isto to samo bez kanala.

Image

mbole wrote:Ima zezanja da se takva ploca lepo postavi, to jest treba napraviti neki mehanizam za povezivanje i stelovanje, kako bi lepo legla u ravan sa glavnom plocom, al nije neka preterana nauka (uradi lokalni strugar za 10-tak minuta, ako te zanima, mogu da postavim moje resenje).
Vidim na YT da se nivelisanje tih BUP za npr. glodalicu radi često uz pomoć šrafova, neki ih zaviju sa gornje strane pa BUP legne na glave, a neki sa donje pa nalegne na vrhove. Vrlo rado bih da pogledam to tvoje rešenje.
mbole wrote:Sto se tice dimenzija samog stola, ja bih ga pravio malo sireg. Kod tebe je 700mm, a mislim da bi trebalo barem 800 a pozeljno 1m. Zasto? Pa zamisli da seces dasku uzduz.
Da, opet ono pravilo da je bolje više nego manje i slažem se u potpunosti.
mbole wrote:Polozaj cirkulara kako je nacrtano mislim da bi mogao da bude bolji. Po nekom mom razmisljanju, prednji kraj lista (mesto gde reze) treba da bude na sredini sirine stola, a ne da sredina cirkulara bude na sredini stola. Tako imas nejveci oslonac i pri ulazu i pri izlazu daske.
Apsolutno logično, prihvatam.
mbole wrote:Sto se tice povezivanja masina sa plocom, ja sam izbegavao busenje stopa. Napravio sam "stege" koje cvrsto drze masinu povezanu sa plocom, i postavio granicnike koji je uvek postavljaju u isti polozaj, posto te masine koristim i van stola. U sustini sam jednostavno iskpirao festova resenja za njihove stolove.
Da, i ja planiram da ti otvori za stope budu bez lufta kako bi se uvek montirale u isti položaj (mada to za glodalicu nije bitno) jer će ubodna i glodalica svakako da se koriste i van stola, za cirkular mislim da neće jer, kako rekoh, imam još jedan manji (koji sam kupio zavaljujući tekstovima sa ovog foruma jer sam pre toga mislio da je dovoljan stoni).

Postavi slike tih tvojih varijanti da pogledam.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 17 Oct 2013 21:59, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Jedva iscitah... :) Bas ste se raspisali.
Ne znam koliko ce ti cesto koristiti ta ugradjena ubodna, ja bih licno nju izostavio. Sem toga, za takvo postavljanje ubodne bi ti trebao i onaj drzac: http://www.youtube.com/watch?v=78waTfyWrSk a nisam primetio da si ga planirao, mada se ubodna najvise koristi iz ruke.

Taj cirkular je stvarno dosta tezak da se kaci ispod za plocu, pa mislim da bi bilo bolje resenje navariti konstrukciju od metala sa plocama za usrafljivanje cirkulara i glodalice, a plocu stola sa prorezima posle samo spustiti preko i srafiti i nju za tu konstrukciju.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Å ta da radim, naišla mi inspiracija pa ne umem da se zaustavim u kuckanju. ;)

Lep taj stočić sa videa, a i vešt majstor. Planirao sam taj držač za vrh testere, ali nisam hteo da opterećujem temu, ionako su ogromne poruke :). Ima tu još nekih ideja, ali o tome kada dodje vreme, a kada će to biti ... ::neznam:: Za sada mi je najvažnije da što pre osposobim cirkular i glodalicu pa planiram da koliko danas kupim materijal (verovatno MDF, nisam još 100% odlučio) i polako krenem u realizaciju.

Ubodnu montiram više da popunim prostor na stolu (za koji nisam hteo da bude baš mali-mali), možda zatreba za nešto, a i zašto da mi stoji na polici. Jedino možda da malo smanjim širinu tog dela.

Dobro, oko montiranja cirkulara postoji konsenzus, to je rešeno, videću da naručim Fe ploču od 6 mm.

Pozdrav.
Sinisha
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

rsinisa wrote:cirkular i glodalicu pa planiram da koliko danas kupim materijal (verovatno MDF, nisam još 100% odlučio) i polako krenem u realizaciju.

Ubodnu montiram više da popunim prostor na stolu (za koji nisam hteo da bude baš mali-mali), možda zatreba za nešto
Pa eto, komplikujes sam sebi, znaci dobro sam pretpostavio. A u vezi ploce ti je Bole lepo napisao, bolje da bude iz jednog dela. Ne znam sto ne navaris to od metala, nego hoces od mdf ? Nece nista mnogo jeftinije da te izadje od mdf, niti lakse u kg, stabilnije ili trajnije, moze samo da se rascveta ko karanfil ako se desi da dodje u dodir sa vlagom.
Last edited by Pezzo on 18 Oct 2013 12:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh, ajmo redom.

Ovako kako si zamislio to bi drzalo (mada i tu ima problemcica), ali dobijas problem da moras da pravis tri razlicite rupe na stolu.

Ako imas sistem sa promenjljivim plocama tada su ti dosta samo dva kanala. Ako imas ovakav kao sto si crtao, onda naravno mora vise.

Sta su "problemcici". Sa ovakvim sistemom kacenja, tebi opterecenje to jest tezina masine lezi na punoj debljini ploce stola, i onda to nije problem ni za veliki cirkular, naravno ako je ploca dovoljno debela to jest kruta, bez obzira koliko je debelo ovo sto je preostalo od ploce (ovih recimo 5mm).
Ali... kada pritezes masinu ovim stegama, ti je oslanjas o tih 5 mm i ako hoces da je pristojno pritegnes (a trebalo bi) imas sve sanse da tih 5mm izbijes na gore, ili barem da ih uvijes.

Zasto sam ja pristalica MDF-a kao glavne ploce a ne metalne ploce i konstrukcije:
1. MDF mnogo bolje upija vibracije od metala
2. Posto smo mi stolarski forum, pretpostavka je da svako od nas ima neki alat za obradu drveta, a ne mora da ima alat za obradu metala i varenje.
3. posto je ploca stola na reda 1m iznad poda, ne stoji na livadi nego u radionici, treba biti bas ku*ate srece da se okvasi :) (a MDF moze i da se prefarba).

Dovoljno debela MDF ploca, sa odgovarajucom podkonstrukcijom (bilo da su u pitanju metalni profili, bilo drvene grede), ako se iole pristojno zastiti, nece se uvijati.

Na gornju povrsinu nalepis ultraplast, kako bi dobio tvrdu i glatku povrsinu koja se tesko haba. Po ivicama zalepis letvice od tvrdog drveta, a donju povrsinu prefarbas nekim lakom ili bojom kako ne bi imao razlicito upijanje vlage sa gornje i donje strane i uvijanje MDF-a. Ja sam umesto ultraplasta mazao gornju povrsinu epoksidom, iz prostog razloga sto nisam u tom trenutku mogao da nadjem odgovarajuci ultraplast osim na celu tablu, a to mi je bilo preskupo, plus nemam pojma gde bih smestio ostatak.

E sad, kako sam ja ovo resavao.

Slike najbolje govore.

Cirkular gledan odozgo
Image

Cirkular gledan odozdo. Nisam crtao telo cirkulara, dosta su mi bile stopa i list.
Na mom cirkularu, ovaj deo obojen plavo je zaseban, i vec ima dve rupe na sebi, pa nisam stavljao i na toj strani stege, vec dva obicna srafa. Zeleno je stopa cirkulara. Vide se i dve alu lajsnice koje odredjuju uvek istu poziciju, posto se plavi deo skida sa cirkulara i nema fiksnu poziciju.

Od sest srafova koji se vide na slici, cetiri drze Al plocu pritegnutu za glavnu a dva u sredinama stranica samo potiskuju odozdo, posto se usled tezine masine ploca malkice uvije na sredini. Meni je ploca dovoljno mala, pa nisam morao da stavljam takve i na sredinu kracih stranica. Posto ce tvoja ploca biti veca, ti ces verovatno morati. Nije zabranjeno da se i na tim srafovima ploca priteze ali kod mene nije bilo potrebe.

Image

Srafovi koji drze plocu i podesavaju visinu ploce, prikaz u preseku
Image

Ti isti srafov samo sada malo blize.
Crveno je imbus sraf M6 kome je malo stanjena glava kako ne bi virio napolje posto mi je ploca samo 6mm debela. Nemoj da se zeznes (kao ja u prvom pokusaju) pa da ovde stavis sraf sa konusnom glavom. Konusna glava zahteva da sve rupe budu perfektno centrirane, sto jednostavno nije moguce postici bez ozbiljne masinerije. Sraf sa cilindricnom glavom dozvoljava odstupanja u pozicijama rupa i plocu mozes lepo da nacentriras na sredinu.
Zuto je caura koja se ili usrafi ili ulepi u plocu (ja sam je lepio). Moze da bude od metala, ali ja sam moju pravio od masinske plastike. Masinska plastika ima malo "tvrdji" navoj, to jest ponistava zazore u navoju, pa je lakse fino nastelovati.
Sivo je sraf kojim se podesava visina ploce, a sivkasto braon je kontra matica kojom tu visinu fiksiras jednom kada si je podesio.
Za navoj tog srafa ja sam uzeo M10X1 (fini navoj) posto mi je s njim lakse da fino podesim visinu, ali ne bi trebalo da bude neki problem ni sa obicnim M10.
Image

Ovo je sraf na sredini stranice, koji nema onaj crveni odozgo (naravno on nema potrebe da bude probusen, ali me mrzelo da crtam novi)
Image

Jedna od varijanti paralelne vodilice. Napravljena od standardnih celicnih profila, i malo delova uradjenih na strugu, plus malo varenja. Negde sam davno pisao o toj vodilici, ima i link prema sajtu autora sa planovima. Ova je samo malo umanjena i prebacena na metricke profile.
Image

Varijanta kada je u sto ubacena ploca sa glodalicom, i odgovarajuca vodilica (doticna koju pravim vec par godina, i valjda cu je konacno dovrsiti ovih dana :))
Image

I glodalica gledana odozdo. Ovi crveni delovi su festove originalne stege za tu glodalicu, koje dodju uz jedan sablon za busenje rupa, a ovaj zeleni blok ima na dnu jedan "pimpek" koji upadne rupicu na ploci i na taj nacin uvek postavlja glodalicu u istu poziciju.
Image

Postoji jos jedan prsten (zeleno) koji se nalazi oko otvora za prolaz glodala i ima dve funkcije. Jedna da centrira glodalicu u odnosu na rupu (sa donje strane glodalice postoji upustenje od 2mm gde fabricki dodje poklopac i taj prsten tacno upadne u njega). Druga funkcija prstena je da se na njega oslanjaju plasticni BUP (nije bas skroz zero, ali je blizu glodala).
Zuto je stopa glodalice, a ovo sareno izmedju stope i ploce je fabricki tekstolit na dnu ploce.
Image

Za ubodnu nisam jos razmatrao konstrukciju, retko je koristim, al kad tad doci ce i ona na red.

E sad, ja sam naravno konstrukciju prilagodjavao alatu koji ja imam, i masinskoj obradi koju sam sam mogao da izvedem, pa je dosta delova pravljeno a ne kupovano standardno (imam mali strug za metal). Ti sigurno moras po nesto da menjas kako bi prilagodio svojim masinama, a da li ces nesto praviti ili kupovati standardno, pitanje je dal strugara placas u ladnom pivu ili evricima :)

Nadam se da odavde mozes da izvuces neku ideju.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pezzo wrote:Pa eto, komplikujes sam sebi, znaci dobro sam pretpostavio.
Možda i komplikujem, ali kad već imam ubodnu zašto je ne bih postavio? Možda nekad bude od koristi. ::neznam:: A i dobijem duži sto, što je po meni samo prednost. A pazi tek kako sebi komplikuje život Matijas Vandel sa svojim projektima. :) Jesi video onaj njegov dodatak za spajanje kutija (box joint jig)? E ono je komplikacija! Evo ovde je prvi deo.

http://www.youtube.com/watch?v=LXAO7Zla44o

A bogami ga je, po meni, nepotrebno zakomplikovao i sa montiranjem ručnog cirkulara u sto. Pazi šta je sve napravio da bi imao potapanje i naginjajne, a koliko vidim imao je original stopu koja sve to omogućava. No, verovatno je imao neki valjan razlog za to.

http://www.youtube.com/watch?v=RBucMKhrL8M
Pezzo wrote:A u vezi ploce ti je Bole lepo napisao, bolje da bude iz jednog dela. Ne znam sto ne navaris to od metala, nego hoces od mdf ? Nece nista mnogo jeftinije da te izadje od mdf, niti lakse u kg, stabilnije ili trajnije, moze samo da se rascveta ko karanfil ako se desi da dodje u dodir sa vlagom.
Ako sam ga ja dobro razumeo (a jesam ako pogledamo njegovu poruku posle tvoje) on je takodje predložio MDF + metalna ploča. A da ne navodim razloge koje je i on naveo, slažem se sa njime oko tog načina konstrukcije. Svakako sam ti zahvalan za tvoje mišljenje, volim da čujem više varijanti pa da odaberem ono što mislim da meni odgovara.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 18 Oct 2013 16:14, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih da napomenem jos jednu stvar.
Posto ti je cirkular bas veliki, a metalna ploca je dobro da bude sto je manja moguca (tako je kruca, to jest manje se uvija), ploca obicno ne mora da bude siroka koliko je maksimalna sirina cirkulara sa sve motorom koji obicno dosta viri preko stope.
Ne moras plocu sa cirkularom da spustas direktno vertikalno, moze malo i da se "zavuce", to jest prvo ubacis deo tela, pa onda zakrenes i ubacis plocu.
Naravno treba probati kroz koliku najmanju rupu ovo moze da se izvede, i da li eventualno cirkular ne kaci motorom o donju stranu glavne debele MDF ploce kada je rez na maksimumu. Al to zavisi od konkretnog cirkulara.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Debela mdf ploca znaci da gubis mogucnost rezanja pod uglom sa naginjanjem lista u stranu. Mislim da je moj predlog bolji, ali ne pravim to ja sebi, pa je sve sto sam napisao samo moje razmisljanje :) I dok list prodje kroz te dve ploce, mdf i metalnu preko, kolika ce biti max. debljina rezanja ? Sve ima svoje i mane i prednosti. Ja sam mnogo materijala uspesno izrezao sa obicnim malim cirkularom Makita, usrafljenim na univer sa donje strane i to je sljakalo iznenadjujuce dobro. Koristio sam i po 2 profila od aluminijuma 5x5cm na kojima je stajala ploca, da se nebi uvijala. Prosto i jednostavno resenje za terenski rad na montazama.
E sad ove kombinacije sa glodalicom i ubodnom, za mene bas nemaju mnogo razloga, osim eksperimentisanja i zabave u slobodnom vremenu, a koja ce realna korist od toga biti je vec za drugu temu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

P.S.
U stvari, nisam dobro napisao u prethodnom postu, Bole je nacrtao predlog sa izmenjivim delom ploce za drzanje cirkulara ili glodalice... dobro je to resenje, osim sto mora da se usteluje u delic milimetra da obradak nebi negde zapinjao. A moj predlog je bio ucvrscenje masinice za sto, a menjati samo plocu sa izrezom za list ili drugu sa izrezom za glodalicu i onda imas ravnu plocu na kojoj ne visi nista.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa i tu plocu moras da ustelujes.
Ili mislis da se menja cela velika ploca?
Ako je u pitanju univer, onda to dosta skrati max visinu reza (12mm vise u odnosu na 6mm metalnu plocu sto nije bas malo, pogotovou za glodalicu). Ako je u pitanju metalna ploca, bojim se da ne ispadne skupo. A i dve ili tri velike ploce bi zauzimale prilicno mesta.

Sa ovim srafovima kakvi su na crtezima, moze da se usteluje zaista da bude apsolutno ravno. Treba 10-tak 15 minuta da se to odradi, ali nakon sto jednom odradis, posle nema ponovnog stelovanja. Naravno pod uslovom da su sve ploce iste debljine, a pretpostavka je da jesu posto su iz iste table (barem kod mene je iz iste table). Cak i da se ploce malkice razlikuju, dale bi se doterati da im svima gornja povrsina bude na istoj visini kad se postave. Za to malo se obrusi na mestima gde nalezu srafovi odozdo. Jeste zezanje, al uradi se samo jednom.
Verovatno ce vremenom trebati da se nasteluje ponovo, ali evo ima skoro 2 godine da nisam nista dirao, a skidao sam i ponovo montirao plocu i glodalicu sigurno 5-6 puta.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma to sa univerom sam spomenuo kao brzu i zgodnu improvizaciju koja ce ti uvek dobro posluziti.
Inace, od te tri masinice je najbitniji cirkular, pa prema njemu treba i praviti celu plocu, a za glodalicu moze i neka manja ili uza ploca, pa kad vec menjas, nista ti ne znaci ni celu da je promenis a ne samo taj isecak. Moj neki rezon jeste da je bolje ono sto je jednostavnije, ali da ne tupim, nije od zivotnog znacaja.
I ako hoces da ti obradak lepo klizi po metalnoj ploci, malo je nasaraj parafinom i ide kao po ledu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

:skoorpning:
Prekjuce blanjam jednu dascicu, i ide nesto tesko. Reko otupio se noz, skinem ga, gledam ne deluje tupo, al ipak ga naostrim, i dalje tesko. Hmm... cek da malo macnem taban blanje voskom, a ono ko po loju.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote::skoorpning:
Prekjuce blanjam jednu dascicu, i ide nesto tesko. Reko otupio se noz, skinem ga, gledam ne deluje tupo, al ipak ga naostrim, i dalje tesko. Hmm... cek da malo macnem taban blanje voskom, a ono ko po loju.
Moj već davno pokojni komšija - stolar je u radionici na par mesta imao okačenu na ekser kožuru od suve slanine i mazao i hoble i ploču od abrihtera i list od ručne testere....
Samo je pazio da i naočare ne namaže
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply