Strug za drvo kućne izrade

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Andrija Todorovic
Zarezivač olovaka

Strug za drvo kućne izrade

Post by Andrija Todorovic »

Zdravo svima,

Nešto me nije bilo ovih dana spremao sam mesto za novu mašinu (uskoro ću da se zatrpam sa mašinama pa ispočetka). Pošto je to mene ceo život zanimalo deda ga je napravio (mada nikada nije priznao da je zbog mene). I eto posle godina igranja oko njega napokon sam mu našao mesto koje zaslužuje. 100 puta sam ga selio i premeštao i sada sam iskoristio preostali odmor i napravio mu postolje kakvo zaslužuje. Jeste da je trajalo nedelju dana ali vredelo je...

Pošto sam ja veoma ponosan na ovaj strug (a kako i ne bi kada mi je od dede ostao) evo da podelim i sa vama slike.

Inače nije to baš pravi strug više je kao neka multi mašina pa ću pokušati da napišem šta još ima od dodatnih stvari koje se mogu montirati na njega.

- Cirkular za drvo
- Testera za metal - glodalo (sa ravnim zubima) moj izum - verovatno glup ali vrlo lako seče pleksiglas i ne pali ga kao cirkular, valjda zato što je uži? Nemam pojma
- Filcani disk za poliranje
- Razno kamenje za oštrenje
- Ubodna - nije baš gotova do kraja ali radim na tome
- modelarska testera čim završim ubodnu.
- Veliki metalni disk (fi250-300mm) na koji se stavlja šmirgla, mnogo korisna stvar kada teba nešto zaobliti, iskreno nemam pojma kako se zove..

Neka verzija 2 bi trebala da dobije preciznije nosače i vodjenje alata, slično kao strug za metal... mada je to samo uvod u verziju 3 - CNC strug za drvo... A imao sam i ideju da ga jednog dana stavim kao četvrtu osu na CNC mada... Otom potom... Prvo da ga malo sredim i promenim koji ležaj starije konsturkcije da mi se ne žale komšije na buku :)

Slike nisu baš najoštrije ali sa telefonom ne mogu bolje a baterije u aparatu su uvek prazne kada trebaju :). Ako neko bude imao pitanja tu sam mogu i da dodam sliku neku ako treba... Meru šta god...

Konstrukcija je uradjena od čelika (prosek 7mm) korišćeni su neki delovi od kola, neki od vodovoda neki od alatnog čelika i tako... Ima i gotovih profila, varenja, šrafljenja, termo podova i slični priručni materijal...

Ja do sada nisam baš radio nešto na njemu (neka bezbolna za drugare) privesci od aluminijuma i bakra... Za to je bio fin i lako je pokretao, samo za malo složenije operacije bi trebalo da vratim originalni motor a ne ovaj "dečiji"... Ali sada šta je tu je... Sada sam u fazi restauracije pa će biti još slika... Malo ga je rdja uhvatila :( ali sam ga blago očistio za slikanje, nešto sam imao ideju da ga plastificiram ali otom potom... Videćemo još... Nešto se bojim da ne zajebem nosače ležajeva i navoje? Ali videću... Imam neke planove sa njim pa ćete da vidite...

Image

Image
Džabe se čuvaš u životu i ovako se nećeš živ izvući :)
Post Reply