Eh, ajmo redom.
Ovako kako si zamislio to bi drzalo (mada i tu ima problemcica), ali dobijas problem da moras da pravis tri razlicite rupe na stolu.
Ako imas sistem sa promenjljivim plocama tada su ti dosta samo dva kanala. Ako imas ovakav kao sto si crtao, onda naravno mora vise.
Sta su "problemcici". Sa ovakvim sistemom kacenja, tebi opterecenje to jest tezina masine lezi na punoj debljini ploce stola, i onda to nije problem ni za veliki cirkular, naravno ako je ploca dovoljno debela to jest kruta, bez obzira koliko je debelo ovo sto je preostalo od ploce (ovih recimo 5mm).
Ali... kada pritezes masinu ovim stegama, ti je oslanjas o tih 5 mm i ako hoces da je pristojno pritegnes (a trebalo bi) imas sve sanse da tih 5mm izbijes na gore, ili barem da ih uvijes.
Zasto sam ja pristalica MDF-a kao glavne ploce a ne metalne ploce i konstrukcije:
1. MDF mnogo bolje upija vibracije od metala
2. Posto smo mi stolarski forum, pretpostavka je da svako od nas ima neki alat za obradu drveta, a ne mora da ima alat za obradu metala i varenje.
3. posto je ploca stola na reda 1m iznad poda, ne stoji na livadi nego u radionici, treba biti bas ku*ate srece da se okvasi

(a MDF moze i da se prefarba).
Dovoljno debela MDF ploca, sa odgovarajucom podkonstrukcijom (bilo da su u pitanju metalni profili, bilo drvene grede), ako se iole pristojno zastiti, nece se uvijati.
Na gornju povrsinu nalepis ultraplast, kako bi dobio tvrdu i glatku povrsinu koja se tesko haba. Po ivicama zalepis letvice od tvrdog drveta, a donju povrsinu prefarbas nekim lakom ili bojom kako ne bi imao razlicito upijanje vlage sa gornje i donje strane i uvijanje MDF-a. Ja sam umesto ultraplasta mazao gornju povrsinu epoksidom, iz prostog razloga sto nisam u tom trenutku mogao da nadjem odgovarajuci ultraplast osim na celu tablu, a to mi je bilo preskupo, plus nemam pojma gde bih smestio ostatak.
E sad, kako sam ja ovo resavao.
Slike najbolje govore.
Cirkular gledan odozgo
Cirkular gledan odozdo. Nisam crtao telo cirkulara, dosta su mi bile stopa i list.
Na mom cirkularu, ovaj deo obojen plavo je zaseban, i vec ima dve rupe na sebi, pa nisam stavljao i na toj strani stege, vec dva obicna srafa. Zeleno je stopa cirkulara. Vide se i dve alu lajsnice koje odredjuju uvek istu poziciju, posto se plavi deo skida sa cirkulara i nema fiksnu poziciju.
Od sest srafova koji se vide na slici, cetiri drze Al plocu pritegnutu za glavnu a dva u sredinama stranica samo potiskuju odozdo, posto se usled tezine masine ploca malkice uvije na sredini. Meni je ploca dovoljno mala, pa nisam morao da stavljam takve i na sredinu kracih stranica. Posto ce tvoja ploca biti veca, ti ces verovatno morati. Nije zabranjeno da se i na tim srafovima ploca priteze ali kod mene nije bilo potrebe.
Srafovi koji drze plocu i podesavaju visinu ploce, prikaz u preseku
Ti isti srafov samo sada malo blize.
Crveno je imbus sraf M6 kome je malo stanjena glava kako ne bi virio napolje posto mi je ploca samo 6mm debela. Nemoj da se zeznes (kao ja u prvom pokusaju) pa da ovde stavis sraf sa konusnom glavom. Konusna glava zahteva da sve rupe budu perfektno centrirane, sto jednostavno nije moguce postici bez ozbiljne masinerije. Sraf sa cilindricnom glavom dozvoljava odstupanja u pozicijama rupa i plocu mozes lepo da nacentriras na sredinu.
Zuto je caura koja se ili usrafi ili ulepi u plocu (ja sam je lepio). Moze da bude od metala, ali ja sam moju pravio od masinske plastike. Masinska plastika ima malo "tvrdji" navoj, to jest ponistava zazore u navoju, pa je lakse fino nastelovati.
Sivo je sraf kojim se podesava visina ploce, a sivkasto braon je kontra matica kojom tu visinu fiksiras jednom kada si je podesio.
Za navoj tog srafa ja sam uzeo M10X1 (fini navoj) posto mi je s njim lakse da fino podesim visinu, ali ne bi trebalo da bude neki problem ni sa obicnim M10.
Ovo je sraf na sredini stranice, koji nema onaj crveni odozgo (naravno on nema potrebe da bude probusen, ali me mrzelo da crtam novi)
Jedna od varijanti paralelne vodilice. Napravljena od standardnih celicnih profila, i malo delova uradjenih na strugu, plus malo varenja. Negde sam davno pisao o toj vodilici, ima i link prema sajtu autora sa planovima. Ova je samo malo umanjena i prebacena na metricke profile.
Varijanta kada je u sto ubacena ploca sa glodalicom, i odgovarajuca vodilica (doticna koju pravim vec par godina, i valjda cu je konacno dovrsiti ovih dana

)
I glodalica gledana odozdo. Ovi crveni delovi su festove originalne stege za tu glodalicu, koje dodju uz jedan sablon za busenje rupa, a ovaj zeleni blok ima na dnu jedan "pimpek" koji upadne rupicu na ploci i na taj nacin uvek postavlja glodalicu u istu poziciju.
Postoji jos jedan prsten (zeleno) koji se nalazi oko otvora za prolaz glodala i ima dve funkcije. Jedna da centrira glodalicu u odnosu na rupu (sa donje strane glodalice postoji upustenje od 2mm gde fabricki dodje poklopac i taj prsten tacno upadne u njega). Druga funkcija prstena je da se na njega oslanjaju plasticni BUP (nije bas skroz zero, ali je blizu glodala).
Zuto je stopa glodalice, a ovo sareno izmedju stope i ploce je fabricki tekstolit na dnu ploce.
Za ubodnu nisam jos razmatrao konstrukciju, retko je koristim, al kad tad doci ce i ona na red.
E sad, ja sam naravno konstrukciju prilagodjavao alatu koji ja imam, i masinskoj obradi koju sam sam mogao da izvedem, pa je dosta delova pravljeno a ne kupovano standardno (imam mali strug za metal). Ti sigurno moras po nesto da menjas kako bi prilagodio svojim masinama, a da li ces nesto praviti ili kupovati standardno, pitanje je dal strugara placas u ladnom pivu ili evricima
Nadam se da odavde mozes da izvuces neku ideju.