Hoblerica Iskra SK82B 400W 82mm

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
zac
Zarezivač olovaka

Hoblerica Iskra SK82B 400W 82mm

Post by zac »

Nije me bilo dugo, pozdrav svim clanovima.

U meduvremenu se radilo svasta, pa je dosao red i na servisiranje alata.
Na rucnoj hoblerici proizvodnje Iskra sam skoro uradio servis...kompletno ciscenje, zamena lazajeva, obrada kolektora, zamena cetkica i montaza novih nozeva. Inace ova hobla je kupljena davne `83. godine. Nije bilo ozbiljnijih kvarova osim zamene cetkica i lezajeva.

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us

Image

Uploaded with ..us
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Svaka cast na slikama.

Meni je draze da ovako nesto vidim nego neku golu cicu (njih ima svuda danas...xexe) :D , a slike rasturenih alati ni za lek (za dusu naravno) :tummenupp:

Elem i ja imam nesto specijal na ovu temu, od firme Metabo (trenuto na poliranju i glancanju pa na policu)..dakako u posebnoj temi.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

I ja imam na ovu temu nesto sasvim slicno.
Dao na servis malu kutnu bruslicu Makita (115) u ovlasteni servis. Radila je prije sevisa, samo je malo bio drugaciji zvuk, pa reko da dam da ju servisiraju.
Dijagnoza je: pregoreni rotor, stator, kondenzator i ne isplati se servisirati jer bi samo namatenje rotora kostalo ~650 kn (~87 ojra), a nova mala makitina terolitka kosta 470 kn (~64 ojra).
Naravno, za podizanje u raspadnutom stanju (dijelovima) sam morao platiti, istina ne previse - 25 kn (3,4 €).
zac
Zarezivač olovaka

Post by zac »

@riba.. Da te oni nisu prevarili...motor kada crkne to se itekeko oseti ..i po zvuku, mirisu i brzini motora...

Kod nas je viklovanje rotora oko 15e.
Post Reply