Lepo se naradio, lepo je i radio, ali svemu jednom mora doci kraj. Jos uvek funkcionise, ali vec pomalo zeza, nece bas uvek da se pokrene, treba ga malo "titrati" vec ima lufta u lezajevima...
Rasturao sam ga, podmazivao lezajeve, sredjivao elektronikicu, ali vec je spreman za penziju.

kanuli su neki novci, pa je red bio da se malo ponovim.
Izbor: Proxxon IBS/E.
Sa slika na web-u nisam bio bas siguran koliki je, pa sam se dvoumio izmedju njega i FBS 240. No kad sam ga video uzivo, ispalo je da je samo malkice veci od dremela.
Mozda sam mogao da pazarim LBS/E koji se razlikuje samo po tome sto ima nesto duzi "vrat" i verovatno bi bio zgodniji za mnoge primene, ali malo kasno mi je to palo napamet.

Odmah sam uzeo i pedalu za ukljucivanje iskljucivanje. Mnogo je zgodnije paliti ga nogom posto onda moze lepo jednom rukom da se drzi obradak a drugom alatka.

Dolazi u finom kofercetu, sa 20-tak komada glodala, bruseva... i 6 caura od 1 do 3.2mm.

Prvi utisak je odlican. Daleko je tisi od Dremela (cak i kad je Dremel bio nov). Deluje kvalitetnije uradjeno, plastika je bolja, nekako "meksa" na dodir (naravno uopste nije mekana samo je utisak takav), deo na vrhu je od aluminijuma, prekidac je cvrst to jest nije "landarav" kako to ume da bude na jeftinijim alatima, potenciometar lepo klizi sa taman onoliko otpora koliko treba da se ne bi sam pomerao zbog vibracija (sto mi je jako smetalo na dremelu).
Iako Dremel nazivno ima vecu snagu (125W prema proxonovih 100W), Proxxon je realno jaci. Uzrok tome je sasvim drugaciji motor. Motor nema cetkica, vec je takozvani DCBL to jest Brushless DC, odnosno jednosmerni motor bez cetkica. Elektronika daje impulsnu jednosmernu struju, kojoj se menja frekvencija, a napon ostaje isti, tako da je moment na nzem broju obtaja daleko veci nego kod dremela (na visokim obrtajima su priblizno isti, ali tu moment i nije od prevelikog znacaja).
Takodje preciznost vodjenja caura odnosno glodala je veca nego kod dremela. Caure su trokrako razrezane sto takodje doprinosi preciznosti u odnosu na cetvorokrako razrezane. Nazalost dremelove i proxonove nisu iste, to jest ne mogu se medjusobno menjati.
Jedino gde je dremel malo bolji je hvat kada se radi iz ruke, ali to se da srediti tako sto se napravi caura koja ide oko prihvata fi 20mm na vrhu i oblikuje slicno dremelovom prihvatu.
Da je jeftin, nije bas. Sama alatka je oko 110 evrica (komplet sa kofercetom i priborom), plus jos oko 25 za papucu.
Nazalost trenutno nisu imali sajlu, tako da to ostaje za sledecu nabavku.
Gorepomenuti FBS 240 je dosta jeftiniji (negde oko 70 Eur), nesto manji i zgodniji za drzanje, ali je sa klasicnim kolektorskim motorom.
U sustini je u rangu cene sa novijim dremelima koji rade na 220V, koji evric gore ili dole, zavisno od modela.
LBS/E je suplji za 10-tak evrica (oko 120).
Dremel ima nesto siri izbor pribora, mada ni proxonov uopste nije zanemarljiv i deluje kvalitetnije. Glodala, burgije... su naravno upotrebljivi i od dremela. Uz neke prepravke verovatno se moze koristiti i dremelov pribor.
Trenutno se zanimam pravljenjem prihvata za kopirku i montaze na strugic.